Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έφερε βασιλόπιτες για όλες τις τάξεις και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας. Ευτυχώς στην τάξη μας είχαμε απαρτία! Και οι είκοσι πέντε! Εύκολο και το δίκαιο μοίρασμα των κομματιών(5 Χ 5 = 25 κάνανε και λιγουλάκι Μαθηματικά, ευκαιρίας δοθείσης) Η βασιλόπιτα ήταν μοσχομυριστή, αφράτη και λαχταριστή … Η αγωνία μας μεγάλη… Και το φλουρί έπεσε στη Βαλάντω μας! Συγχαρητήρια! Και του χρόνου!
ΦΥΣΙΚΑ Ε τάξης ( Πεπτικό σύστημα ) Ισορροπημένη διατροφή
Για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία του οργανισμού μας είναι βασικό να φροντίζουμε ,ώστε η καθημερινή μας διατροφή να είναι υγιεινή, ισορροπημένη και να περιλαμβάνει στη σωστή ποσότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Αφού μιλήσαμε για τα είδη των τροφών που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε, εστιάσαμε στον ρόλο που παίζει ένα ολοκληρωμένο πρωινό για τον άνθρωπο και ειδικά για τα παιδιά. Οι μαθητές μας για να αποδώσουν στα καθήκοντά τους στο σχολείο και να έχουν σωστή ανάπτυξη ,θα πρέπει να ξεκινούν τη μέρα τους παίρνοντας την απαιτούμενη ενέργεια από ένα πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία ,πρωινό..
Ξεκινήσαμε λοιπόν τη νέα χρονιά στην τάξη μας σωστά , ισορροπημένα ,με διάθεση και χαμόγελα καθώς και με την υπόσχεση το σωστό πρωινό να μπει στην καθημερινότητά τους!!!!
Με αφορμή την 7η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο “Η ελιά” και σε σύνδεση με τη Μελέτη περιβάλλοντος και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων πραγματοποιήσαμε μάζεμα ελιάς στον χωράφι που συνορεύει με το σχολείο μας. Ο κύριος Γιάννης, ο Διευθυντής μας, μας παρείχε τον απαραίτητο εξοπλισμό και την απαιτούμενη βοήθεια κι εμείς βάλαμε το κέφι, τη διάθεση και τη…δύναμή μας. Η συγκομιδή έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιήσαμε, δηλαδή, μόνο εργαλεία που κινούνται με την ανθρώπινη δύναμη και όχι ηλεκτροκίνητα ή πετρελαιοκίνητα μηχανήματα. Τα παιδιά έστρωσαν τα πανιά και με τη σειρά χτύπησαν τις ελιές με τον δάρτη και το κατσουριδέλι, μέχρι να σωριαστούν στα λιόπανα. Στο τέλος τις κάναμε σωρό, τις καθαρίσαμε από τα μεγαλύτερα κλαδάκια και τις σακιάσαμε. Στις (πάρα πολλές) φωτογραφίες φαίνεται πόσο όμορφα περάσαμε!
Τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων (Φώτων) μελετήσαμε στο σημερινό, πρώτο για το 2025 μάθημα των Θρησκευτικών. Διαβάσαμε τα ευαγγελικά κείμενα του βιβλίου μας, αναλύσαμε την εικόνα της Βάπτισης του Χριστού στη βυζαντινή αγιογραφία και μάθαμε για τα έθιμα και τις παραδόσεις αυτής της ξεχωριστής μέρας, ενώ κάναμε ειδική αναφορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό έθιμο της Ζακύνθου, τον στολισμό των εκκλησιών με πορτοκάλια και πρασινάδες. Σύμφωνα με την παράδοση, όλα αυτά τα φυσικά υλικά συμβολίζουν την αειφορία, την ευημερία, την υγεία, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και τη γλυκύτητα που πρέπει να έχει η ζωή μας! Στο τέλος ακούσαμε και ψάλλαμε τα κάλαντα των Φώτων και το τροπάριο “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε” και κάναμε μια μικρογραφία του Αγιασμού στην τάξη.
Μακάρι να να ‘ναι πάντοτε το φως μες στην ψυχή μας
το φως να είναι οδηγός και στόχος στη ζωή μας…
Ο Παναγιώτης Χιώτης (1814-1896 ) ήταν ζακυνθινός εκπαιδευτικός και ιστορικός συγγραφέας.
Κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής δίδαξε σε Λύκειο του νησιού .Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα ,το 1864, εργάστηκε ως δάσκαλος στη Ζάκυνθο και διατέλεσε επόπτης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του νησιού, στην οποία συνέταξε και τον κανονισμό για τη λειτουργία της, το 1883.
Υπήρξε βαθύς ερευνητής της ιστορίας των Επτανήσων και τιμήθηκε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1896,δυστυχώς χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει ένα αξιόλογο έργο με βιογραφίες σημαντικών επιφανών Επτανησίων.
Το όνομά του φέρει τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας ,αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο σπουδαίο έργο του και την προσφορά του στην εκπαίδευση.
Το 2025 μπήκε με ηλιόλουστες ημέρες επαληθεύοντας για άλλη μια φορά τον μύθο των Αλκυονίδων..
Σύμφωνα με τη μυθολογία ,η Αλκυόνη ,η κόρη του θεού των Ανέμων, Αιόλου, ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα ,σε ένα παραμυθένιο παραθαλάσσιο μέρος. Ωστόσο ,η ευτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη που αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με ονόματα Θεών ,του Δία και της Ήρας.
Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των θεών του Ολύμπου και ο Δίας αποφάσισε να ρίξει έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα ,καταστρέφοντας την ευτυχία τους. Η Αλκυόνη ,δεν μπορούσε να αντέξει την απώλεια του αγαπημένου της και αποφάσισε να τον ακολουθήσει οικειοθελώς στην αιωνιότητα.
Οι θεοί ,βλέποντας την τραγωδία που προκάλεσαν ,άλλαξαν γνώμη και με συμπόνοια τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά , τις αλκυόνες ,ώστε να πετούν μαζί πάνω από την αγαπημένη τους θάλασσα.
Ως αλκυόνες ,είχαν τη δυνατότητα να γεννούν τα αυγά τους ακόμα και μέσα στη σφοδρή κακοκαιρία του χειμώνα ,παρόλο που η μανιασμένη θάλασσα συνέχισε να καταστρέφει τα αυγά τους.
Τότε ο Δίας ,βλέποντας την ατελείωτη θλίψη τους, αποφάσισε να επέμβει και να τους χαρίσει λίγες μέρες καλοκαιρίας κάθε χρόνο, μέσα στον χειμώνα ,δίνοντας την ευκαιρία στις αλκυόνες να κλωσούν τα αυγά τους.
Και κάπως έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα ,οι Αλκυονίδες μέρες μας γεμίζουν ανοιξιάτικη ζεστασιά, χαρίζοντάς μας στιγμές αισιοδοξίας, ελπίδας και ομορφιάς!!!
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, τελευταία σχολική ημέρα για το 2024, το σχολείο μας παρεβρέθη στην προ-Χριστουγέννων Θεία Λειτουργία στην Παναγούλα του Βανάτου, όπου ακούσαμε τους όμορφους ύμνους των ημερών και δεχτήκαμε τις ευχές του πατέρα Παναγιώτη Καποδίστρια. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο σχολείο, συγκεντωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και παρακολουθήσαμε την παιδική ταινία “Ένα δέντρο μια φορά” βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά. Έπειτα με την καθοδήγηση της θεατρολόγου μας, της κυρίας Έφης Λάζου τα παιδιά συμμετείχαν σε μια υπέροχη συζήτηση και ανάλυση του έργου και παρουσίασαν δραματοποιημένες σκηνές του, όπου αναδείχτηκε το πραγματικό νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από την αγάπη.
Καλές γιορτές σε όλες και όλους με πολλή πολλή αγάπη!!!
Αφού γλυκάναμε τον ουρανίσκο μας με τον γλυκοχιονάνθρωπό μας, είχε σειρά να γλυκαθεί κι η ψυχή μας. Κι ένας καλός τρόπος για να γλυκάνουμε το μέσα μας είναι ένα καλό βιβλίο. Κι εμείς στην τάξη μας διαβάσαμε όχι ένα, αλλά δύο καλά βιβλία με γιορτινή θεματολογία: «Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι» του Robert Barry και “Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη” της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη. Για να διευκολύνουμε την ακρόαση φτιάξαμε ατμόσφαιρα: καθίσαμε όλοι και όλες μαζί γύρω από στο στολισμένο δεντράκι μας, σβήσαμε φώτα, κλείσαμε κουρτίνες, ανάψαμε κι ένα κεράκι, χαλαρώσαμε και το απολαύσαμε!
Σσσσσσσς!… Αρχίζουμε: “Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι ήρθε με κούριερ. Ολόκληρο και φρέσκο και γυαλιστερό και πράσινο. Το μεγαλύτερο δέντρο που είχε δει ποτέ του. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι είναι τόσο ψηλό που δεν μπορεί να σταθεί ίσιο στο σαλόνι του σπιτιού του. Ο κύριος Γουίλομπι ζητά από τον μπάτλερ του να κόψει την κορυφή του δέντρου……….”
Σσσσσσς! Δεν τελειώσαμε ακόμα! Ο Αϊ-Βασίλης έχει πρόβλημα! Έβαλε μπουγάδα, αλλά τα θαλάσσωσε. Τα ρούχα βγήκαν σε μικρογραφία. Τι θα κάνει τώρα;
Άρωμα Χριστουγέννων φέραμε στην τάξη μας με μια όμορφη και γλυκιά δημιουργία: έναν σοκολατάνθρωπο! Με τα βασικά υλικά της συνταγής για τρουφάκια (μπισκότα, βούτυρο, τρούφα σοκολάτας, κακάο, άχνη ζάχαρη, γάλα, κονιάκ, βανίλια), με πολύ κέφι και φαντασία δημιουργήσαμε έναν όμορφο, λαχταριστό, γλυκό χιονάνθρωπο, ενώ προσθέσαμε γύρω του κι ένα μαγεμένο δάσος από χιονισμένα έλατα και στολισμένα δεντράκια.
Ευτυχισμένα και γλυκά Χριστούγεννα!!!
Με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, από τους μαθητές της Ε τάξης ,να ομορφαίνουν μελωδικά την ατμόσφαιρα του σχολείου μας ,κλείνουμε γλυκά το 2024….
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!! ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2025!!!!