Μήνας: Δεκέμβριος 2022
Το έθιμο της χριστουγεννιάτικης κουλούρας αναβίωσε για άλλη μια χρονιά στο σχολείο μας.Ο σύλλογος γονέων προσέφερε κουλούρες για όλες τις τάξεις και για τους εκπαιδευτικούς.Είναι ένα έθιμο που αναβιώνει ,χρόνια τώρα,σε κάθε ζακυνθινό σπιτικό.Κόβεται με τη μορφή ιεροτελεστίας.Ο νοικοκύρης ανάβει φωτιά σε μια γωνιά του σπιτιού με 2 ξύλα – κυπαρίσσια,ένα θηλυκό και ένα αρσενικό. Πάνω βάζει την κουλούρα , ρίχνει λάδι και κρασί σε σχήμα σταυρού και ψάλλει το απολυτίκιο των Χριστουγέννων .Στη συνέχει κόβει την κουλούρα ενώ κάποιο μέλος της οικογένειας < βαράει σμπάρα>.Το πρώτο κομμάτι είναι για το σπίτι,το δεύτερο του διακονιάρη ,το τρίτο του Χριστού και ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας.
Το έθιμο αυτό έχει συγκεκριμένο συμβολισμό..Η κουλούρα συμβολίζει το άστρο που οδήγησε τους μάγους στο σπήλαιο,τα ξύλα που καίγονται συμβολίζουν τον Αδάμ και την Εύα στην κόλαση ,το λάδι και το κρασί είναι τα δώρα των μάγων στο θείο Βρέφος,ενώ το φλουρί-ΗΥΡΕΜΑ συμβολίζει τον μικρό Χριστούλη.
Η Στ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τη διαφορετικότητα.
Τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, γνώρισαν τους/τις μαθητές/ τριες του Ειδικού Σχολείου και συνεργάστηκαν σε μια δημιουργική χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα.
Εργαστήρια δεξιοτήτων :ΕΥ ΖΗΝ ( ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ -Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ)
Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων έκλεισε με ένα άκρως διαφωτιστικό και ωφέλιμο για τους μαθητές ,δίωρο από την ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου μας. Παραδείγματα μέσα από βίντεο,από ιστορίες,από συζήτηση ,προβλημάτισαν τα παιδιά που κατάλαβαν πως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ!!!!!
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα παιδιά με αναπηρία ,οι μαθητές της ΣΤ τάξης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να προβληματιστούν ,να ευαισθητοποιηθούν και να αναφέρουν προσωπικές τους εμπειρίες.Η ψυχολόγος μας,Χρύσα Ματσουκανίδου και ο κοινωνικός λειτουργός Γιάννης Καραγιαννίδης, μίλησαν στα παιδιά για ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ,ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ,ΡΑΤΣΙΣΜΟ,ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ,ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και για άλλα προβλήματα που συναντούν τα παιδιά με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο ,αντάλλαξαν απόψεις και έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα…<Η χώρα του Λεμονόκοσμου και το κατακκόκινο μήλο.> Έπλασαν ιστορίες ,έδωσαν χαρακτήρα και προσωπικότητα στα λεμόνια και στο μήλο και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ