ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (BULLYING) ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στα ελληνικά σχολεία, όπως καταδεικνύει πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, «ομολογούν» ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο, είναι το γεγονός ότι σε διάστημα οκτώ χρόνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των θυτών. Σε αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, θύτης εκφοβισμού δήλωνε το 9,1% των μαθητών ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 15,8%.

Οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλλα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν τα πειράγματα – χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα – ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Ένα στα τέσσερα αγόρια
, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους, τουλάχιστον τρεις φορές. Το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια είναι 8,3%.

Από την έρευνα του ΕΠΙΨΥ προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά: οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία το bullying. Τα θύματα αναφέρουν, σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο του bullying, η θετική αντίληψη των μαθητών για το σχολικό κλίμα, καθώς και το «δέσιμο» που νιώθουν με το σχολείο τους δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με τους γονείς τους και η ευκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Στην έρευνα του ΕΠΙΨΥ συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Αγαπητοί γονείς

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου παιδείας η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Επειδή θεωρούμε ότι η λειτουργία Σχολής Γονέων στο σχολείο μας θα σας βοηθήσει, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο σας,  όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και θα προσφέρει σε εσάς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό σας ενημερώνουμε ότι:

Στα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα  αναπτύσσονται θέματα όπως: όρια – συμπεριφοράς, βία στο σχολείο, προφύλαξη παιδιών από τους κινδύνους στο διαδίκτυο, συνεργασία εκπαιδευτικών – γονιών, μαθησιακές δυσκολίες. Η ομάδα μπορεί να προσθέσει κάποιο σχετικό θέμα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος. Άλλωστε η εκπαιδεύτρια προσαρμόζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται  στα σχολεία. Τα μαθήματα συνήθως γίνονται μια φορά την εβδομάδα (αυτό το αποφασίζουν οι εκπαιδευόμενοι μαζί με την εκπαιδεύτρια). Το μοναδικό προαπαιτούμενο είναι ο κάθε εκπαιδευόμενος να είναι άνω των 18 ετών. Για να λάβουν μέρος χρειάζεται η συμπλήρωση της αίτησης με πρωτότυπη υπογραφή. Τις αιτήσεις μπορεί να τις παραλάβει ο εκπαιδευτής στο πρώτο μάθημα. Για να μπορεί να ξεκινήσει ένα τμήμα χρειαζόμαστε 18 εκπαιδευομένους.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους Διευθυντές των σχολείων. Την αίτηση μπορείτε να την παραλάβετε και από το γραφείο των διευθυντών
Με εκτίμηση,

Οι διευθυντές του 21ου & 165ου Δημοτικών Σχολείων

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ

Για την αίτηση πατήστε εδώ