Ένα διαδραστικό ημερολόγιο από το ιστολόγιο της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Προσχολικής Εκπαίδευσης Αλεξάνδρας Νικολάου, που μας οδηγεί με εκπλήξεις και ευχάριστες δραστηριότητες στην ημέρα των Χριστουγέννων!
Μέσα σ’ αυτή την ειδική συνθήκη ενωθήκαμε με όχημα τα παραμύθια και οδηγούς τα παιδιά! Τα παιδιά σας, τα παιδιά μας… Μαζί ταξιδέψαμε… και ανεβήκαμε σε σκάλες ψηλές, όπως ο Φεγγαροσκεπαστής!
Διδαχθήκαμε για τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά “Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι και από την ιστορία “Η ζωή στη Λουλουδούπολη” και μπολιαστήκαμε με μηνύματα σπουδαία και μεγάλα, μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών!
Φώναξαν με τις ζωγραφιές τους το δικαίωμα στη φιλία!
Ηχηρό το μήνυμα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
“Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα” Γ. Σεφέρης
Μάθαμεπολύτιμες πληροφορίες για την υγιεινή και το σωστό πλύσιμο των χεριών μέσα από το όμορφο παραμύθι «Οδηγός για μικρούς Μικροβιοεξολοθρευτές» και ζωγραφίσαμε τα πιο αστεία και χαριτωμένα μικρόβια!
Ταξιδέψαμεμέσα από την αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού «Ο Τζακ και η φασολιά» αλλά και μέσα από την ιστορία «Άουτς» με τον μικρό σκαντζόχοιρο που έπεσαν στη ράχη του ποικίλα αντικείμενα. Προσεγγίσαμε πτυχές του Φθινοπώρου, όπως η σπορά, καρποί και φρούτα του Φθινοπώρου.
Πόσαπράγματαμπορείναγεννηθούνμέσααπόέναπαραμύθι…
Τα παραμύθια έχουν ρόλο διδακτικό, νουθετούν, ψυχαγωγούνκαι παρηγορούν μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες… αγγίζουν συναισθήματα και αγαλλιάζουν τις καρδιές μας… δίνουν ελπίδα και διώχνουν μακριά έγνοιες και σκέψεις βαριές… Τα παραμύθια δεν αφορούν ηλικίες, είναι για όλους, μικρούς και μεγάλους!
“Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνάμε οι ενήλικες” Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Τι ήχο κάνει ένας κύκλος και τι ένα τρίγωνο; Ποια μουσική ταιριάζει σε ένα τετράγωνο και ποια σε μια γραμμή; Τα χρώματα έχουν ήχους; Ποια μελωδία μπορεί να έχει το γαλάζιο και ποια το βαθύ κόκκινο;
Ο Ρώσος ζωγράφος Wassily Kandinsky έβλεπε τα χρώματα και τις φόρμες που ζωγράφιζε σαν “ήχους” και “δονήσεις” και πίστευε ότι η ζωγραφική μπορεί να αποκτήσει τόση δύναμη όση και η μουσική!
Θέλετε να δείτε τι σημαίνει αυτό;
Μπείτε στον σύνδεσμο: https://musiclab.chromeexperiments.com/Kandinsky/ (από Google Chrome). Πρώτα σχεδιάστε τα σχήματα ή τις γραμμές που θέλετε. Κάθε φόρα που σχεδιάζετε κάτι ακούγεται και ένας ήχος. Όταν ολοκληρώσετε τη ζωγραφιάς σας πατήστε το «play» για να ακούσετε τη μουσική που δημιουργήθηκε! Αλλάζοντας τα χρώματα, αλλάζει και η μελωδία και ο ρυθμός, όπως φαίνεται και στο βίντεο! Πειραματιστείτε!
Λίγα λόγια για τις θέσεις του Kandinsky..
Ο Wassily Kandinsky πίστευε πως μόνο αν μιμηθεί η ζωγραφική τη μουσική μπορεί να απελευθερωθεί από τη παραστατικότητα της και να διευρύνει τις εκφραστικές δυνατότητες της εικαστικής γλώσσας. Μίλησε για την πνευματική επενέργεια των χρωμάτων, αποδίδοντας στο κίτρινο, το θερμότερο χρώμα, τον οξύ ήχο της σάλπιγγας, που το ανθρώπινο αυτί δεν αντέχει για πολύ, και το μάτι αναζητά την ηρεμία στο βαθύ μπλε. Το ανοιχτό μπλε, ως ουράνιο χρώμα, έχει τον ήχο του αυλού, το σκούρο του τσέλου και το βαθύ του κοντραμπάσου. Το κόκκινο σχετίζεται με τη γη και τη φωτιά και με τον παθιασμένο ήχο του τσέλου, ενώ η αγνή χαρά με τον ήχο του βιολιού. Θεωρούσε ακόμη ότι υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ των 3 βασικών χρωμάτων και των 3 βασικών σχημάτων: το τετράγωνο εκφράζει κάτι το σταθερό που ζωντανεύει και παίρνει το χρώμα της δράσης, της φωτιάς, ενώ το κίτρινο γίνεται περισσότερο οξύ σε ένα τρίγωνο και το μπλε εκφράζει καλύτερα τη φύση του σε ένα κύκλο. Έτσι, για τον Kandinsky η ζωγραφική δεν έχει μονοσήμαντη αξία αλλά αποτελεί προϊόν εσωτερικής σχέσης με τη μουσική. Με αυτές του τις θέσεις, ο καλλιτέχνης δημιούργησε τις βάσεις για μια νέα ζωγραφική, απαλλαγμένη από την παραστατικότητα και προσανατολισμένη στην εσωτερική αναζήτηση της αλήθειας.
Ακούστε αυτό το όμορφο παραμύθι για τη φιλία, κλείστε τα μάτια, ονειρευτείτε και ζωγραφίστε τη γιγάντια φίλη σας, όπως τη φαντάζεστε… Ή αν θέλετε ζωγραφίστε τους δικούς σας φίλους!
Πριν πολλά πολλά χρόνια, ένας ζωγράφος που το έλεγαν Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο (Giuseppe Arcimboldo) έφτιαχνε παράξενες αλλά πολύ πρωτότυπες προσωπογραφίες. Χρησιμοποιούσε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία με τον τρόπο που τα συνδύαζε έδιναν την αίσθηση προσώπου.
Αν ρίξουμε μια ματιά στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας μας θα βρούμε κι εμείς υλικά για να φτιάξουμε τις δικές μας λαχταριστές προσωπογραφίες.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για να πάρετε μερικές ιδέες:
Και λίγα Μαθηματικά..
Αφού ολοκληρώσουμε τη σύνθεσή μας μπορούμε να μετρήσουμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, για την προσωπογραφία που βλέπουμε παρακάτω χρειαστήκαμε 4 καρότα, 3 πιπεριές, 3 αγγούρια, 2 ντοματίνια, 6 μανταρίνια και μια ροδέλα πιπεριά!
Tι λέτε δε σας άνοιξε λίγο η όρεξη μετά από όλα αυτά…; Ώρα για μια λαχταριστή σαλάτα ή για μερικά φρουτάκια πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά αλλά και αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν και από τους ιούς και τα κρυολογήματα!
Ποιος/α το έχει στο όνομά του/της; Πως “φωνάζει”; Πως γράφεται;
Ποιες λέξεις μας έρχονται στο μυαλό που ξεκινάνε με το γράμμα Μ;
Μέσα από καταιγισμό ιδεών προέκυψαν διάφορες λέξεις με τις οποίες τα παιδιά έφτιαξαν μια φοβερή ιστορία:
«Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια μαμά κι ένας μπαμπάς κι είχαν ένα παιδάκι που το έλεγαν Μαρία. Η Μαρία ζωγράφισε με ένα μαγικό μολύβι ένα μυρμήγκι που έτρωγε μια μπανάνα και καθόταν σε έναν καναπέ με πολλά μαξιλάρια. Μετά έφαγε πολλά μήλα και ψωμί με μερέντα.»
Μπορείτε να δώσετε την ιστορία στα παιδιά και να τους ζητήσετε να εντοπίσουν το γράμμα Μ όπου υπάρχει.
‘Στον καιρό της… τηλεεκπαίδευσης’… Μετά από την συνάντηση με την ομάδα, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και τη συζήτησή μας για τα δικαιώματα των παιδιών… Ζωγραφίσαμε κάτι για αυτή την ημέρα…
Ένα σπίτι…
μια βόλτα στον ήλιο…
το παιχνίδι με τους φίλους…
τη φροντίδα….
την προστασία…
την ειρήνη…
την ισότητα…
…Κάποια από τα δικαιώματα… όλων μας…. Γιατί είναι ζωτικής σημασίας….αλλά όχι δεδομένα….
Made by: Ομάδα (ψάχνουμε όνομα… θα το χρειαστούμε)
Σήμερα θα μιλήσουμε για την υγιεινή των χεριών μας που είναι το πιο απλό, οικονομικό και ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να αποφύγουμε τις ασθένειες του χειμώνα.
Τα μικρόβια αποτελούν το μόνιμο άγχος των γονιών σε σχέση με τα παιδιά τους σε κάθε δραστηριότητά τους!
Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν και εκεί που δεν φανταζόμαστε!
Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας τη γνώση και την παιδεία που χρειάζονται σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή και την υγιεινή των χεριών τους.
Στην αρχή θα κάνουμε τις εξής ερωτήσεις:
Για ποιο λόγο πλένουμε τα χέρια μας;
Πώς πλένουμε τα χέρια μας για να «διώξουμε» τα μικρόβια;
Πριν και μετά από ποιες δραστηριότητες πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό βιντεάκι «κυνηγοί μικροβίων», στο οποίο θα μάθουμε διάφορες πληροφορίες για τα μικρόβια και πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να τα «νικήσουμε»!
Δημιουργός βίντεο: Βιολέττα Σταύρου
Τέλος, για να θυμηθούμε αυτά που μάθαμε μπορούμε να διαβάσουμε με τους γονείς μας το όμορφο παραμύθι «Οδηγός για μικρούς Μικροβιοεξολοθρευτές»!
Πηγή: https://www.epbooks.gr/
Τίτλος παραμυθιού: Οδηγός για μικρούς Μικροβιοεξολοθρεφτές
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή