Αντί επιλόγου….

εικόνα Viber 2024 06 22 11 14 56 051

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2023-2024, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που δείξατε στο έργο του εκπαιδευτικού, του επιστημονικού προσωπικού και της διεύθυνσης του σχολείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και επιτυχίες, που μας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε σημαντικά εκπαιδευτικά επιτεύγματα.

Το σχολείο μας συμμετείχε σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (σχετικών με την υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον), αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα eTwining και Erasmus+KA122, που μας έδωσαν την ευκαιρία να συνδεθούμε με άλλα σχολεία από την Ευρώπη, να ανταλλάξουμε πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις κι εκπαιδευτικές πρακτικές. Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν σε πολλούς διαγωνισμούς (μαθηματικών, ζωγραφικής κ.ά.), ενδοσχολικές δράσεις και αθλητικούς αγώνες, μέσα από τους οποίους ανέδειξαν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.

Η σχολική μας βιβλιοθήκη φιλοξένησε ποικίλες δράσεις, προωθώντας την φιλαναγνωσία, την αναζήτηση γνώσεων και τον εθελοντισμό, ενώ παράλληλα συμμετείχαμε σε πολλά σχέδια δράσης στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δημιουργήσαμε πρωτόκολλα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, ξεκινήσαμε την αναδιαμόρφωση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του σχολείου, δημιουργήσαμε επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια στην σχολική αυλή, προσφέροντας στους μαθητές μας έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο για παιχνίδι και μάθηση.

Σημαντικές ήταν και οι υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, με μεγάλη επιτυχία, όπως επετειακές εκδηλώσεις, παραστάσεις (θεατρικές και μιούζικαλ) και μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής, μέσα από τις οποίες θαυμάσατε το ταλέντο και τα έργα των παιδιών σας. Επιπλέον, οι διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία, χώρους πολιτισμού και διατήρησης της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης εμπλούτισαν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και των μαθητριών μας και συνέβαλαν στο να διαμορφώσουν μια διευρυμένη πολιτιστική συνείδηση.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (συνεργασία, επικοινωνία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα), καθώς και  των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών μας υπήρξε κεντρικός άξονας της προσπάθειάς μας. Εφαρμόσαμε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μας σε θέματα σχετικά με: τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών (σεισμού και επικίνδυνων φυσικών φαινομένων), την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (πρώτες βοήθειες στο σχολείο), τις νέες μεθόδους διδασκαλίας/μάθησης (διαφοροποιημένη διδασκαλία, τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την αειφόρο ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και των μαθητριών μας.

Είναι προφανές ότι όλες οι παραπάνω δράσεις είχαν ως τελικούς αποδέκτες τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Η δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο σχολείο που προάγει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους ήταν και παραμένει ο βασικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας, αρωγούς στο έργο μας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε για το νέο σχολικό έτος δράσεις, μέσα από τις οποίες θα έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε ενεργά στα δρώμενα του σχολείου μας και να υποστηριχθείτε σε κάθε επίπεδο στο πολυσύνθετο έργο που επιτελείτε ως γονείς/κηδεμόνες.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την υποστήριξή σας. Ευχόμαστε σε όλους σας καλό καλοκαίρι και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με την ίδια ζέση και αφοσίωση και την επόμενη σχολική χρονιά.

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Μουσουράκη Μαρία