28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από τα μάτια των παιδιών

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας είχαν τη δυνατότητα μέσα από ποικίλες δραστηριότητες να διαπραγματευτούν έννοιες όπως η ειρήνη και ο πόλεμος, αλλά και να γνωρίσουν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σας προσκαλούμε να δείτε την παρουσίαση που έχουμε δημιουργήσει και να γίνεται συνοδοιπόροι μας σε αυτό το μαθησιακό ταξίδι!!

 

“Χρώματα, Σχήματα και Γραμμές: Μονοπάτια Δημιουργίας”

Στο νηπιαγωγείο, τα σχήματα και τα χρώματα είναι δύο από τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν τις γνωστικές και δημιουργικές τους ικανότητες.

Τα σχήματα είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη της χωρικής αντίληψης, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν βασικά σχήματα, όπως τον κύκλο, το τετράγωνο, το τρίγωνο και το ορθογώνιο. Μέσω της δραστηριότητας, τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν τα σχήματα με αντικείμενα του καθημερινού τους κόσμου. Για παράδειγμα, το σχήμα του κύκλου μπορεί να συσχετιστεί με τον ήλιο, ενώ το τετράγωνο με ένα παράθυρο ή ένα κουτί.

Τα χρώματα, από την άλλη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αισθητικής αντίληψης των παιδιών. Τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο, κ.λπ.), αλλά και να τα συνδυάζουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν νέες αποχρώσεις ή να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες. Το χρώμα συνδέεται συχνά με συναισθήματα και εμπειρίες, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις.

Όλοι μαζί ξεκινήσαμε το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των γραμμών των σχημάτων και των χρωμάτων. Τα παιδιά μέσα από ιστορίες, πειράματα και κατασκευές, ήρθαν σε επαφή με τις μείξεις χρωμάτων, τις γραμμές, τους κύκλους, τα τρίγωνα και τα τετράγωνα. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους αλλά και τις γνώσεις τους, δημιούργησαν δικά τους μοναδικά και ξεχωριστά έργα αλλά και συνεργάστηκαν και γνωρίστηκαν καλύτερα με τους συμμαθητές τους.

Στην παρακάτω παρουσίαση όλα όσα πραγματευόμαστε παρουσιάζονται με εικόνες και βίντεο. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και να εντυπωσιάσουμε!!

Η ειρήνη είναι στο χέρι μας…

Η ειρήνη είναι στο χέρι μας

Το σχολείο μας για 7η χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα προγραμματισμού.

Φέτος προτείνει τη δημιουργία μίας συμμαχίας με ένα τόσο επίκαιρο θέμα….την ειρήνη.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε και εσείς γιατί…. “Η ειρήνη είναι στο χέρι μας”

Αναρτήστε τη δραστηριότητα σας στο παρακάτω padlet…

Μετάβαση στο padlet.com

Ακολουθούν οδηγίες…
Υλικά:
  • Χάντρες με διαφορετικά χρώματα και σχήματα
  • κορδόνι για βραχιόλια
  • Χαρτί και μαρκαδόροι για τη δημιουργία του μυστικού αλφάβητου
  • Ένα πίνακα ή χαρτόνι για την ολομέλεια
Βήματα Δραστηριότητας:
1. Συζήτηση για την Ειρήνη
  • Ξεκινήστε τη δραστηριότητα με μια συζήτηση για το τι σημαίνει “ειρήνη” για τα παιδιά.
  • Ρωτήστε τα παιδιά: «Τι σημαίνει για εσάς η ειρήνη; Πώς μπορούμε να την δείξουμε;». Μπορείτε εάν θέλετε να καταγράψετε τις απαντήσεις τους.
  • Καθώς συζητάτε, εξηγήστε ότι θα φτιάξουν ένα “βραχιόλι για την ειρήνη” χρησιμοποιώντας ένα μυστικό αλφάβητο που θα δημιουργήσουν όλοι μαζί.
2. Δημιουργία Μυστικού Αλφάβητου :
  • Στην ολομέλεια, συζητήστε για την έννοια του αλφάβητου και πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα γράμματα με σύμβολα, χρώματα ή σχήματα.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να προτείνουν ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπευθούν τα γράμματα της λέξης “Ειρήνη”. Για παράδειγμα:
    • Το γράμμα “Ε” μπορεί να είναι μια κόκκινη χάντρα.
    • Το γράμμα “Ι” μπορεί να είναι μια πράσινη χάντρα.
    • Το γράμμα “Ρ” μπορεί να είναι μια χάντρα σε σχήμα αστεριού.
    • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο για όλα τα γράμματα της λέξης.
  • Γράψτε το “μυστικό αλφάβητο” στον πίνακα ή σε χαρτί, ώστε να μπορούν να το βλέπουν όλοι.
3. Δημιουργία του Βραχιολιού:
  • Δώστε στα παιδιά το  κορδόνι και τις χάντρες.
  • Χρησιμοποιώντας το μυστικό αλφάβητο που δημιούργησαν, τα παιδιά πρέπει να φτιάξουν το δικό τους βραχιόλι με τη λέξη “Ειρήνη”.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να επιλέξουν χρώματα και σχήματα που αντιστοιχούν στα γράμματα της λέξης “Ειρήνη” όπως τα αποφάσισαν στην ολομέλεια.
4. Παρουσίαση και Συζήτηση:
  • Όταν όλα τα παιδιά έχουν τελειώσει, ζητήστε τους να παρουσιάσουν τα βραχιόλια τους στην τάξη και να εξηγήσουν το κωδικοποιημένο μήνυμα που έχουν δημιουργήσει. Δώστε έμφαση στη συνεργασία τους και στο πως βοήθησε για να δημιουργήσουν ένα κοινό αλφάβητο και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για να υπάρχει ειρήνη.

Σύνδεση με την Υπολογιστική Σκέψη:
  1. Κωδικοποίηση: Τα παιδιά μαθαίνουν να αντικαθιστούν γράμματα με σύμβολα ή χάντρες, μια βασική έννοια κωδικοποίησης που συνδέεται με την υπολογιστική σκέψη.
  2. Συνεργασία: Η δημιουργία του αλφάβητου στην ολομέλεια ενισχύει την έννοια της συνεργασίας, που είναι απαραίτητη τόσο στην κωδικοποίηση όσο και στην επίλυση προβλημάτων.
  3. Αφαίρεση: Επικεντρώνονται στα βασικά στοιχεία (γράμματα, σύμβολα) και αγνοούν άλλες λεπτομέρειες.
  4. Δημιουργικότητα και Καινοτομία: Τα παιδιά συμμετέχουν σε μια διαδικασία καινοτομίας, καθώς δημιουργούν ένα δικό τους σύστημα επικοινωνίας.