28η Οκτωβρίου 1940
Γνωρίσαμε την ιστορία και τα γεγονότα του 1940 μέσα από αφίσες, χάρτες, βιβλία και βίντεο. Μιλήσαμε για το πόσο πολύτιμη είναι η Ειρήνη αλλά και την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας όταν κάποιος εχθρός θέλει να μας την πάρει.
Μιλήσαμε για το μεγάλο “ΌΧΙ” που είπαμε στους Ιταλούς. Μια λέξη που μάθαμε όλοι να γράφουμε και να λέμε, σε ό,τι μας θλίβει και μας στεναχωρεί. Σε ό,τι είναι άδικο! Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, επέλεξαν υλικά της αρεσκείας τους και δημιουργήσαν τη λέξη “ΟΧΙ”.
Έπειτα, ασχοληθήκαμε με το γράμμα “Ο” με αφορμή το “ΟΧΙ”. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με το παραπάνω γράμμα. Βρήκαμε και γράψαμε λέξεις που αρχίζουν από “Ο” και συμπληρώσαμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Αναφερθήκαμε στον αγώνα των ανδρών και των γυναικών της εποχής. Μιλήσαμε για τα συνθήματα που φώναζαν οι στρατιώτες καθώς ρίχνοντας στην μάχη. Ζωγραφίσαμε τις δικές μας εκδοχές των αγωνιστών της Ελλάδας, με τη χρήση της λέξης “ΟΧΙ”.
Μάθαμε για την ελληνική σημαία, τους συμβολισμούς της (χρώματα, αριθμός λωρίδων) και φυσικά δημιουργήσαμε, ελεύθερα, τις δικές μας απεικονίσεις.
Ονειρευτήκαμε μαχητικά αεροπλάνα… άλλα όχι αυτά που προκαλούν πόνο. Τα δικά μας θέλουμε να “ρίχνουν” ειρήνη και να ομορφαίνουν τη ζωή μας.
Μιλήσαμε για τον πόλεμο και όλα τα δεινά που τον ακολουθούν. Διαβάσαμε την ιστορία του Ε. Τριβιζά “Η Φάλαινα που τρώει τον Πόλεμο” και συζητήσαμε για το τί θα θέλαμε εμείς να καταβροχθίσει ώστε ο κόσμο μας να είναι καλύτερος. Συζητήσαμε για την ΕΙΡΗΝΗ. Σκεφτήκαμε πώς την απεικόνισαν μεγάλοι ζωγράφοι στα έργα τους και πώς μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.
Είδαμε το ” το κανόνι της ειρήνης” και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία
Είδαμε τον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας και συζητήσαμε για τα χρώματα και το σε τι αντιστοιχούν (βουνά, πεδιάδες, οδικό δίκτυο, θάλασσα-λίμνες-ποτάμια). Κάναμε μια πρώτη απόπειρα να αναγνωρίσουμε διάφορα σημεία στον χάρτη μας και να αποδώσουμε με εικόνες το νόημά τους.
Μιλήσαμε για τα συνθήματα που φώναζαν οι Έλληνες στρατιώτες πριν ριχτούν στη μάχη. Εντύπωση μας έκανε το “ΑΕΡΑ”, το οποίο και αποδώσαμε εικαστικά και προβήκαμε στη σύνθεση της λέξης.
Κάναμε πρόβες για την παρέλασή μας, ακούγοντας εμβατήρια και μαθαίνοντας τον αντίστοιχο βηματισμό.
Ετοιμάσαμε όλοι μαζί τα ποιήματα της γιορτής μας
φτιάξαμε τις σημαίες για την παρέλαση
και φιλοτεχνήσαμε το σκηνικό για τη σπουδαία αυτή μέρα.
Μετά το τέλος της γιορτής ακολούθησε παρέλαση με μουσική υπόκρουση εμβατηρίων.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!