Αποχαιρετώντας τον Απρίλη
Ο Απρίλης, ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης, φθάνει στο τέλος του! Η φύση γύρω μας στολίστηκε με πολύχρωμα χρώματα. Τα δέντρα έγιναν καταπράσινα και τα λουλούδια φόρεσαν τις χρωματιστές φορεσιές τους. Αυτή η εποχή έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Ποιητές, ζωγράφους, τραγουδοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς και πολλούς άλλους.
Ένας μεγάλος συνθέτης ήταν ο Vivaldi ο οποίος συνέθεσε το έργο κλασικής μουσικής «Οι τέσσερις εποχές». Ακούστε με μάτια κλειστά την «Άνοιξη», ονειρευτείτε και ταξιδέψτε.
Ένα από τα πιο ωραία ποιήματα που έγιναν τραγούδι είναι το «Το τραγούδι του κοριτσιού» που έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως «Γεια σου κύριε μενεξέ». Ας το ακούσουμε λοιπόν, και αφού προσπαθήσουμε να φτιάξουμε εικόνες με τη φαντασία μας, μετά να τις ζωγραφίσουμε και να μάθουμε τους στίχους.
Δύο συ και τρία γω
πράσινο πεντόβολο
Μπαίνω μέσα στον μπαξέ
γεια σου κύριε μενεξέ
Σιντριβάνι και νερό
και χαμένο μου όνειρο
Τζίντζιρας τζιντζίρισε
το ροδάνι γύρισε
Χοπ αν κάνω δεξιά
πέφτω πάνω στη ροδιά
Χοπ αν κάνω αριστερά
πάνω στη βατομουριά
Το ‘να χέρι μου κρατεί
μέλισσα θεόρατη
Τ’ άλλο στον αέρα πιάνει
πεταλούδα που δαγκάνει
Ποιο λουλουδάκι είναι όμως ο μενεξές για τον οποίο μιλάει το τραγούδι;
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Viola odorata (Ίον το εύοσμον) και ανήκει στην οικογένεια των Ιοειδών.
Φύεται σε όλη την Ευρώπη και είναι κοινό μέσα σε φράκτες, δενδρόκηπους και παρτέρια.
Το συναντούμε με τις ονομασίες Μενεξέ, Βιόλα, βιολέτα, Μανουσάκι, Γιούλι, Ίον το εύοσμο, Ίτσο.
Είναι πολυετής πόα που το ύψος της κυμαίνεται από 5-15 εκατοστά, σε μορφή τούφας,. Δεν έχει βλαστό αλλά παράγει πολλές παραφυάδες που έρπουν στο έδαφος, ριζοβολούν εύκολα και ανθίζουν τον επόμενο χρόνο. Ποδίσκοι λείοι. Φύλλα καρδιόσχημα χνουδωτά. Άνθη ιώδη και μερικές φορές λευκά ή ρόδινα, πολύ εύοσμα. Μερικές φορές διασταυρώνεται με άλλα είδη και παράγει υβρίδια. υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες του φυτού.
Τα άνθη του είναι έντονα αρωματικά, εύοσμα. Τα βρίσκουμε κυρίως σε αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, σπανιότερα λευκά, έχουν όμως αναπτυχθεί και υβρίδια σε αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου και του ροζ. Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται χώμα αφράτο και δροσερό, καλή αποστράγγιση, μέτριας συχνότητας ποτίσματα, σκιερές τοποθεσίες, καθώς και αρκετή λίπανση.
Εκτός από τους ποιητές διάσημοι ζωγράφοι αποτύπωσαν στον καμβά την άνοιξη. Ας παρατηρήσουμε μερικούς και ας εμπνευστούμε κι εμείς να κάνουμε μια ζωγραφιά για την άνοιξη με όσο περισσότερα χρώματα μπορούμε!!!
Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τον άγιο απόστολο Θωμά.
Ας μάθουμε λίγες πληροφορίες για τη ζωή του.
Ο Θωμάς ως μαθητής του Χριστού
Ο Θωμάς ήταν όπως είναι γνωστό ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου, που μετά την Ανάληψη σκορπίσθηκαν σ’ όλη την οικουμένη, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας.
Όλοι οι απόστολοι με κόπους και δυσκολίες έφεραν το φώς της αλήθειας στους σκλάβους της αμαρτίας ανθρώπους. Ο Θωμάς είναι εκείνος, που με τον δισταγμό του ολοκλήρωσε την πίστη των άλλων Αποστόλων και την έκανε βεβαιώτερη. Από τότε κανένας Ιουδαίος ή ειδωλολάτρης δεν μπορούσε να πεί οτι ο Κύριος δεν αναστήθηκε. Διότι ο Θωμάς ήταν ο ακριβέστερος μάρτυρας της Αναστάσεως αφού τόλμησε να ψηλαφήσει το Αναστάντα Χριστό.
Ο Θωμάς ήταν Ιουδαίος, γιός φτωχών γονέων, πιστός στο Μωσαϊκό Νόμο, με αγνό βίο. Ήταν ψαράς στο επάγγελμα. Όταν τον κάλεσε ο Χριστός δεν ανέβαλε, αλλά τον ακολούθησε με χαρά. Ήταν μαθητής πρόθυμος, υπηρέτης πιστός. Αγάπησε πολύ τον Κύριο, κι όταν οι Ιουδαίοι ήθελαν να θανατώσουν το Σωτήρα, ο Θωμάς έλεγε στους άλλους μαθητές:
» Ας πάμε κι εμείς να πεθάνουμε μαζί Του. Είναι καλύτερα να σταυρωθούμε με το Δεσπότη, παρά να ζούμε χωρίς Αυτόν».
Όταν μετά την Ανάσταση του, ο Κύριος παρουσιάσθηκε στους μαθητές στο ανώγειο χωρίς να ανοίξει τις πόρτες, ο Θωμάς δεν ήταν εκεί. Όταν ήλθε και του είπαν οι άλλοι, οτι είδαν τον Κύριο εκείνος δεν πίστεψε. Έλεγε, οτι θα πιστέψει μόνο αν ψηλαφήσει τον Αναστάντα.
– Τι λές Θωμά; Αν απιστεί ο μαθητής πως να πιστέψει ο Ιουδαίος; Αν δεν παραδέχεται την Ανάσταση ο Απόστολος, πως να την παραδεχτούν οι Έλληνες; Δεν θυμάσαι τα θαύματα; λεπροί καθαρίζονται, παράλυτοι σηκώνωνται, τυφλοί βλέπουν, νεκροί αναστένονται και σε μένεις στην απιστία; Ας απιστεί ο Καϊάφας, ας συκοφαντεί ο Ιουδαίος· αλλά ο ένας από τους δώδεκα Αποστόλους να δυσπιστεί για την Ανάσταση;
Αυτά και άλλα τέτοια θα έλεγαν οι Αποστόλοι στο Θωμά. » Και μετά από οκτώ ημέρες ήσαν εντός οι Μαθητές αυτού, και ο Θωμάς μαζί τους· έρχεται ο Ιησούς, ενώ οι θύρες ήταν κλειστές, και στάθηκε στο μέσο τους και είπε:
– Ειρήνη σ’ εσας.
Έπειτα λέγει στον Θωμά:
– Φέρε το δάκτυλο σου εδώ, και δες τα χέρια μου και την πλευρά μου και μην γίνεσαι άπιστος, αλλά πιστός.
Και απεκρίθηκε ο Θωμάς και είπεν σ’ Αυτόν:
– Εσύ είσαι ο Κύριος μου και Θεός μου.
Λέγει σ’ αυτόν ο Ιησούς:
– Επειδή με είδες και πίστευσες; Μακάριοι αυτοί που δεν θα με δουν και θα πιστεύσουν.
(Ιωάν. 20,26)
Ύστερα από την Ανάληψη του Κυρίου, την ημέρα της Πεντηκοστής, έλαβε κι αυτός μαζί με τους άλλους την χάρη του Παναγίου Πνεύματος και το πρόσταγμα:
– Αφού πορευθείτε σε όλο τον κόσμο κηρύξτε το Ευαγγέλιο σ’ όλη τη Κτίση. (Μαρκ. 16,15)
Κάθε απόστολος κληρώθηκε να πάει σε ορισμένη χώρα της Οικουμένης. Ο Θωμάς κληρώθηκε να πάει στους Πάρθους, Πέρσες, Μήδους και Ινδούς. Οι Ινδοί ήταν οι πιό ωμοί και βάρβαροι τότε άνθρωποι.
Βλέποντας ο Θωμάς οτι έπρεπε να πάει σε τέτοιο άγριο έθνος στεναχωρήθηκε. Ενώ σκεφτόταν τι να κάνει, εμφανίζεται σ’ αυτόν μιά νύχτα ο Κύριος και του λέει:
– Μη φοβάσαι Θωμά, αλλά πήγαινε στις Ινδίες, κήρυξε το Ευαγγέλιο κι η χάρις μου θα είναι μαζί σου.
Ἀπολυτίκιον.
Ἐσφραγισμένου τοῦ μνήματος ἡ ζωὴ ἐκ τάφου ἀνέτειλας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, τοῖς Μαθηταῖς ἐπέστης ἡ πάντων ἀνάστασις, πνεῦμα εὐθὲς δι’ αὐτῶν ἐγκαινίζων ἡμῖν, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.
Και συνεχίζουμε…..
Αφού μιλάμε για τον άγιο Θωμά από ποιο γραμματάκι αρχίζει η λέξη Θωμάς;
Από Θ,θ
Ας διαβάσουμε και την ιστοριούλα μας με το γράμμα Θ,θ και μετά να ψάξουμε να βρούμε κι εμείς λέξεις που να αρχίζουν από Θ,θ
και βέβαια εργασίες για το γράμμα Θ,θ στο
και μερικές ακόμη
και μερικές κατασκευές για λουλουδάκια
καλή συνέχεια !!!