Feed
Άρθρα
Σχόλια
Στις 3 Μαρτίου 2016 οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας και οι κ. Ρομποτή Σταματία (Φιλόλογος, Διευθύντρια), κ. Σκαρή Αγγελική (Θεολόγος) και κ. Γάλλου Καλλιόπη (φιλόλογος) επισκεφτήκαμε μια πρωτότυπη έκθεση. Η έκθεση αφορά τη γλώσσα μας, έχει τον τίτλο «Γλωσσόπολις» και στεγάζεται στο «Δημόσιον Καπνεργοστάσιον» – επί της οδού Λένορμαν – σε κτήριο το οποίο έχει αποκατασταθεί και στεγάζει την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, παράρτημα της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επιμελημένα οι ποικίλες μορφές της νέας ελληνικής, ο γλωσσικός δανεισμός, η διεθνής απήχηση της νέας ελληνικής, η νεανική ιδιόλεκτος, οι διαλεκτικές μορφές της γλώσσας, τα λόγια στοιχεία που παραμένουν στον κορμό της, η γλώσσα της πολιτικής, ο γλωσσικός σεξισμός, τα περιθωριακά ιδιώματα, η αργκό του διαδικτύου και η γλώσσα της λογοτεχνίας.
Μετά την παρουσίαση της έκθεσης από την κυρία Αναστοπούλου Ευτυχία και τη συνεργάτιδά της, ειδικές σε θέματα γλώσσας, οι οποίες διέθεταν επικοινωνιακό χάρισμα και πολλή διάθεση να μας ξεναγήσουν, οι μαθητές μας διαγωνίστηκαν σε ερωτήσεις σχετικές με τη γλώσσα ανά ομάδες με τη βοήθεια ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αναδείχτηκε νικήτρια ομάδα.
Φύγαμε ενθουσιασμένοι, αλλά και οι μαθητές μας επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, γι΄αυτό και έχουμε πρόσκληση και για επόμενη επίσκεψη στα σπάνια αρχεία (Σαμαράκη – Ψυχάρη) που φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο.
Με τη βεβαιότητα ότι η έκθεση αυτή θα ενδυναμώσει το ενδιαφέρον όλων μας για τη γλώσσα μας, ευχόμαστε να ευοδώνονται ανάλογες προσπάθειες, που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Γιατί η γλώσσα είναι ο πνευματικός μας οπλισμός, το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μας, ο προμαχώνας της εθνικής μας ταυτότητας.
        Ρομποτή Σταματία

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων