Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου, καλέσαμε στο σχολείο μας τον φίλο μας, τον Μπάμπου, σκύλο – οδηγό της κ. Ιωάννας – Μαρίας Γκέρτσου, Ιδρύτριας της Σχολής “Σκύλων Οδηγών Lara”. Κάθε φορά περιμένουμε με την ίδια χαρά και αγάπη την κ. Ιωάννα, https://www.facebook.com/ioannamaria, να μιλήσει στα παιδιά για την καθημερινότητά της με τον Μπάμπου, στο σπίτι, στο δρόμο, στην πόλη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα παιδιά είδαν από κοντά πόσο και πώς εργάζεται ένας σκύλος- οδηγός, πώς γίνεται “τα μάτια” ουσιατικά του χειριστή του, πόσο τον αγαπά και πόσο τον φροντίζει καθημερινά.
Αγάπη, Φροντίδα, Χάδι, Ενσυναίσθηση, Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη,
ήταν μερικές μόνο από τις έννοιες και τις αξίες, που χόρεψαν μέσα στην καρδιά μας, όσο ο Μπάμπου μας χάριζε μαθήματα ζωής.
Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε από μικροί να γνωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε στο δρόμο τους “Σκύλους – Οδηγούς”, τις τεχνικές που μπορούν να αναπτύξουν για την εύκολη πρόσβαση παντού των ατόμων με περιορισμένη όραση.
![]() |
![]() |
![]() |
|
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τ.Ε, με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ιωάννας και του Μπάμπου, ήρθαν σε επαφή με τις οπτικές αναπηρίες. Παρατήρησαν το αλφάβητο στη Braille και βίωσαν δραστηριότητες από τη θέση των ατόμων με τύφλωση.
Όσες φορές και να το βλέπουμε από κοντά δεν μπρούμε να ξεπεράσουμε,
πως ο Μπάμπου ακούει την κ. Ιωάννα,
πώς την κατευθύνει ανάμεσα και γύρω από εμπόδια,
πώς της ανοίγει την πόρτα,
πως της βρίσκει ελέυθερη θέση,
μα κυρίως πως την κοιτάζει στα μάτια λέγοντάς της:
“πες μου τί θέλεις, είμαι εδώ για σένα, με τα μάτια μου και την καρδιά μου“
Μπάμπου, δεν είσαι απλά ένας σκύλος-οδηγός. Είσαι ένας οδηγός στην καρδιά μας,
ένα μάθημα ζωής για όλους μας!!!!
Η καλύτερη δράση κοινωνικής ενσυναίσθησης και συμπερίληψης, που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.
Ευχαριστούμε Ιωάννα, ευχαριστούμε Μπάμπου!!
Μας κάνατε καλύτερους ανθρώπους!!!