
Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024,οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης που το επιθυμούσαν, συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το περιοδικό «ο μικρός Ευκλείδης».
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024,οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης που το επιθυμούσαν, συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το περιοδικό «ο μικρός Ευκλείδης».
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, επισκέφτηκε το σχολείο μας εκπρόσωπος της ΤΟ.Μ.Υ (τοπικής μονάδας υγείας) με σκοπό να παρουσιάσει στους μαθητές της Ε΄ τάξης το θέμα ¨Η Αξία της Τρίτης Ηλικίας – Κατανοώντας και Φροντίζοντας τον Παππού και τη Γιαγιά ” στα πλαίσια της Ανάπτυξης – Υλοποίησης Δράσεων και Παρεμβάσεων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Μαθητικού Πληθυσμού από το Υπουργείο Υγείας.
Σκοπός του θεματικού άξονα “Η Αξία της Τρίτης Ηλικίας – Κατανοώντας και Φροντίζοντας τον Παππού και τη Γιαγιά ” ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σχετικά με την 3η Ηλικία, η άρση των προκαταλήψεων για τους ηλικιωμένους και η συνειδητοποίηση ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να προσφέρουν πολλά στα παιδιά. Επίσης, να γίνει κατανοητό ότι όπως οι ηλικιωμένοι προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, το ίδιο και τα παιδιά πρέπει να τους υποστηρίζουν και να τους φροντίζουν.
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο.
Την ημέρα εκείνη, οι μαθητές του Ε1΄ τμήματος μαζί με τη δασκάλα τους κ. Τρικαλίτη Σούλα θέλοντας να δείξουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα, ετοίμασαν αφίσες και παρουσίασαν βιβλία αγαπημένων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων. Η δράση είχε ξεκινήσει να ετοιμάζεται ένα μήνα πριν όταν οι μαθητές επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου και δανείστηκαν παιδικά βιβλία. Αφού τα διάβασαν, φιλοτέχνησαν μια αφίσα για το καθένα γράφοντας πάνω το όνομα του συγγραφέα , τον εκδοτικό οίκο, και λίγα λόγια για το βιβλίο. Την ημέρα της γιορτής του βιβλίου, οι μαθητές αφού παρακολούθησαν την ταινία ¨ Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ¨, ένα animation που έχει βραβευτεί με το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, κάθε μαθητής παρουσίασε το βιβλίο που διάβασε και την αφίσα που σχεδίασε. Στη συνέχεια, έκανε και μια κριτική στο βιβλίο παρουσιάζοντας τα σημεία εκείνα που τον ενθουσίασαν σε αυτό, αλλά και τα σημεία εκείνα που δεν του άρεσαν και θα ήθελε να τα αλλάξει, εκφράζοντας τις δικές του προτάσεις. Τέλος , όλα τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους σελιδοδείκτη με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλ
Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει !
Ελληνική μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια
Η δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας στην επίδραση του ηθικού και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη. Έτσι, κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μια ημέρα αφιερωμένη στην αξία της ανάγνωσης και της παιδικής λογοτεχνίας. Λαμβάνοντας υπόψη το εορτασμό αυτό, πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας μια παρουσίαση παιδικών βιβλίων από τον εκδοτικό οίκο Usborne, τα οποία αποτελούν ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη ηθικών αξιών και την ενίσχυση της συναισθηματικής και διανοητικής ανάπτυξης των παιδιών.
Η παρουσίαση αυτών των παραμυθιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Αγγλικής γλώσσας σε τμήματα Γ1, Γ2, Δ1 του σχολείου μας. Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Στη συνέχεια, μέσω δραστηριοτήτων ανάγνωσης και συζήτησης, εστιάσαμε στις ηθικές αξίες που προωθούν οι ιστορίες αυτές. Χρησιμοποιήσαμε διαδραστικές μεθόδους για να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και την ενασχόληση των παιδιών, προσκαλώντας τα να σκεφτούν και να αναλύσουν τα διλήμματα που παρουσιάζονται στις ιστορίες.
Ο κεντρικός στόχος της δραστηριότητας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σχετικά με ηθικά θέματα, όπως η ειλικρίνεια, η φιλία και η ανθρωπιά. Μέσω της ανάλυσης των χαρακτήρων και των καταστάσεων που παρουσιάστηκαν, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία των ηθικών αξιών και των επιπτώσεών τους στην καθημερινή ζωή.
Μέσα από αυτήν την εμπειρία, τα παιδιά απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση των ηθικών αξιών και έμαθαν πώς να εφαρμόζουν αυτές τις αξίες στη καθημερινότητά τους. Επίσης, έδειξαν ενθουσιασμό και ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις, καθιστώντας προφανές το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους.
Καταλήγοντας, η παιδική λογοτεχνία αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των αξιών και της κριτικής σκέψης των παιδιών. Τέλος , η ενθάρρυνση της ανάγνωσης και της ανάλυσης παιδικών βιβλίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς προάγει την ανάπτυξη ενός ηθικά ευαισθητοποιημένου και διανοητικά αναπτυγμένου ατόμου.
Διδάσκουσα,
Όλγα Μαρίνοβα ΠΕ06.
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια
Ως Oικολογικό Σχολείο συνεχίζουμε τις δράσης μας για το περιβάλλον!
Εν μέσω της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αποκτά εξαιρετική σημασία. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να αναδείξει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ενθαρρύνει τους μαθητές μας να αναλάβουν σήμερα μια δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στο πλαίσιο του μαθήματος Αγγλικής γλώσσας οι μαθητές των τάξεων Ε1 και Ε2 συνεργάστηκαν για να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αναζητήσουν κοινές λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα , καθώς και τα προβλήματα της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να σχεδιάσουν τα εξής έργα:
“Be environmentally friendly”, “The recycling bins” και “Let’s recycle right”.
Πρώτον, η ενσωμάτωση θεμάτων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο πρόγραμμα μαθημάτων της Αγγλικής γλώσσας προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια πιο ολιστική κατανόηση της κλιματικής κρίσης και των διαθέσιμων λύσεων. Μέσω της γλώσσας, οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν τα αίτια και τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και να μάθουν νέους όρους και έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Δεύτερον, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνιακή και τη γλωσσική επάρκεια των μαθητών. Μέσω συζητήσεων και δραστηριοτήτων, οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα όπως η μείωση των απορριμμάτων και η προστασία της βιοποικιλότητας.
Τέλος, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας αναδεικνύεται ως σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας γενιάς νέων που είναι ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος μας. Μέσω της συνεργασίας και της δημιουργικότητάς τους, οι μαθητές δείχνουν ότι είναι ικανοί να αναγνωρίσουν προβλήματα και να εργαστούν μαζί για την εύρεση λύσεων, προωθώντας την αειφορία και την υπευθυνότητα στην προσέγγισή τους στο περιβάλλον.
Διδάσκουσα Όλγα Μαρίνοβα, ΠΕ06
Απρ 24 6
Αναρτήθηκε από 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ. Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Κλειστά Σχόλια
Την 1η Απριλίου οι μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μπροστά τους να ξαναζωντανεύουν 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Τώρα βλέπετε τα αρχεία για "Σάββατο 6 Απριλίου 2024"
Aν ένα παιδί…
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική:
Μαθαίνει να κατακρίνει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα:
Μαθαίνει να καυγαδίζει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνία:
Μαθαίνει να είναι ντροπαλό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή:
Μαθαίνει να είναι ένοχο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση:
Μαθαίνει να είναι υπομονετικό
Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο:
Μαθαίνει να εκτιμά
Αν ένα παιδί ζει μέσα στη δικαιοσύνη:
Μαθαίνει να είναι δίκαιο
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια:
Μαθαίνει να πιστεύει
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην επιδοκιμασία:
Μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην παραδοχή και φιλία:
Μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο
R. RUSSEL
1. Μη φοβάστε να είστε σταθεροί μαζί μου.
- Αυτό θα με κάνει να νοιώσω περισσότερη σιγουριά.
2. Μη με παραχαϊδεύετε..
-Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνετε οτιδήποτε σας ζητώ. Σας δοκιμάζω μονάχα για να δώ.
3. Μη με κάνετε να νοιώθω μικρότερος απο οτι είμαι...
-Αυτο με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά τον "σπουδαίο".
4.Mή τα κάνετε όλα εσείς για μένα..
-Ετσι θα με κάνετε να νοιώθω άχρηστος και ανίκανος για οτιδήποτε.
5. Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μποστά σε κόσμο, αν μπορείτε.
-Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πείτε, αν μου μιλήσετε ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας.
6. Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα.
-Μπερδεύονται έτσι μεσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει ν'αναγνωρίζω.
7. Μη με προστατεύετε απο τις συνέπειες των πράξεών μου.
-Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.
8. Μη δίνετε μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου.
-Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα-ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.
9. Μη μου κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις..
-Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατέψω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.
10. Μη μου δίνετε επιπόλαιες υποσχέσεις.
-Νοιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάτε.
11.Μη υποτιμάτε την τιμιότητά μου.
- Συχνά οι απειλές σας, με σπρώχνουν στην ψευτιά.
12.Μη πέφτετε σε αντιφάσεις.
-Με μπερδεύετε αφάνταστα έτσι και με κάνετε να χάνω την πίστη μου σε σας.
13.Μη με αγνοείτε όταν σας κάνω ερωτήσεις.
-Γιατί θα ανακαλύψετε πως θα αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.
14.Μη προσπαθείτε να με κάνετε να πιστέψω πως είστε τελείως αλάνθαστοι.
-Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είστε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
15.Μη διανοηθείτε ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σας αν μου ζητήσετε συγνώμη.
-Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σας μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απεναντί σας.
16.Μη ξεχνάτε πως μ'αρέσει να πειραματίζομαι.
-Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σας παρακαλώ παραδεχτείτε το.
17.Μη ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω.
-Θα πρέπει να σας είναι δύσκολο να κρατήσετε το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπαθήστε σας παρακαλώ.
18. Μη ξεχνάτε πως δεν θα μπορέσω ν'αναπτυχθώ χωρίς πολύ κατανόηση, αγάπη και χαρά.
-Αυτό όμως δεν χρειάζεται να το πώ, έτσι δεν είναι ???
19.Μη ρωτάτε αν αγαπάω περισσότερο το μπαμπά ή τη μαμά
-Θέλω να τους αγαπώ εξ ίσου.
20.Μη μου λέτε ψέμματα για να με κοροϊδέψετε και μη μ'εκβιάζετε για να κάνω αυτό που εσείς θέλετε.
-Οτι μου μαθαίνετε κι εγώ θα τα εφαρμώζω σε σας.
21. Να μου δείχνετε την αγάπη σας, παίζοντας και ασχολούμενοι μαζί μου κι όχι να με στέλνετε αλλού
να χαρώ ή να παίζω μόνος μου..
-Γιατί όταν μεγαλώσω θα σκέφτομαι κι εγώ οτι το σωστό για σας, είναι το γηροκομείο.
Ρούντολφ Ντράικορς