Το σχολείο μας συμμετείχε με 4 διαφορετικές ομάδες στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο «Ερευνητικές διαδρομές στον Πολιτισμό και τις Επιστήμες», που διοργάνωσε η Δ/νση Β΄Θμιας Εκπ/σης Αν.Αττικής και οι Σύμβουλοι Εκπ/σης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, 12-14 Απριλίου:
- Ψηφιακό Ταξίδι στον Κόσμο της Οδύσσειας – Α΄Τάξη
- CLIL στα Γερμανικά με το Ψηφιακό Παιδικό Πανεπιστήμιο (Kinderuni) – Β΄Τάξη
- Ανθρώπινος αντίκτυπος από την Αστική ανάπτυξη – Γ΄Τάξη
- Από το CERN στην σχολική τάξη του 1ου Γυμνασίου Βούλας – Γ΄Τάξη
- Ψηφιακό Ταξίδι στον Κόσμο της Οδύσσεις – Α΄Τάξη: διαθεματική, βιωματική δράση, στα μαθήματα της Πληροφορικής και της Οδύσσειας. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Α. Περδικούρης, Κ. Πολίτη, Χ. Ρέρρας, Γ.Ν. Σεραφείμ, Ν. Σπηλιωτοπούλου, Μ.Α. Σώχου, Β. Τζιούβελη, Ι. Τζιώρτζης, Α.Γ. Τζιώτης, Α. Τζούμας, Β. Τόλη, Ε. Φασλλίαϊ, Δ.Δ. Φιλιππίδου, Α. Χάκε, Χ.Ρ. Μαρίνα, Ε. Χότζα. Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μικρά τεκμήρια τέχνης με έμπνευση από την Οδύσσεια και ταυτόχρονη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων: video με δραματοποίηση σκηνών, παρουσιάσεις, ηχογραφήσεις, αναγνώσεις αποσπασμάτων, ψηφιακά έργα με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και κατασκευές. Στη συνέχεια με τη βοήθεια περιβαλλόντων επαυξημένης πραγματικότητας όλο το ψηφιακό υλικό που δημιουργήθηκε “ενσωματώθηκε” σε έναν χάρτη σε φυσική μορφή που απεικονίζει το ταξίδι του Οδυσσέα, δημιουργώντας ένα «μικρό διαδραστικό μουσείο» με όλο το υλικό. Κοιτώντας κανείς τον χάρτη μέσα από την κάμερα του κινητού/tablet του, βλέπει να ζωντανεύουν μπρος στα μάτια του τα έργα των μαθητών! Με το πέρας της παρουσίασης, ομάδα μαθητών μας υποδέχτηκε γονείς, μαθητές και καθηγητές, παρουσιάζοντας ζωντανά τον χάρτη μας. Δείτε περισσότερα στο video εδώ και όλα τα έργα της δράσης στο youtube κανάλι εδώ. Υπεύθυνες: Ι.Γαρδίκη – Πληροφορικής, Ε.Παλιάκη – Φιλόλογος.
- CLIL στα Γερμανικά με το Ψηφιακό Παιδικό Πανεπιστήμιο (Kinderuni) – Β΄Τάξη. Οι μαθητές/τριες Τ. Αδαμάκου, Θ. Αντωνόπουλος, Ά. Ξύδα, Β. Παπαδημητρίου και Δ. Σίνη του τμήματος Β4 παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εφαρμογή της διδακτικής μεθόδου CLIL (Content and Language Integrated Learning) στο μάθημα των Γερμανικών με την αξιοποίηση του προγράμματος «Kinderuni». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γκαίτε (Goethe Institut) σε μορφή διαδικτυακής πλατφόρμας που αποτελεί ένα ψηφιακό παιδικό πανεπιστήμιο με διαλέξεις σε μορφή βίντεο, οι οποίες συνοδεύονται από ψηφιακές και αναλογικές ασκήσεις. Τα θέματα που γνώρισαν οι μαθητές/τριες του Β4 ήταν οι αλλαγές στο σώμα όταν είμαστε στο τρενάκι του λούνα παρκ, ο τρόπος δημιουργίας ενός γκράφιτι, το πώς παρασκευάζονται τα ζελεδάκια και τι ζώο είναι και πώς φωτίζει η πυγολαμπίδα. Στο τέλος οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ψηφιακού παιδικού πανεπιστημίου Kinderuni”. Υπεύθυνη: Π. Λαμπροπούλου – Γερμανικών,
- Ανθρώπινος αντίκτυπος από την Αστική ανάπτυξη – Γ΄Τάξη. Οι μαθήτριες: Μ. Ιεραπετρίτη, Ε. Κοντοπούλου και Αικ.Μ. Πανουκλιά. Με στόχο την ατομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση , στην εργασία αυτή οι μαθήτριες μελέτησαν τους λόγους για τους οποίους η αστική ανάπτυξη (οι πόλεις μεγαλώνουν και επεκτείνονται σε νέες περιοχές) έχει επιπτώσεις στον άνθρωπο, την κοινωνία, την υγεία, την οικονομία και κυρίως στο περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκαν πηγές από το Διαδίκτυο για να γίνει μελέτη περίπτωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του εξωτερικού (Ινδονησία – Νοτιοανατολική Ασία, Μογγολία), στην περιοχή του Ελληνικού (παλαιό αεροδρόμιο – νέα ανάπλαση) και ακολούθως στην περιοχή που ανήκει το σχολείο, τη Βούλα. Στην έρευνα πήραν μέρος 40 μαθητές της Γ τάξης του 1ου Γυμνασίου Βούλας οι οποίοι τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια κατοικούν στην περιοχή της Βούλας. Υπεύθυνη: Ε. Τζίτρου – Τεχνολογίας.
- Από το CERN στην σχολική τάξη του 1ου Γυμνασίου Βούλας – Γ΄Τάξη. Οι μαθητές/τριες A. Μαλτέζου, Σ. Πιπέρα, Η. Κοκώνης, Μ. Λινάρδου, Θ. Παπαθέου, και Ε. Φουρναράκης παρουσίασαν τη συλλογική εργασία 45 μαθητών της Γ-Τάξης, κατά την διάρκεια της οποίας μπήκαν διερευνητικά στην θέση του επιστήμονα, παρατήρησαν, υπέθεσαν, πειραματίστηκαν, επισκέφτηκαν το CERN και διαπίστωσαν την αξία του ανοίγματος των Ερευνητικών Κέντρων προς το κοινό. Με έμφαση στη συνοχή της ομάδας και σκοπό την ενίσχυση της πεποίθησης ότι δύνανται ως ενεργοί πολίτες να διαμορφώσουν συνθήκες για την προστασία του πλανήτη μας, δημιούργησαν ως δράση ενημέρωσης και ενσωμάτωσαν στην εργασία το βίντεο εδώ.. Υπεύθυνη: Αν.Δανιήλ – Φυσικός.
Oι μαθητές/τριές μας παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις άλλων σχολείων και περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης αλλά και του αντιγράφου του μηχανισμού των Αντικυθήρων όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Δανιήλ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!