preload
 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
Ιαν 13 24

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ και ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία, η οποία επηρεάζει την υγεία και στην ενήλικη ζωή, καθώς φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Για να ελεγχθεί η εξελισσόμενη αυτή επιδημία, οι τάσεις στην παχυσαρκία πρέπει να παρακολουθούνται μέσα από πληθυσμιακές μελέτες και να διεξάγονται προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τον ορισμό της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά φαίνεται ότι η χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ = Βάρος(kg)/Ύψος2(m2)) στα παιδιά αποτελεί τον πλέον αποδεκτό τρόπο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω οι πιο πρόσφατες τιμές αναφοράς δύο διεθνών φορέων για τον προσδιορισμό του πότε ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή ως παχύσαρκο.

Έτσι, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2007, υπέρβαρα θεωρούνται τα παιδιά με ΔΜΣ μεγαλύτερο της 85ης εκατοστιαίας θέσης (ΕΘ) και παχύσαρκα αυτά, των οποίων ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος της 95ης ΕΘ για την ηλικία και το φύλο (εικόνες 1 και 2).


Καμπύλες Ανάπτυξης Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

kampyles-koritsia

kampyles-agoria-fin 2(Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυνση)


Παράδειγμα για τιμές αναφοράς Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Ένα αγόρι ηλικίας 10 ετών και 6 μηνών, με σωματικό βάρος περίπου 50,5 kg και ύψος 145 cm έχει ΔΜΣ 24 kg/m2 (κόκκινο σημείο στο παραπάνω σχήμα). Σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας το αγόρι αυτό είναι παχύσαρκο.


Τιμές Αναφοράς της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία (International Obesity Task Force) (Cole και συν. 2000)

Με βάση την πρόταση του International Obesity Task Force (IOTF), υπέρβαρα παιδιά είναι αυτά των οποίων οι τιμές του ΔΜΣ, προβαλλόμενες στην ηλικία των 18 ετών, αντιστοιχούν σε τιμές μεταξύ 25-30kg/m2, ενώ παχύσαρκα παιδιά είναι αυτά των οποίων οι τιμές του ΔΜΣ, προβαλλόμενες στην ηλικία των 18 ετών, αντιστοιχούν σε τιμές υψηλότερες ή ίσες από 30 kg/m2 .

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι Cole και συνεργάτες ανέπτυξαν πίνακες με τιμές αναφοράς ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, τα οποία προέκυψαν από τα δεδομένα έξι χωρών παγκοσμίως (Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ). Οι τιμές- «κατώφλια» παρουσιάζονται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί. Με τον τρόπο αυτό, οι τιμές αναφοράς για τον ορισμό της παιδικής παχυσαρκίας βασίζονται στον υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας στην ενήλικη ζωή και όχι στο μέσο όρο του υπό μελέτη πληθυσμού, γεγονός που επιτρέπει και τη σύγκριση των διαφόρων πληθυσμών μεταξύ τους.


Πίνακας 1. Τιμές αναφοράς του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους που αντιστοιχούν στις τιμές ΔΜΣ των 25kg/m2 και 30kg/m2 που έχουν ορισθεί για τους ενήλικες ως τιμές υπέρβαρου και παχύσαρκου αντίστοιχα.

pinakas-1-orismos 2

  • Ένα αγόρι θεωρείται υπέρβαρο για την ηλικία του αν ο ΔΜΣ του έχει τιμή ίση ή μεγαλύτερη από την τιμή που αναφέρεται στη δεύτερη στήλη
  • Ένα κορίτσι θεωρείται υπέρβαρο για την ηλικία του αν ο ΔΜΣ του έχει τιμή ίση ή μεγαλύτερη από την τιμή που αναφέρεται στην τρίτη στήλη
  • Ένα κορίτσι θεωρείται παχύσαρκο για την ηλικία του αν ο ΔΜΣ του έχει τιμή ίση ή μεγαλύτερη από την τιμή που αναφέρεται στην πέμπτη στήλη
  • Ένα αγόρι θεωρείται παχύσαρκο για την ηλικία του αν ο ΔΜΣ του έχει τιμή ίση ή μεγαλύτερη από την τιμή που αναφέρεται στην τέταρτη στήλη


Παράδειγμα για τιμές Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία (International Obesity Task Force):

Ένα αγόρι ηλικίας 11 ετών και 5 μηνών, με σωματικό βάρος περίπου 52,5 kg και ύψος 145 cm έχει ΔΜΣ 25 kg/m2. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα το αγόρι αυτό είναι υπέρβαρο (επισημασμένη τιμή στον παραπάνω πίνακα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Cole TJ, Bellizzi MC, Flegal KM, Dietz WH. Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey. BMJ;320;1240-1243, 2000
  2. World Health Organization: The WHO Child Growth Standards http://www.who.int/childgrowth/standards/en/, 2006

ΠΗΓΗ: Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης – Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας http://www.paidiaskisidiatrofi.gr/

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση