Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Στο σχολείο μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης κάθε μορφής βίας, οργανώσαμε μια σειρά από δράσεις με στόχο τη συνεργασία, την κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών μας.
Συζητήσαμε για το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, πως εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να τον αποτρέψουμε…
μέσα από σύντομο βίντεο με θέμα τον εκφοβισμό τα παιδιά προβληματίστηκαν και εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα…
μέσα από σχετικές εικόνες εντόπισαν τις καλές και τις άσχημες συμπεριφορές και τις ομαδοποίησαν με βάση το συναίσθημα που μας προκαλούν… (χαρά – στεναχώρια)
επιλέξαμε κάποιες από αυτές… και παίξαμε παιχνίδια ρόλων…
συνειδητοποιήσαμε ότι η καλή συμπεριφορά μας κάνει χαρούμενη την καρδιά…
ενώ η άσχημη…
…μας στενοχωρεί.. μας πληγώνει….
και η καρδούλα μας δεν είναι όπως πριν… είναι “τσαλακωμένη” “σπασμένη” όπως χαρακτηριστικά είπαν τα παιδιά…
η αφίσα μας …
το σύνθημα που μας ενώνει:
Πρόσφατα σχόλια