Ένας μελισσοκόμος στο νηπιαγωγείο μας

Δεν υπάρχει καλύτερο κλείσιμο ενός θέματος από την δυνατότητα της βιωματικής μάθησης. Αρπάξαμε την ευκαιρία του γεγονότος ότι έχουμε γονέα παιδιού μας που είναι μελισσοκόμος  και τον καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας για να τον ρωτήσουμε και να δούμε από κοντά μια τεχνητή κυψέλη.

Οι ερωτήσεις ήταν πολλές. Μάθαμε ότι κάθε μελισσουργός έχει ένα μοναδικό αριθμό που είναι χαραγμένος στην κυψέλη και στα πλαίσια. Ότι χρησιμοποιούμαι το καπνιστήρι είναι το “κουδούνι” για να τις ειδοποιήσουμε ότι ερχόμαστε, όπως χτυπάμε το κουδούνι όταν πηγαίνουμε επίσκεψη σε ένα σπίτι. Πληροφορηθήκαμε ότι το χειμώνα η πόρτα της κυψέλης κλείνει με ένα ξύλο το οποίο έχει ένα μικρό άνοιγμα για να μην μπαίνει το κρύο. Μάθαμε ότι οι μέλισσες τοποθετούν τα αυγά σε διαφορετικά πλαίσια μέσα στην κυψέλη από εκείνα που αποθηκεύουν το μέλι.

IMG 20240528 103341 IMG 20240528 101600 IMG 20240528 101442

Τα παιδιά ετοίμασαν ένα δώρο έκπληξη για το μελισσοκόμο μας. Του έφτιαξαν από μια ζωγραφιά με θέμα την μέλισσα. Το κάναμε βιβλίο και του το χαρίσαμε, ως ευγνωμοσύνη για τα χρήσιμα πράγματα που μας έμαθε  αλλά και για το γεγονός ότι μας  μας έφερε  να δούμε από κοντά μια αληθινή κυψέλη.

Γιορτή της Μητέρας

Αν και φέτος  ήταν αδύνατη η προετοιμασία του δώρου για την μητέρα λόγω των διακοπών του Πάσχα, θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητη η  οργάνωση δραστηριοτήτων με την επιστροφή σε αυτό.

Διαβάσαμε το  βιβλίο που υπάρχει στο σχολείο μας  με τίτλο  “Η μαμά είναι σπίτι”.

Είναι ένα βιβλίο με εικόνες και αντίστοιχα συμπληρώνει κάθε φορά σαν τι είναι η μαμά. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και να εξασκηθούν στον προφορικό λόγο. Βλέπανε την εικόνα και έλεγαν τι μπορεί να είναι η μαμά. Τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν τι είναι η δική τους μαμά για αυτούς.

Γιορτή της μητέρας χωρίς δώρο δεν γίνεται. Τα παιδιά εξάσκησαν την λεπτή κινητικότητα δοκιμάζοντας  την τεχνική της πλέξης του υφαντού. Με αυτό το τρόπο φτιάξαν μια τσάντα για την μαμά και την γέμισαν με ζωγραφιές και ευχές.IMG 20240514 105752

Οι μέλισσες

Η άνοιξη είναι η εποχή των εντόμων. Η μέλισσα είναι ένα από αυτά και τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν για να μελετήσουν το συγκεκριμένο θέμα σε βάθος. Αφορμή στάθηκε η αναφορά της μαθήτριας μας ότι ο μπαμπάς είναι μελισσοκόμος.

Ξεκινήσαμε το όμορφο ταξίδι της γνώσης με το αντλήσουμε πληροφορίες για τις γνώσεις που είχαν ήδη τα παιδιά για τις μέλισσες. Οι απαντήσεις τους στην ερώτηση τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη μέλισσα καταγράφηκε στον πίνακα.

IMG 20240409 075610

Προκειμένου να την γνωρίσουμε καλύτερα μιλήσαμε για την ανατομία του σώματος της ,  και της ύπαρξης διαφορετικών “ειδών”  σε κάθε κυψέλη Μιλήσαμε  για τους  διαφορετικούς ρόλους της Βασίλισσας της εργάτριας και του κηφήνα  και την σημαντικότητα τους στην στην κοινωνία των μελισσών.

thη κοινωνία των μελισσών

Μάθαμε να ξεχωρίζουμε την μέλισσα από την σφήγκα.

th 1

Μια διαφορά είναι στο υλικό που χτίζουν το “σπίτι ” τους και  μια άλλη ότι δεν πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε . Είδαμε βίντεο για το τσίμπημα της μέλισσας.

 

Μιλήσαμε για την χρησιμότητά της στο αναπαραγωγή των λουλουδιών. Μας τα εξήγησε όλα η Μέλισσα Σουσού

η μέλισσα σουσού

Μα φυσικά βοηθούν στην επικονίαση. Αναφέραμε  τον τρόπο που φτιάχνουν το μέλι το οποίο είναι θρεπτικό για τον άνθρωπο . Βλέποντας το παρακάτω βίντεο μεταφερθήκαμε σε μια τέτοια κυψέλη για να την παρατηρήσουμε και να δούμε τις μέλισσες εν δράση.

Προκειμένου να λύσουμε την απορία των παιδιών πως παίρνουμε το μέλι από την κυψέλη, αναζητήσαμε πληροφορίες από το internet και είδαμε το παρακάτω βίντεο.

Τα παιδιά τοποθέτησαν τα διάφορα στάδια της δημιουργίας του μελιού στην σειρά.

 

22a451f31c6387035821d666798766c5

Με αφορμή την κυψέλη μιλήσαμε για το εξάγωνο . Tα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας και σε ομάδες  φτιάξανε την δική τους  με την χρήση μαρκαδόρων.

 

εξάγωνο

IMG 20240523 111500

Φτιάξαμε τις κατασκευές μας

IMG 20240411 085321IMG 20240404 090612

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι

 

και φυσικά παίξαμε το παιχνίδι ” περνά περνά η μέλισσα”.