IMG 4605IMG 4603IMG 4606

Μαθαίνουμε για την αξία του εθελοντισμού

Για τη δράση του ερυθρού σταυρού, ιστορικά από το ξεκίνημά του έως σήμερα

μαθαίνουμε πρώτες βοήθειες για παιδιά και τους τρεις σημαντικούς αριθμούς που πρέπει να ξέρουμε 100 αστυνομία, 166 ασθενοφόρο, 199 πυροσβεστική

Με αφορμή την επέτειο της 7ης Μαρτίου κάναμε μια ιστορική αναδρομή της Ρόδου και των Δεδεκανήσων. Συνεχίζοντας την ιστορία …

Από την μυθολογία με το θεό Ήλιο να διαλέγει τη Ρόδο για νησί του, τους Τελχίνες πρώτους κατοίκους του νησιού και την αρχαιότητα με τον Κολοσσό έως την Ιπποτοκρατία, την Ιταλοκρατία την ελληνική επανάσταση, την γερμανική κατοχή και φτάνοντας στο σήμερα.

Παρουσιάσαμε ομαδικά και ατομικά τα γεγονότα σε μια ιστοριογραμμή.

IMG 4256 IMG 4213 1

Βρήκαμε ιστορίες που αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν στα Δωδεκάνησα όπως η ολοκληρωτική καταστροφή της Κάσου καταστροφή της Κάσου ή

η Ιστορία για τα μαράσια της Ρόδου 

και φτάσαμε στην ελληνική επανάσταση

Δραματοποιήσαμε κάποιες από τις ιστορίες και άλλες τις είδαμε να τις κάνουν θεατρικά άλλα παιδιά.

IMG 4613

Μιλήσαμε για τις παραδοσιακές στολές του τόπου μας, παίξαμε παιχνίδια, τις ζωγραφίσαμε

IMG 4614

IMG 4615IMG 4616IMG 4617IMG 4623IMG 4621
IMG 4657

Φτιάξαμε πίνακες με διπλή όψη με τους ήρωες της επανάστασης από τη μια και τον ευαγγελισμό από την άλλη
IMG 4628IMG 4630IMG 4629

Με αφορμή τη Θεογονία του Ησίοδου, δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook) με τίτλο:

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διάφορα είδη, προγράμματα και εργαλεία νέων τεχνολογιών. Γνώρισαν το Book Creator που είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και κόμικς.

Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν προγράμματα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή των ηχητικών αρχείων, με τις φωνές των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν στην αφήγηση.

Για την εικονογράφηση του ηλεκτρονικού βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών , που έγιναν μέσα από ομαδοσυνεργατικές

IMG 4350
IMG 4351
Αλλά και ατομικές δραστηριότητες

IMG 4352

Μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης γράψαμε τίτλους και ονόματα που λειτουργούν βοηθητικά στην καλύτερη κατανόηση των εικόνων του βιβλίου.

IMG 4353

Επιπλέον, δραματοποιήσαμε μέρος των μύθων, ώστε να επιτευχθεί μία πιο βιωματική προσέγγιση των μύθων.

IMG 4354

Τέλος, συγκεντρώσαμε όλο το υλικό και ετοιμάσαμε ένα βιβλίο για τη βιβλιοθήκη μας!

IMG 4355

Θυμηθήκαμε ξανά τους μύθους ώστε να βάλουμε με τη σειρά τις σελίδες και τέλος, τις αριθμήσαμε, γράφοντας τους αριθμούς από το 1 έως το 19.

IMG 4356

Όταν ετοιμάστηκε το βιβλίο μας,

 το ξεφυλλίσαμε και το τοποθετήσαμε στη βιβλιοθήκη μας, για να το διαβάζουμε όποτε θέλουμε!

IMG 4357 IMG 4358 IMG 4359

Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο θα το βρείτε κλικάροντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://read.bookcreator.com/g0D39b62dEMHmYkhIttFrWK5sHy1/gua8m4cyR_ikidVFkoj1xw

Για να ακούσετε την αφήγηση πρέπει να κλικάρετε τα ηχεία που θα βρείτε στις σελίδες του βιβλίου.

Εμείς το απολαύσαμε με τα ποπ κορν που φτιάξαμε!

Σας ευχόμαστε: «Καλή ανάγνωση και ακρόαση του ηλεκτρονικού μας βιβλίου!»

 

Κατά την επίσκεψή μας, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στο RodosPalace, στα πλαίσια του « The Greek festival »

τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας είχαν την ευκαιρία να δούνε από κοντά τη Sophia,

IMG 4319 IMG 4324

το πιο εξελιγμένο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο. Στο πλαίσιο της συνάντησης, είχαν την ευκαιρία να της θέσουν ένα ερώτημα. Στην ψηφοφορία που είχε προηγηθεί στην τάξη, μεταξύ πολλών ερωτημάτων που πρότειναν τα παιδιά, κατέληξαν στο εξής: «Έχεις γενέθλια;»

Η συνάντηση μας με τη Sophia ολοκληρώθηκε με τη φωτογράφιση μαζί της.

IMG 4325 IMG 4326

Στην ίδια αίθουσα, συναντήσαμε άλλα 3 ρομπότ, που ανήκουν στον εξοπλισμό της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

το ρομπότ Daisy (Μαργαρίτα)

IMG 4327

Πηγή: https://lires.uom.gr/el/exoplismos/

Το ρομπότ Daisy αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικές εφαρμογές για άτομα στο φάσμα του Αυτισμού με στόχο την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Κέρδισε το βραβείο TELLUS 2015 για καινοτόμες τεχνολογίες στην εκπαίδευση (Παρίσι 2015).

το STIMEY,

IMG 4328

ένα Ρομπότ Κοινωνικής Υποστήριξης Φοιτητών στο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics: Φυσικές Επιστήμες,Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο και αναβαθμισμένο ρομπότ, που έχει σχεδιαστεί για την πλήρη ενσωμάτωσή του στο παιδαγωγικό πλαίσιο, με  αξιοποίηση των smartphones και της κοινωνικής δικτύωσης. Το όνομά του αποτελεί το αρκτικόλεξο των αγγλικών λέξεων ScienceTechnology Innovation Mathematics Engineering for the Young(STIMEY), ένα ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, Horizon 2020. Στην αξιολόγησή του έλαβε το τέλειο αποτέλεσμα των 15 βαθμών (15 στα 15) στο θέμα της «Προσέλκυσης των νέων στις Θετικές Επιστήμες και στα σχετικά επαγγέλματα».

Πηγή: https://robotics.uom.gr/%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1/stimey-horizon-2020-2/

το ΝΑΟ, ένα ρομπότ με το οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν ένα παιχνίδι και να αλληλεπιδράσουν μαζί του.

IMG 4329 IMG 4330

Το έξυπνο ρομπότ ΝΑΟ, που έχει αναπτύξει η Ακαδημία ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιτρέπει την κατανόηση περίπλοκων επιστημών, όπως είναι η Μηχανική, η Φυσική, ο Προγραμματισμός κ.α. με τρόπο διασκεδαστικό, ενώ επίσης ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και την ενεργή συμμετοχή, ακόμα και των πιο ντροπαλών παιδιών. Ενδείκνυται για την υλοποίηση προγραμμάτων εξατομικευμένης εκπαίδευσης (IEP – Individualized Education Program) που απευθύνονται σε μαθητές με συμπεριφορικές διαταραχές, αυτισμό κ.α. Επιπρόσθετα, ο ΝΑΟ συνιστά ιδανική λύση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM.

Πηγή: https://www.techgear.gr/nao-to-neo-anthropoeides-rompot-gia-ta-ellinika-scholeia-panepistimia-28264

Με αφορμή την 7η Μαρτίου ας μιλήσουμε για όσα συνέβησαν στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Ρόδο μέχρι αυτή την ημερομηνία.

Ιστορική αναδρομή, ιστοριογραμμή με τα σημαντικότερα γεγονότα.

Από την εποχή των Ιπποτών μέχρι την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Για τους Οθωμανούς Τούρκους, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και την επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση.

 

IMG 4213

Μέρος της ιστορίας και της παράδοσης τα πιάτα της Ρόδου.

«Η ιστορία του Ίκαρου μας επιστρέφει σε μια άλλη πιο δημιουργική και παραγωγική Ρόδο. Μια ιστορία φτιαγμένη από σχέδια, χρώματα και ροδιακό χώμα που για να ξετυλιχθεί πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο Δεκέμβρη του 1928 όταν ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρεία I.C.A.R.O από τον τότε δήμαρχο της Ρόδου Αλφρέδο Μπιλλιόττι και μια ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών.
Τότε οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν την τεχνοτροπία της Κιουτάχειας που ξεκινάει από το 15ο αιώνα, με τη δημιουργία των γνωστών φαγεντιανών κεραμικών τους. Απ΄ αυτούς τους τεχνίτες κατασκευάστηκαν προγενέστερα τα πιάτα της Λίνδου, όταν εξόριστοι ή φυγάδες του Σουλτάνου εγκαταστάθηκαν εκεί.
Αυτή την ίδια τεχνοτροπία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί στον «Ίκαρο» για την κατασκευή και των κεραμικών με τα οποία διακόσμησαν το Καστέλλο της Ρόδου!»

πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/300802/o-ikaros-h-istoria-toy-kai-ta-panakriba-keramika-toy#google_vignette

IMG 4221 IMG 4222

στολίζουμε τον τοίχο μας όπως σε όλα τα καλά σπίτια του νησιού.

Επίσης, μιλήσαμε γι’ αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είπαμε τα ονόματα των κύριων νησιών του, είδαμε που βρίσκεται το καθένα στον χάρτη της Ελλάδας και αναφέραμε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για το οποίο είναι γνωστό. Ετοιμάσαμε τον δικό μας χάρτη με τα Δωδεκάνησα, με νησάκια που χρωματίσαμε, κόψαμε και τοποθετήσαμε σε ένα Αιγαίο Πέλαγος από μπλε ύφασμα!

IMG 4246 IMG 4247

σκεφτήκαμε όλοι μαζί ένα μήνυμα που μας θυμίζει τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και το γράψαμε στον χάρτη!

IMG 4248

Μιλήσαμε για την ενσωμάτωση και ξεφυλλίσαμε λευκώματα με φωτογραφίες από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα εκείνης της εποχής.

IMG 4249

Χρωματίσαμε ο καθένας το δικό του καραβάκι με την ελληνική σημαία και γράψαμε το όνομα του νησιού της Δωδεκανήσου που επιλέξαμε.

IMG 4250
χορέψαμε όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς της Δωδεκανήσου!

IMG 4236
παίξαμε τους ροδίτικους ρυθμούς με μουσικά όργανα
IMG 4252 IMG 4253

και σηκώσαμε την ελληνική σημαία

IMG 4244

 

Σε συνέχεια του “MissionX”: Αποστολή X: εκπαιδεύσου σαν αστροναύτης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους (έως 14 ετών) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA), στο οποίο συμμετέχουμε, ταξιδέψαμε νοητά στο διάστημα όπου βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα και γνωρίσαμε τα ουράνια σώματα που συναντάμε εκεί. Απαντήσαμε σε ερωτήματα όπως:

-Τι είναι ένα ουράνιο σώμα (ήλιος, πλανήτες, δορυφόροι, κ.λ.π.);

– Από τι είναι φτιαγμένο;

– Τι σχήμα και τι μέγεθος έχει;

– Είναι στατικό ή κινείται;

– Πώς την αντιλαμβανόμαστε την κίνηση που κάνει ο πλανήτης μας (φαινόμενο μέρας και νύχτας, φάσεις της σελήνης, κ.λ.π.);

– Ποια είναι τα ονόματα των πλανητών και από που πήραν το όνομά τους;

Αξιοποιήσαμε το έντυπο υλικό του νηπιαγωγείου

IMG 4192

αλλά και εκπαιδευτικά βίντεο, ώστε να επιτευχθεί αρχικά η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια των ουράνιων σωμάτων, αλλά και το σχήμα τους. Εντοπίσαμε τις διαφορές κύκλου και σφαίρας.

Επιπλέον, μέσα από την παρατήρηση του ήλιου καταλήξαμε στο τι μας προσφέρει.

Με μία ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα δημιουργήσαμε μια χειροποίητη κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά για την παρατήρηση του ήλιου

IMG 4193

Αποτυπώσαμε τη μέρα και τη νύχτα

IMG 4194

Μιλήσαμε για την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο. Εξηγήσαμε γιατί κάποιες ώρες της ημέρας έχουμε φως και κάποιες άλλες σκοτάδι. Μιλήσαμε για την περιστροφή της σελήνης γύρω από τη γη. Έγινε δραματοποίηση των συγκεκριμένων φυσικών φαινομένων ώστε να επιτευχθεί μία πιο βιωματική προσέγγισή τους που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόησή τους.

IMG 4195

Η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της.

IMG 4196

Η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο, ενώ η σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη γη,

Η δραματοποίηση αυτή βιντεοσκοπήθηκε ώστε να αξιοποιηθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο που εμπεριέχει όλο το υλικό.

Με τη βοήθεια ενός παζλ που κατασκευάσαμε, κατανοήσαμε τις διάφορες φάσεις της σελήνης.

τις διάφορες φάσεις της σελήνης.

IMG 4197

Γνωρίσαμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και την απόσταση του καθενός από τον ήλιο. 

IMG 4198

Δημιουργήσαμε ένα ηλιακό σύστημα από πλαστελίνη

IMG 4199

Η γνώση αυτή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός βιβλίου ακορντεόν, το οποίο άρχιζε με τον ήλιο και κατέληγε στον Ποσειδώνα.

IMG 4200

Για την ενίσχυση της παραπάνω γνώσης, κατασκευάσαμε αρχικά ένα ομαδικό μόμπιλε με το ηλιακό σύστημα

IMG 4201

και στη συνέχεια, μετά από έντονη επιθυμία των παιδιών, κατασκεύασε το καθένα το δικό του ατομικό μόμπιλε.

IMG 4202

Γνωρίσαμε τον Paxi, την εκπαιδευτική μασκότ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

IMG 4203

Μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο, ο Paxi παρουσίασε το ηλιακό σύστημα και το φαινόμενο μέρας και νύχτας.

IMG 4204

Ακούσαμε τραγούδια για τα ουράνια σώματα και πραγματοποιήσαμε διάφορες μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

IMG 4205

Πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες αναδυόμενης ανάγνωσης, με σκοπό την αναγνώριση των λέξεων:

ΗΛΙΟΣ, ΓΗ, ΣΕΛΗΝΗ,

ενώ μέσα από δραστηριότητες αναδυόμενης γραφής, δημιουργήσαμε ετικέτες με το όνομά τους, καθώς και τον τίτλο του ηλεκτρονικού βιβλίου που ετοιμάσαμε.

IMG 4206

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, θέταμε διάφορα ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα ενίσχυε την κατανόηση του θέματος που επεξεργαζόμαστε. Τα ερωτήματα, αυτά, καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν, ηχογραφήθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν στο ηλεκτρονικό βιβλίο που ετοιμάσαμε.

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου έγινε με τη χρήση του Book Creator, ενός διαδικτυακού εργαλείου ψηφιακής αφήγησης. Το εργαλείο αυτό ενισχύει την επαφή των παιδιών με διάφορα προγράμματα και εργαλεία των νέων τεχνολογιών.Συνεπώς, αξιοποιήθηκαν προγράμματα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή των ηχητικών αρχείων, με τις φωνές των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν στην αφήγηση, καθώς και προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.

Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο περιέχει το σύνολο των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και ο τίτλος που επιλέξαμε να του δώσουμε είναι: «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ».

Μπορείτε να το διαβάσετε και να το ακούσετε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://read.bookcreator.com/g0D39b62dEMHmYkhIttFrWK5sHy1/RwNPDaqoQniP-KQ4WhqLcw

 

Για να ακούσετε τον ήχο πρέπει να κλικάρετε πάνω στο εικονίδιο με το ηχείο.