Από τις σπουδαιότερες υποχρεώσεις μας ως γονείς είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε και να εκτιμούν το μεγαλύτερο αγαθό που τους δόθηκε: την υγεία τους. Έτσι λοιπόν βάζουμε από νωρίς τις βάσεις για ένα υγιεινό τρόπο ζωής και τα βοηθάμε να κατανοήσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και άλλων πολύτιμων συμμάχων καλής υγείας. Το μυστικό είναι να γίνουμε εμείς σωστό παράδειγμα για τα παιδιά μας υιοθετώντας με όρεξη υγιεινές συνήθειες, που στόχο έχουν να προλάβουν… τα παραπάνω κιλά.
Ξεκινάμε τη μέρα μας με πρωινό
Μπορεί να ξέρουμε ότι το πρώτο γεύμα είναι το σημαντικότερο της ημέρας, οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν παίρνουμε πρωινό, συνήθεια που αν το καλοσκεφτούμε έχουμε «επιβάλλει» και στα παιδιά μας. Μήπως όμως κάνουμε λάθος; Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που δεν λαμβάνουν καθημερινά πρωινό, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα αφού τσιμπολογούν στα διαλείμματα διάφορα ανθυγιεινά σνακ του κυλικείου ή τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που τρώνε πριν φύγουν για το σχολείο ένα καλό πρωινό, είναι περισσότερο συγκεντρωμένα και έχουν γενικότερα υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο σε αντίθεση με εκείνα που δεν τρώνε, τα οποία μοιάζουν κουρασμένα.
Θυμόμαστε.
Μερικές προτάσεις πρωινού για τα παιδιά μας είναι οι εξής: 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο, 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο, 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 ποτήρι φυσικό χυμό.
Ετοιμάζουμε κολατσιό απ’ το σπίτι
Δεν είναι λίγες οι φορές που αντί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να ετοιμάσουμε το κολατσιό των παιδιών μας για το σχολείο, τους δίνουμε χρήματα για να πάρουν κάτι από το περίπτερο ή από το φούρνο κτλ. Εκεί όμως είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως οι επιλογές που θα έχουν είναι στην πλειοψηφία τους ανθυγιεινές με πολλά λιπαρά και αρκετή ζάχαρη. Η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό είναι να το φτιάχνουμε εμείς.
Μπορούμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα σάντουιτς με τυρί-ντομάτα-μαρούλι, να τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο κάτι που φτιάξαμε την προηγούμενη ημέρα όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κουλουράκια, κέικ, κ.λπ. να βάλουμε σε ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς αναμεμειγμένους με σταφίδες ή αν θέλει κάτι πιο ελαφρύ, να του δώσουμε 1-2 φρούτα και ένα παστέλι.
Προτιμάμε το σπιτικό φαγητό
Πόσες φορές, λόγω έλλειψης χρόνου, έχουμε κάνει ένα «μαγικό» τηλεφώνημα και έχουμε φάει άνετα στο σπίτι μας έτοιμο φαγητό και πόσες άλλες έχουμε επισκεφθεί με τα παιδιά μας γνωστά φαστ φουντ για να τσιμπήσουμε κάτι επειδή δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε… «Κολλητός» φίλος της παχυσαρκίας το έτοιμο φαγητό (χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη), δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν μια καθημερινή συνήθεια! Όσο πολυάσχολες κι αν είμαστε, ας φροντίσουμε να βρίσκουμε λίγο χρόνο για να μαγειρεύουμε το φαγητό της ημέρας -το πλέον ευεργετικό από θρεπτικής και θερμιδικής άποψης για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας- και ας τρώμε έξω μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για τα παιδιά μας έχει ως εξής:
- Κάθε 10 μέρες κόκκινο κρέας,
- καθημερινά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (2-3 μερίδες),
- φρούτα,
- λαχανικά,
- ψωμί,
- ζυμαρικά,
- ρύζι ή άλλα δημητριακά,
- 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα όσπρια,
- 1 φορά την εβδομάδα πατάτες και
- 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια, πουλερικά και αβγό.
Σας παρουσιάσαμε ενδεικτικά κάποιες πολύ υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να συστήσετε στα παιδιά σας και μαζί να αλλάξετε τρόπο ζωής, ξεκινώντας από σήμερα!
Copyright © 2024 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.
Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης ή αναδημοσίευσης αυτής της εργασίας ενδέχεται να είναι διαθέσιμες στη σελίδα http://Ιωάννης%20Μεριχωβίτης.