Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στο Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγαπητοί γονείς,

20240206 093452Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 6-2-2024 με τους μαθητές των τάξεων Δ΄- Ε΄ και ΣΤ΄ και την Τετάρτη 7-2-2024 με τους μαθητές των τάξεων Α΄ – Β΄ και Γ΄  επισκεφθήκαμε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς που στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο όπου κάποτε λειτουργούσε το εργοστάσιο χυμών Κρόνος. Την πάλαι ποτέ ακμή και δόξα του μαρτυρά το θεόρατο φουγάρο που δεσπόζει στον αύλειο χώρο του και που οι μαθητές μας κοίταζαν και ξανακοίταζαν με περιέργεια και αναρωτιούνταν πώς το έχτισαν οι εργάτες κρεμασμένοι στο κενό.

Σε δύο συνεχόμενες μέρες παρακολουθήσαμε δύο προγράμματα: οι Τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ “Παίζοντας τότε και τώρα”, οι Α΄ και Β΄ “Το χαρτί αλλιώς’ και η Γ΄ ” Τα χαϊκού”.

Στον φιλόξενο χώρο, που ανήκει πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς, λειτουργεί και έκθεση ιστορικών τεκμηρίων για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ταύρου και εργάστηκαν εκεί ως εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη ή ως αγρότες. Τα παιδιά, αν και για άλλον λόγο επισκεφθήκαμε τον χώρο, βρήκαν την ευκαιρία και είδαν πως αυτό που μαθαίνουν ως ιστορία, ήταν κάποτε η πραγματική καθημερινότητα αληθινών ανθρώπων που με κάποιον τρόπο άφησαν τα ίχνη τους.

Η παρουσίαση των προγραμμάτων από την αρχαιολόγο κυρία Ειρήνη ήταν καλά οργανωμένη, ενδιαφέρουσα και ελκυστική για τα παιδιά. Ήταν διαδραστική καθώς η παρουσίαση εναλλασσόταν με ερωτήσεις και δράσεις. Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων είδαν μοντέλα αρχαίων παιχνιδιών και έπαιξαν μαζί τους. Τέλος έφτιαξαν οι ίδιοι  παιχνίδια σαν αυτά που είδαν, δραστηριότητα  που τους ενθουσίασε ιδιαίτερα καθώς η έννοια της δημιουργίας στο αντικείμενο – παιχνίδι ξεπερνά την παθητική αποδοχή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού του σήμερα. Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων παρακολούθησαν μια παρουσίαση για παιχνίδια που φτιάχνονται από χαρτί και το πώς φτιάχνουμε το χαρτί, δημιούργησαν και οι ίδιοι χαρτί από νερό και χαρτί κουζίνας. Τέλος οι μαθητές της Γ΄ τάξης είδαν μια παρουσίαση με “χαϊκού” – ποιήματα σύντομα με αστείο στίχο – έμαθαν για τη μορφή και την τεχνική αυτών των ποιημάτων και έγραψαν δικά τους και τα αναπαράστησαν με τη ζωγραφική.

Οι μαθητές μας έφυγαν ενθουσιασμένοι!

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες εδώ

 

Από τη διεύθυνση του σχολείου

Copyright © 2024. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Το Ιστολόγιο του 36ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση