Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στις 22 Μαρτίου 2016 , τα δύο τμήματα ανθρωπιστικής κατεύθυνσης της Β’ λυκείου, επισκέφτηκαν το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο στεγάζεται στο « Μέγαρο Διομήδη».

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια του αρχείου και με τη σημασία της αρχειακής , πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και την τεκμηρίωση της ιστορίας.

Σε πρώτο στάδιο έγινε συζήτηση σχετικά με τους ποικίλους λόγους διάσωσης και αρχειοθέτησης της πληροφορίας και σύντομη παρουσίαση του κύκλου ζωής των αρχείων και των αρχειονομικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους του μουσείου ( αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης , εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης , επεξεργασίας , ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού , μουσειακοί χώροι). Τέλος , μέσα από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών λυκείου, ήρθαν σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια από το αρχείο της  Εθνικής Τράπεζας και επιχείρησαν να τα προσεγγίσουν με βάση αναλυτικά και ερμηνευτικά εργαλεία.

Ευχαριστούμε πολύ την Εθνική Τράπεζα για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να προσεγγίσουν το αρχειακό υλικό και για  τις εκπαιδευτικές εκδόσεις που δώρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Επίσης ευχαριστούμε πολύ την κ. Λεμπέση και τους συνεργάτες της για την τόσο κατατοπιστική και ευχάριστη συγχρόνως ξενάγηση στον άγνωστο κόσμο των αρχείων.

Συνοδοί στην επίσκεψη  ήταν οι καθηγήτριες που διδάσκουν στην ανθρωπιστική κατεύθυνση της Β’ λυκείου κ. Φ. Καλαματιανού και  κ. Ε. Παπαποστόλου, καθώς και ο καθηγητής κ. Δ. Γιαννόπουλος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων