Μηνιαία αρχεία: Απρίλιος 2025
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Οι πασχαλινές δημιουργίες των παιδιών της σχολικής μονάδας περιλαμβάνουν κατασκευές με πολλές τεχνικές. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι και μαρκαδόρους δημιουργήθηκαν όμορφα Λαζαράκια και πασχαλινά διακοσμητικά.
Τα παιδιά σήκωσαν τα μανίκια τους και έβαψαν με πινέλα και τέμπερες ,διακοσμητικά αυγουλάκια και τα στόλισαν με χρυσόσκονες .
Τα λαμπερά πασχαλινά αυγά μας “κύλισαν” και “μπήκαν” στα καλαθάκια τους. Χαριτωμένα κοτοπουλάκια πήραν τα νήπια στο σπίτι τους γεμάτα με λιχουδιές. Έτοιμοι λοιπόν για να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου!!
Δημιούργησαν πασχαλινές κάρτες, έγραψαν μέσα ευχές και ζωγράφισαν ενδιαφέρουσες πασχαλινές εικόνες.
Χρησιμοποίησαν πηλό και εύκολα κατασκεύασαν σταυρούς πλάθοντας τους με τα μικρά χεράκια τους πάνω σε χρυσόσκονη. Κάθε παιδάκι έπλασε τον πηλό σε ένα κορδόνι, το έκοψε σε δύο μέρη και τα τοποθέτησε στη σωστή θέση. Έπειτα , χρησιμοποιώντας το καπάκι ενός μαρκαδόρου , έφτιαξε τα σχέδια πάνω στον σταυρό πατώντας το σαν “σφραγίδα” . Ο πηλός στεγνώνει μόνος του , οπότε του δώσαμε τον χρόνο που χρειαζόταν για να σκληρύνει και να πάει στο σπίτι με ασφάλεια.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα.(International Board on Books for Young People – IBBY).
Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αναλαμβάνει να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα της Ημέρας, τα οποία διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό να αναδείξουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Για το 2025, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το εθνικό τμήμα των Κάτω Χωρών.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα από τα ολλανδικά από την κ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, η οποία εργάστηκε εθελοντικά, και παροτρύνει τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2025
Η γλώσσα των εικόνων
Rian Visser / Ριν Φίσερ
Μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι
για τα λόγια
και για τα πράγματα που λέω;
Μετά να ζωγραφίσεις
ένα κενό στην ημέρα,
το κρύο,
τον αέρα,
έναν κόμπο στον λαιμό
ή μια ώρα κακή,
τον βήχα και
τον αναστεναγμό,
τη μυρωδιά απ’ το ζεστό ψωμί,
τον χρόνο,
μια στιγμή,
το τέλος μα και του ονείρου
την αρχή
τον τόπο όπου κάποτε,
τον τόπο όπου ποτέ,
τον τόπο όπου σύντομα
κάτι μεγάλο θα συμβεί,
τον πόνο από μια πληγή,
της θάλασσας τη γεύση
αλμυρή.
Είναι πολλά, πάρα πολλά,
αυτά που θα ήθελα να δω,
τον έρωτα,
μια μέρα που θα ’ρθει
κάποτε, μπορεί.
Φτιάξε εικόνες
από το ποίημά μου,
ελεύθερα να αισθανθείς,
κι αν από εμένα προέρχονται
τα λόγια αυτά
είναι δικά σου
τώρα πια.
*Το ποίημα προέρχεται από την εικονογραφημένη ποιητική συλλογή Alle wensen van de wereld (2021) της Rian Visser με εικόνες της Janneke Ipenburg. Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Zilveren Griffel και το Gouden Poeziemedaille (“Χρυσό μετάλλιο ποίησης”).
Πηγή :πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτισμού digitalculture.gov.gr
Στο 1ο Νηπιαγωγείο αναγνώστηκαν παραμύθια , τα παιδιά κατασκεύασαν σελιδοδείκτες, δημιουργήθηκε ένα συνεργατικό παραμύθι με όλα τα σχολεία του Δήμου Τυρνάβου, το οποίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του Δήμου.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Μέσα στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιεί το Νηπιαγωγείο ως μέλος του δικτύου Νηπιαγωγείων “Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο”, γίνονται και κάποιες επισκέψεις σε χώρους της πόλης. Ολοκληρώνοντας τη γνωριμία με επαγγέλματα σχετικά με το βιβλίο , βρεθήκαμε σε τυπογραφείο . Εκεί , τα νήπια παρατήρησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μηχανήματα που υπάρχουν και είδαν πως τυπώνεται και παίρνει την τελική του μορφή ένα βιβλίο.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Σιρδένη που μας δέχτηκε στον χώρο του και με πολύ αγάπη μας έλυσε απορίες και εξήγησε την διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου.
Επόμενη επίσκεψη των νηπίων έγινε σε βιβλιοπωλείο , οπού εκεί είδαν πληθώρα βιβλίων , σε διάφορα μεγέθη, χρώματα , είδη .
Ευχαριστούμε και τον κύριο Χατζημπάρμπα για την φιλοξενία και τα δωράκια – μολύβια που προσέφερε στα νήπια.