mastichΚατά το σχολικό έτος 2015 – 16 το σχολείο μας,  2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών εντάχθηκε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε Ομηρούπολης Χίου  «Όταν η φύση δημιουργεί …πολιτισμό», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες: Παπαχρήστου Αικατερίνη, Μαθιουδάκη Καλλιόπη και  Συνοδινού Αντιγόνη.

Στα πλαίσια της θεματολογίας του Δικτύου, εκπονήσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα:  «Σχίνος, το δέντρο που πληγώνουμε: πηγή πλούτου, έμπνευσης και πολιτισμού»

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Γνωρίσαμε τη διαδικασία καλλιέργειας του σχίνου, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας μέσα από εικόνες, βίντεο και αφηγήσεις καλλιεργητών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε». Ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμός για τις συνθήκες εργασίας των παιδιών κατά τη συλλογή της μαστίχας.

ταινιαδεντρο4

Τα παιδιά έψαξαν στο διαδίκτυο και βρήκαν πληροφορίες για την επεξεργασία και τις χρήσεις της μαστίχας και του μαστιχέλαιου στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Στο δεύτερο τρίμηνο γνωρίσαμε το νησί και ιδιαίτερα τα Μαστιχοχώρια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ανέπτυξαν και διάφορες άλλες δράσεις, όπως:

  • Διοργάνωση έκθεσης προϊόντων που παράγονται με πρώτη ύλη τη μαστίχα (γλυκά, μαστιχόπιτες, λουκούμια, σοκολάτες, παστέλια, γλυκά κουταλιού, ηδύποτα, σαπούνια, οδοντόπαστες, κρέμες). Συνεργαστήκαμε με το Mastiha Shop, το φαρμακείο Μαρής, τη βιοτεχνία παρασκευής σπιτικών γλυκών Άνεμος, μικρά εργαστήρια ποτοποιίας.
  • Παρασκευή γλυκών με βάση τη μαστίχα στο εργαστήριο του σχολείου, όπως βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης.
  • Δημιουργία ταμπλό με θέμα γκραβούρες από το νησί της Χίου, την ενδυμασία και την καθημερινή ζωή, καθώς και φωτογραφίες από τα Μαστιχοχώρια και την τεχνική των ξυστών.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση σχετικών εργασιών από τους μαθητές.
  • Κατασκευή μικρών πινάκων με την τεχνική των ξυστών.
  •  Συλλογή και παρουσίαση χιώτικων ανεκδότων, λογοπαιγνίων, τραγουδιών και μικρών ιστοριών στα πλαίσια της γνωριμίας με την τοπιολαλιά.
  • Παρουσίαση του ιστορικού της σφαγής της Χίου και δραματοποίηση αφηγηματικών μονολόγων από το θεατρικό έργο του Στυλιανού Βίου «Η σφαγή της Χίου» στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές χόρεψαν το δετό χορό και τραγούδησαν.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.