Το παιχνίδι που δημιουργήσαμε, μέσω της εικαστικής βοήθειας των μαθητών του Α1 και μέσω συζητήσεων για τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και τις ενέργειες που οδηγούν σε αυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122 “Πράσινες σχολικές δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον” είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται “Κλιματική Αλλαγή – Το περιβάλλον μας φωνάζει να δράσουμε”.
Το παιχνίδι αυτό αποτελείται από πέντε διαφορετικά μικρότερα παιχνίδια, τα οποία σχεδιάστηκαν για να ευαισθητοποιήσουν και να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράση σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες (10 – 12 ετών) και προωθεί τη συζήτηση και την εκπαίδευση των μαθητών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα πέντε μικρότερα παιχνίδια που το απαρτίζουν είναι τα παρακάτω:
- Μάντεψε τι είναι: Οι παίκτες της κάθε ομάδας εναλλάξ, προσπαθούν σε ορισμένο χρόνο να βρούνε τις σωστές τρεις απαντήσεις κάθε φορά, σε ερωτήσεις που στοχεύουν στις συνέπειες και στα μέσα που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.
- Taboo: «Περιγράψτε τη λέξη» Σε αυτό το παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να περιγράψουν τις διάφορες λέξεις – φράσεις που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις-φράσεις που έχουν δοθεί ως απαγορευμένες.
- Βρες για το κάθε δωμάτιο ενέργειες που οδηγούν σε σπατάλη του ηλεκτρικού ρεύματος: Στην κάθε κάρτα δωματίου καταγράφονται όλες οι ενέργειες που ακολουθούμε και προξενούν σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος. Ο παίκτης/η παίκτρια της μία ομάδας αναφέρει το δωμάτιο του σπιτιού για το οποίο οι παίκτες τις αντίπαλης ομάδας οφείλουν να ξεκινήσουν τις προβλέψεις τους σε ότι αφορά τις ενέργειες που οδηγούν σε σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο αυτό. Δίνεται πάντα περιορισμένος χρόνος.
- Σκιτσομαχίες: Σε αυτό το παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να σχεδιάσουν σκίτσα που απεικονίζουν συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε ορισμένο χρόνο.
- Αλυσίδα της Ενέργειας: Σκοπός αυτού του παιχνιδιού είναι ο παίκτης/η παίκτρια να καταφέρει να βάλει σε σωστή σειρά τις εικόνες που αντιστοιχούν στην κάθε καρτέλα και περιγράφουν σε μορφή αλυσίδας την παραγόμενη κάθε φορά ενέργεια είτε με την απόδοση ηλεκτρικού ρεύματος, είτε με την απόδοση οικιακής θέρμανσης, μεταφοράς τροφίμου ή καυσίμων αυτοκινήτου.
Μέσα από αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και ευαισθητοποιούνται για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, προάγοντας τη συνεργασία και την εκπαίδευση για ένα βιώσιμο μέλλον. Το επιτραπέζιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι εκπαιδευτικό και παράλληλα διασκεδαστικό, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
Κλειώ Τζουμερκιώτη, υπεύθυνη εκπ/κός Α1 τμήματος
μέλος παιδαγωγικής ομάδας ERASMUS+1ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου