28η Οκτωβρίου – Το ασπρογάλανο πανί της πατρίδας μας

Μια γιορτή μνήμης, ειρήνης και ελευθερίας στο 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου

theatriko 128hthumbnail 19

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο νηπιαγωγείο μας ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο, γνωρίσαμε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της πατρίδας μας και προσεγγίσαμε, με τρόπο βιωματικό και κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών, τις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αγάπης για την Ελλάδα.

Μέσα από συζητήσεις, εικόνες, τραγούδια και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της εποχής και ανακάλυψαν τη σημασία της ελληνικής σημαίας, του αγαπημένου μας γαλανόλευκου συμβόλου.

20261023 092336 225x300 1

 

Έμπνευσή μας για την γιορτή στο νηπιαγωγείο μας έγινε το λογοτεχνικό κείμενο «Το ασπρογάλανο πανί» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Με αφετηρία την παραμυθική προσέγγιση της δημιουργίας της ελληνικής σημαίας και των χρωμάτων της, τα παιδιά άφησαν τη φαντασία τους να ζωντανέψει την ιστορία και μετέτρεψαν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους σε θεατρική έκφραση.

 Το θεατρικό μας ταξίδι

Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους, κινήθηκαν στον χώρο, εκφράστηκαν με λόγο και κίνηση και συμμετείχαν σε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το «Ασπρογάλανο πανί». Με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, έδωσαν ζωή στην ιστορία της γαλανόλευκης σημαίας, ανακαλύπτοντας τη συμβολική δύναμη των χρωμάτων της και τη θέση της στην καρδιά μας.

Μέσα από το παιχνίδι ρόλων, τη συνεργασία και τη συλλογική δημιουργία, τα παιδιά έγιναν μικροί πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που συνδέει το χθες με το σήμερα και μας θυμίζει πως τα εθνικά σύμβολα αποκτούν ουσιαστικό νόημα όταν τα προσεγγίζουμε με γνώση, συναίσθημα και σεβασμό.

neraides 2
Οι νεράιδες της στεριάς και της θάλασσας
ta paidia ths thalassas
Τα παιδιά της Θάλασσας
ta paidia ths sterias
Τα παιδιά της στεριάς
Ο ήλιος ολοκληρώνει τη μαγική ιστορία της ελληνικής σημαίας.

thumbnail 20

neraides paidia sterias

Το μήνυμα της γιορτής μας

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ημέρα ιστορικής μνήμης. Είναι και μια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την αξία της ειρήνης, τη δύναμη της ενότητας, το δικαίωμα όλων στην ελευθερία και τη σημασία του σεβασμού προς κάθε άνθρωπο.

Γιατί η ιστορία γίνεται πιο κοντινή στα παιδιά όταν ζωντανεύει μέσα από το παραμύθι, το παιχνίδι, το θέατρο και τη δημιουργία. Και η αγάπη για την πατρίδα ανθίζει όταν συνοδεύεται από αγάπη για τον άνθρωπο και την ειρήνη.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα μας!

ta paidia ths sterias 2

26672 censored

Με τη γαλανόλευκη στην καρδιά και την ειρήνη στην αγκαλιά μας, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε και να ονειρευόμαστε έναν κόσμο πιο όμορφο για όλα τα παιδιά.

23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου 🇬🇷

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *