Αρχική » It's Logical, dear Math! 2017 - 2020 »  Βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο Ναύπλιο

 Βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο Ναύπλιο

Η Δραστηριότητα C3 – Βραχυπρόθεσμη Ανταλλαγή Ομάδων Μαθητών του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο “It’s Logical, dear Math!” πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στο 1ο Γυμνάσιο Ναύπλιου.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – 16 μαθητές και 8 καθηγητές – από Πορτογαλία, Ιταλία, Ουγγαρία και Λιθουανία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει 20 μαθητές του σχολείου μας και οι 15  καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος.

Οι 20 μαθητές του σχολείου μας είχαν επιλεγεί, όπως και οι Ευρωπαίοι μαθητές, από 2 τεστ στα μαθηματικά και στη λογική κοινά για όλα τα σχολεία, 1 μήνα πριν τη  επίσκεψη. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους υποστήριξαν αυτή την φιλοξενία με πολύ ενθουσιασμό και χαρά.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων από την χορωδία του σχολείου, γνωριμία των μαθητών με παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, επίσκεψη στο γραφείο Europe Direct Nafplio όπου μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη κ. Τζομάκα, επίσημο γεύμα στο χώρο του σχολείου με την καταπληκτική προσφορά των γονέων των μαθητών μας και τέλος περιήγηση στην πόλη με ξενάγηση από τους μαθητές μας.
Μια ωραία λεπτομέρεια αυτής της ημέρας ήταν η αυθόρμητη συμμετοχή στην υποδοχή, παλαιών μας μαθητών που συμμετείχαν πέρυσι στα ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning και Erasmus+ του σχολείου μας!

Την δεύτερη ημέρα oι μαθητές το πρωί διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και στη Λογική γράφοντας 2 αντίστοιχα τεστ για 2 συνεχόμενες διδακτικές ώρες.
Έπειτα επισκεφτήκαμε το δημαρχείο όπου μας υποδέχθηκαν και έδωσαν αναμνηστικά ο Δήμαρχος κ. Κωστούρος με την σύμβουλο Παιδείας κ. Ράλλη και συζητήσαμε με τα παιδιά για το πρόγραμμά μας και για τις εντυπώσεις τους από αυτή τη συνεργασία.
Στη συνέχεια, το απόγευμα, είχαμε δραστηριότητες και παιχνίδια σχετικά με τα Μαθηματικά και τη Λογική στο Κλειστό Γυμναστήριο Ναυπλίου, σχεδιασμένες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με την βοήθεια της κ. Καβεζού από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής».
Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν το μάθημα παραδοσιακών χορών που έδωσαν οι καθηγητές φυσικής αγωγής του σχολείου μας με την πολύτιμη βοήθεια της υποδιευθύντριας από το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, την κ. Παπαδοθωμάκου. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Την τρίτη ημέρα της φιλοξενίας οι μαθητές και οι καθηγητές τους από το πρωί συμμετείχαν σε πολιτιστική – παιδαγωγική επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου.
Οι μαθητές του σχολείου μας έκαναν τις ξεναγήσεις σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Για αυτό το σκοπό δραστηριοποιήθηκαν και τα 20 παιδιά μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας με συντονιστές τις φιλολόγους του σχολείου μας και τις εκπαιδευτικούς των αγγλικών.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήρθαν σε επαφή με τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και γνώρισαν από κοντά πολλά σημεία που αναφέρονται στα σχολικά τους βιβλία.
Η ημέρα έκλεισε πάλι με όλα τα παιδιά να χορεύουν ελληνικούς χορούς, συρτάκι και χασάπικο, τους οποίους φαίνεται ότι και οι εταίροι μας έχουν αγαπήσει!

Την τέταρτη ημέρα οι μαθητές έπρεπε να “αποδράσουν” από 4 escape rooms. Σε κάθε δωμάτιο διαφυγής υπήρχαν μαθηματικοί γρίφοι που έπρεπε να λύσουν τα παιδιά για να καταφέρουν να ανοίξουν το λουκέτο με συνδυασμό για να βγουν από το δωμάτιο.
Μετά από αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι, οι μαθητές με τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν το κάστρο του Παλαμηδιού όπου ξεναγήθηκαν από ομάδα μαθητών μας στην αγγλική γλώσσα.
Ακολούθησε το επίσημο γεύμα λήξης του προγράμματος, προσφορά προς τους φιλοξενούμενούς μας από το Δήμο Ναυπλίου.
Η ημέρα έληξε με τη φιλοξενία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard. Η κ. Γκόγκα μας εισήγαγε στις δραστηριότητες του Κέντρου και έδωσε αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Και η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους μαθητές και τους καθηγητές, και ιδιαίτερα η απονομή των βραβείων. Απονεμήθηκαν 3 βραβεία στους μαθητές με τα καλύτερα αποτελέσματα στο διαγωνισμό Μαθηματικών και Λογικής που είχε γίνει την προηγούμενη Τρίτη. Απονεμήθηκε και το βραβείο του σχολείου με το καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας κ. Γαληνός, και η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων. η κ. Βούρδουλα, μας τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν τις απονομές των βραβείων των μαθητών.
Και όπως πάντα τα παιδιά στα διαλείμματά τους έπαιξαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χόρεψαν συρτάκι!

Την τελευταία ημέρα οι μαθητές και οι καθηγητές, Έλληνες και ξένοι, επισκέφτηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και ξεναγήθηκαν από τους επαγγελματίες ξεναγούς Δημήτρη Σαρρή και Εύα Βροντινάκη.
Έπειτα επισκέφτηκαν την Ακρόπολη και ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στο βράχο.
Μετά και από την βόλτα μας στο Μοναστηράκι το απόγευμα, τα παιδιά αποχαιρετίστηκαν με μεγάλη συγκίνηση εφόσον είχαν συνδεθεί πολύ κατά τη διάρκεια αυτών των 5 ημερών. 

Το επόμενο μας ραντεβού είναι με μαθητές στο σχολείο του Sao Joao da Madeira της Πορτογαλίας την ερχόμενη Άνοιξη.
Ο σκοπός επετεύχθει! Αποστολή εξετελέσθει!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση