Με την Καθαρά Δευτέρα τελειώνουν οι Απόκριες και ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι η αρχή της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί 40 μέρες και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων. Μετά ακολουθεί η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά το Πάσχα.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού. Και αφού λοιπόν το φαγητό είναι -για άλλη μια φορά- συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή, ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε:
Η Λαγάνα:
Τι χρειαζόμαστε:
- 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
- 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- λίγο σουσάμι
Πως το κάνουμε:
- Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
- Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
- Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
- Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
- Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
- Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λάδι και βγήκε τέλεια. Αφράτη και νόστιμη. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει μείγμα αλευριών και πάντα μου γίνεται ωραία.
Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.
Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή. Η μια φαγώνεται επί τόπου και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).
Χαλβάς με σιμιγδάλι:
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 φλυτζανι τσαγιου λαδι
- 2 φλυτζανια τσαγιου σιμιγδαλι
- 4 φλυτζανια ζεστο νερο
- 4 φλυτζανια τσαγιου ζαχαρη
- 2 φλυτζανια τσαγιου αμυγδαλα
- κανελα
Πως το κάνουμε:
- Ζεσταίνετε το λαδι και ριχνετε μεσα το σιμιγδαλι. Ανακατευετε μεχρι να ξανθηνει. Το βγαζετε απο τη φωτια.
- Βραζετε το νερο με τα 2 φλυτζανια ζαχαρη και το ριχνετε στο σιμιγδαλι. Ανακατευετε μεχρι να πηξει.
- Προσθετετε και την υπολοιπη ζαχαρη και τα αμυγδαλα ανακατευετε και ειναι ετοιμος. Πασπαλιζετε με κανέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θελετε προσθεστε και κουκουνάρι.
Ταραμοσαλάτα:
Τι χρειαζόμαστε:
- 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
- 350 γρ ψίχα ψωμιού
- 1 κρεμμύδι
- 2 λεμόνια
- 1 ποτήρι νερού λάδι
- πιπέρι
Πως το κάνουμε:
-
Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
-
Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
-
Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
-
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.