Wassily Kandinsky: Χρώματα, σχήματα και μουσική

Τι ήχο κάνει ένας κύκλος και τι ένα τρίγωνο; Ποια μουσική ταιριάζει σε ένα τετράγωνο και ποια σε μια γραμμή; Τα χρώματα έχουν ήχους; Ποια μελωδία μπορεί να έχει το γαλάζιο και ποια το βαθύ κόκκινο;

Ο Ρώσος ζωγράφος Wassily Kandinsky έβλεπε τα χρώματα και τις φόρμες που ζωγράφιζε σαν “ήχους” και “δονήσεις” και πίστευε ότι η ζωγραφική μπορεί να αποκτήσει τόση δύναμη όση και η μουσική!

Θέλετε να δείτε τι σημαίνει αυτό;

Μπείτε στον σύνδεσμο: https://musiclab.chromeexperiments.com/Kandinsky/ (από Google Chrome). Πρώτα σχεδιάστε τα σχήματα ή τις γραμμές που θέλετε. Κάθε φόρα που σχεδιάζετε κάτι ακούγεται και ένας ήχος. Όταν ολοκληρώσετε τη ζωγραφιάς σας πατήστε το «play» για να ακούσετε τη μουσική που δημιουργήθηκε! Αλλάζοντας τα χρώματα, αλλάζει και η μελωδία και ο ρυθμός, όπως φαίνεται και στο βίντεο! Πειραματιστείτε!

 

 

Λίγα λόγια για τις θέσεις του Kandinsky..

Ο Wassily Kandinsky πίστευε πως μόνο αν μιμηθεί η ζωγραφική τη μουσική μπορεί να απελευθερωθεί από τη παραστατικότητα της και να διευρύνει τις εκφραστικές δυνατότητες της εικαστικής γλώσσας. Μίλησε για την πνευματική επενέργεια των χρωμάτων, αποδίδοντας στο κίτρινο, το θερμότερο χρώμα, τον οξύ ήχο της σάλπιγγας, που το ανθρώπινο αυτί δεν αντέχει για πολύ, και το μάτι αναζητά την ηρεμία στο βαθύ μπλε. Το ανοιχτό μπλε, ως ουράνιο χρώμα, έχει τον ήχο του αυλού, το σκούρο του τσέλου και το βαθύ του κοντραμπάσου. Το κόκκινο σχετίζεται με τη γη και τη φωτιά και με τον παθιασμένο ήχο του τσέλου, ενώ η αγνή χαρά με τον ήχο του βιολιού. Θεωρούσε ακόμη ότι υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ των 3 βασικών χρωμάτων και των 3 βασικών σχημάτων: το τετράγωνο εκφράζει κάτι το σταθερό που ζωντανεύει και παίρνει το χρώμα της δράσης, της φωτιάς, ενώ το κίτρινο γίνεται περισσότερο οξύ σε ένα τρίγωνο και το μπλε εκφράζει καλύτερα τη φύση του σε ένα κύκλο. Έτσι, για τον Kandinsky η ζωγραφική δεν έχει μονοσήμαντη αξία αλλά αποτελεί προϊόν εσωτερικής σχέσης με τη μουσική. Με αυτές του τις θέσεις, ο καλλιτέχνης δημιούργησε τις βάσεις για μια νέα ζωγραφική, απαλλαγμένη από την παραστατικότητα και προσανατολισμένη στην εσωτερική αναζήτηση της  αλήθειας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε έργα του Kandinsky, επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.kandinskypaintings.org/paintings/