Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το Περιβάλλον
Υποθεματική: Οικολογική συνείδηση-φιλοζωία
Τίτλος: Το παράπονο των ζώων
Σκοπός και στόχοι
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τρών με το «παράπονο» των ζώων, την κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς.
Στόχοι του προγράμματος:
1° Εργαστήρι: Τα ζώα γύρω μας
α. Παρατήρηση των ζώων που κυκλοφορούν με αφορμή μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή του νηπιαγωγείου και αποτύπωση σε φύλλο εφαρμογής.
2° Εργαστήρι: Οι φίλοι μας τα ζώα
α. Παρατήρηση έργων τέχνης με θέμα ζώα συντροφιάς και περιγραφή τους. Αναγνώριση των συναισθημάτων των ηρώων καθώς και αυτών που προκαλούνται στους θεατές και δημιουργία σχετικών ιστοριών.
β. Φύλλο εφαρμογής με τα συναισθήματα που προκαλούν οι πίνακες ζωγραφικής.
3° Εργαστήρι: Τα ζώα έχουν συναισθήματα
α. Εύρεση και αξιοποίηση φωτογραφιών με ζώα συντροφιάς από το διαδίκτυο. Οι μαθητές/τριες παρατηρούν φωτογραφίες ζώων και προσπαθούν να σκεφτούν τι αισθάνονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν. Στην ολομέλεια συμπεραίνουν τα ζώα, όπως οι άνθρωποι, έχουν συναισθήματα, σκέψεις και ανάγκες. Οι μαθητές/τριες προσπαθούν να σκεφτούν, γιατί τα ζώα νιώθουν έτσι και να δώσουν τη δική τους εκδοχή.
Γίνεται επιλογή φωτογραφιών και ζωγραφίζουν τις σκέψεις των ζώων σε φύλλο εφαρμογής.
Δημιουργία ομαδικής αφίσας με τις σκέψεις των ζώων.
β. Οταν άνθρωποι και γάτες μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με το project του φωτογράφου ζώων Gerrard Gethings “Μοιάζεις με τη γάτα σου;”. Ομαδοποιούν τις φωτογραφίες ως προς τα ίδια συναισθήματα που έχουν γάτες και άνθρωποι.
γ. Αφήγηση των βιβλίου “Ξουτ” της Ζωής Σκαλίδη και της Φωτεινής Τσιάμπρα για ένα αδέσποτο σκύλο, αδύναμο, φοβισμένο αλλά με ζεστό βλέμμα. Προβληματισμός για τα αδέσποτα, τις αιτίες που βρίσκονται στο δρόμο, τα προβλήματα διαβίωσή τους. Σε φύλλο εφαρμογής ζωγραφίζουν τι κάνει τον Ξουτ λυπημένο και τι χαρούμενο.
4° Εργαστήρι: Εκπαιδεύοντας υπεύθυνους κηδεμόνες
α.Διαδραστική ανάγνωση του εκπαιδευτικού βιβλίου “Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε” της Elisabeth Verdick. Οι μαθητές/τριες παρατηρώντας τα ζώα, τις εκφράσεις τους, τις φωνές τους μαθαίνουν ότι το πείραγμα ενοχλεί τα ζώα. Αντίθετα, αν επιλέξουν να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια, γλυκύτητα και σεβασμό, θα κερδίσουν μια ζεστή, τρυφερή σχέση, μια σχέση ζωής που θα τα κάνει να σέβονται κάθε ζωντανό πλάσμα. Μπορεί τα κατοικίδια να μη μιλούν με λέξεις, όμως επικοινωνούν με άλλους τρόπους. Σε φύλλο εφαρμογής ζωγραφίζουν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα και επιλέγουν τη σωστή από τη λάθος συμπεριφορά στα ζώα.
γ. Με αφορμή ένα τραυματισμένο αδέσποτο προτείνεται από το συμβούλιο του σχολείου η αποστολή πρόσκλησης σε κτηνίατρο. Η κτηνίατρος κ. Τρίγωνα Μουκάλη, μητέρα μαθητή, συνοδεία της Μπέτυς, μιας μικρής σκυλίτσας ενημέρωσε τους μαθητές/τριες για την φροντίδα που χρειάζονται τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα ζώα καθώς στο κτηνιατρείο δεν έρχονται μόνο δεσποζόμενα ζώα αλλά και αδέσποτα που φέρνουν φιλόζωοι για να τα θεραπεύσει. Μίλησε σχετικά με το επάγγελμα της και με μοντέλο τη Μπέτυ έδειξε τη διαδικασία της εξέτασης και της διάγνωσης. Ανέφερε για το τι πρέπει να κάνουμε για να είναι υγιές ένα ζώο που υιοθετούμε στο σπίτι μας, για την τροφή, τα εμβόλια, τα χάπια για τα παράσιτα, το σπρέι για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια και για τη στείρωση. Σε φύλλο εφαρμογής γίνεται αποτύπωση των εντυπώσεων από την επίσκεψη.
5° Εργαστήρι: Τα δικαιώματα των ζώων
α. Συζήτηση για την για την ύπαρξη των ζώων που είναι σημαντική για τα διάφορα οικοσυστήματα και ολόκληρο τον πλανήτη και ενημέρωση για δικαιώματα τους, που συνοψίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι, Οκτώβριος 1978). Ακολούθησε σχολιασμός της και δημιουργία αφίσας με εικονογράφηση.
6° Εργαστήρι: Τα ζώα αλλιώς
α. Ζώα με την τεχνική Μαντάλα.
7° Εργαστήρι: Αναλαμβάνω δράση
α. Αφήγηση του βιβλίου “Τα αδεσποτάκια” της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη για τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης αγάπης στα ζώα και “Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;” του Troy Cummings για την υιοθεσία και τη φροντίδα των αδεσπότων.
β. Ενημέρωση από το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κοζάνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων και παρακολούθηση video από φιλοζωικά σωματεία σχετικά με κανονικές και εικονικές υιοθεσίες (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία).
.
Αξιολόγηση
Με την ολοκλήρωση του τρίτου θεματικού κύκλου “Φροντίζω το περιβάλλον” με τίτλο “Το παράπονο των ζώων” διαπιστώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, επεξεργάστηκαν και ερμήνευσαν σωστά αισθητηριακά ερεθίσματα, αναγνώρισαν τα συναισθήματα των ζώων συντροφιάς, τα παραλλήλισαν με αυτά των ανθρώπων. Ψυχαγωγήθηκαν και προβληματίστηκαν μέσα από τα αναγνώσματα παιδικής λογοτεχνίας και ανέπτυξαν ενσυναίσθηση και αγάπη προς τα ζώα. Προσκάλεσαν και υποδέχτηκαν στο χώρο νηπιαγωγείο άτομα από τα οποία ενημερώθηκαν για τις υποχρεώσεις προς τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Ανέλαβαν δράση ενημερώνοντας τους γονείς/κηδεμόνες αλλά και την τοπική κοινωνία για πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών και στειρώσεων μέσω του δήμου και των φιλοζωικών σωματείων.
Όλο το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και αγάπης προς τα ζώα.