Με αφορμή την 7η Μαρτίου

Με αφορμή την 7η Μαρτίου ας μιλήσουμε για όσα συνέβησαν στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Ρόδο μέχρι αυτή την ημερομηνία.

Ιστορική αναδρομή, ιστοριογραμμή με τα σημαντικότερα γεγονότα.

Από την εποχή των Ιπποτών μέχρι την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Για τους Οθωμανούς Τούρκους, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και την επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση.

 

IMG 4213

Μέρος της ιστορίας και της παράδοσης τα πιάτα της Ρόδου.

«Η ιστορία του Ίκαρου μας επιστρέφει σε μια άλλη πιο δημιουργική και παραγωγική Ρόδο. Μια ιστορία φτιαγμένη από σχέδια, χρώματα και ροδιακό χώμα που για να ξετυλιχθεί πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο Δεκέμβρη του 1928 όταν ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρεία I.C.A.R.O από τον τότε δήμαρχο της Ρόδου Αλφρέδο Μπιλλιόττι και μια ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών.
Τότε οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν την τεχνοτροπία της Κιουτάχειας που ξεκινάει από το 15ο αιώνα, με τη δημιουργία των γνωστών φαγεντιανών κεραμικών τους. Απ΄ αυτούς τους τεχνίτες κατασκευάστηκαν προγενέστερα τα πιάτα της Λίνδου, όταν εξόριστοι ή φυγάδες του Σουλτάνου εγκαταστάθηκαν εκεί.
Αυτή την ίδια τεχνοτροπία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί στον «Ίκαρο» για την κατασκευή και των κεραμικών με τα οποία διακόσμησαν το Καστέλλο της Ρόδου!»

πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/300802/o-ikaros-h-istoria-toy-kai-ta-panakriba-keramika-toy#google_vignette

IMG 4221 IMG 4222

στολίζουμε τον τοίχο μας όπως σε όλα τα καλά σπίτια του νησιού.

Επίσης, μιλήσαμε γι’ αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είπαμε τα ονόματα των κύριων νησιών του, είδαμε που βρίσκεται το καθένα στον χάρτη της Ελλάδας και αναφέραμε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για το οποίο είναι γνωστό. Ετοιμάσαμε τον δικό μας χάρτη με τα Δωδεκάνησα, με νησάκια που χρωματίσαμε, κόψαμε και τοποθετήσαμε σε ένα Αιγαίο Πέλαγος από μπλε ύφασμα!

IMG 4246 IMG 4247

σκεφτήκαμε όλοι μαζί ένα μήνυμα που μας θυμίζει τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και το γράψαμε στον χάρτη!

IMG 4248

Μιλήσαμε για την ενσωμάτωση και ξεφυλλίσαμε λευκώματα με φωτογραφίες από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα εκείνης της εποχής.

IMG 4249

Χρωματίσαμε ο καθένας το δικό του καραβάκι με την ελληνική σημαία και γράψαμε το όνομα του νησιού της Δωδεκανήσου που επιλέξαμε.

IMG 4250
χορέψαμε όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου!

IMG 4236
παίξαμε τους ροδίτικους ρυθμούς με μουσικά όργανα
IMG 4252 IMG 4253

και σηκώσαμε την ελληνική σημαία

IMG 4244