Ενόψει της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μιλήσαμε στους μαθητές/τριες για την έννοια της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμηθήκαμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτές για την ανάδειξη του Σχολικού Συμβουλίου και παίξαμε στο κέντρο μάθησης του Η/Υ τα αντίστοιχα παιγνίδια.
Διαβάσαμε και συζητάμε το βιβλίο ”Η σοφή ελιά”, της Ειρήνης Καμαράτσου-Γιαλλούση με εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού και το αντιπαραθέσαμε με το βιβλίο “Στο δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα βρίσκοντας ομοιότητες και διαφορές σε χαρακτήρες και συμπεριφορές.
Παρατηρήσαμε τη χάλκινη προτομή “Προς τιμήν των θυμάτων”, δημιουργία του Μέμου (Αγαμέμνονα) Μακρή, που φέρει τα χαρακτηριστικά του πανεπιστημιακού Νικολάου Σβορώνου, δωρήθηκε το 1979 από τον γλύπτη προς τιμή των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με ενέργειες του τότε Πρύτανη Γ. Βουδούρη τοποθετήθηκε στο προαύλιο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, συμβολίζοντας τους αγώνες των φοιτητών. Σε αυτό το εμβληματικό μνημείο μικροί και μεγάλοι κάθε χρόνο αφήνουν ένα λουλούδι, τιμώντας με τον δικό τους τρόπο τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.
Ο γλύπτης Μέμος (Αγαμέμνονας) Μακρής (1913-1993) δημιουργούσε έργα τέχνης με χαλκό, μολύβι, πέτρα, μάρμαρο και τερακότα, με αφετηρία κυρίως την ανθρώπινη μορφή.
Ο ιστορικός Νικόλαος Σβορώνος (1911-1989) υπήρξε καινοτόμος ιστορικός διεθνούς φήμης.
Δείξαμε ένα ομαδικό έργο μαθητών/τριών προηγούμενης χρονιάς και δημιουργήσαμε puzzle στην εφαρμογή jigsaw puzzle, το οποίο και έπαιξαν.
Με δαχτυλομπογιές ζωγραφίσαμε λουλούδια στο δικό μας μνημείο και κατασκευάσαμε το σήμα της ειρήνης.
Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια “Ο Λεβέντης”, σε στίχους Νότη Περγιάλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και “Συννεφούλα” σε στίχους και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου.