Αγαπητοί μας Γονείς, σας χαιρετούμε εξ αποστάσεως!
Ευχόμαστε Υγεία και Δύναμη σε όλους σας!
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο, είναι πως θα γεμίσουμε τις ώρες των παιδιών, που παραμένουν περιορισμένα μέσα στο σπίτι και βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ήρεμη και δημιουργική ατμόσφαιρα.
Διανύοντας την 4η βδομάδα, από το κλείσιμο των σχολείων, είμαστε σίγουρες , πως θα έχετε βρει και τρόπους αλλά και διεξόδους για να αντιμετυωπίσετε την παρούσα κατάσταση.
Σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό!
Εμείς από την πλευρά μας, ως δασκάλες των παιδιών, έχουμε συνεχώς την έννοια όλων σας.
Γι’ αυτό τον λόγο σκεφτήκαμε κάποιες ενδεικτικές συμβουλές εξ αποστάσεως για να ελαφρύνουμε λιγάκι το βάρος σας:
- Δημιουργείστε ρουτίνες και διατηρείστε ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα στο σπίτι, όπως και στο σχολείο, κι ακολουθείστε το. Τα νήπια ειδικά, αλλά και οι υπόλοιπες ηλικίες , λειτουργούν καλύτερα με ορισμένο το πρόγραμμα ημέρας. (π.χ. ξυπνήστε το πρωί ,πλύσιμο, ντύσιμο, πρωινό, δραστηριότητες, παιχνίδι, διάβασμα, ξεκούραση, κ.λ.π.)
- Μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά να κάνουν ζωγραφιές με ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. τι αισθάνονται τώρα, τι τα φοβίζει, τι τα κάνει χαρούμενο, τι ονειρεύονται για το καλοκαίρι, τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, ποιά είναι τα αγαπημένα τους παιχνίδια, φαγητά,κ.α.) και μπορείτε να διακοσμήσετε το χώρο σας με τις ζωγραφιές τους.
- Διαβάστε παραμύθια μαζί τους ή βάλτε τα παιδιά να ακούσουν από το διαδίκτυο παραμύθια και ιστορίες και μετά συζητήστε τις μαζί τους, αυτοσχεδιάζοντας μπορείτε να διαμορφώσετε μια δικιά σας ιστορία με τις σκέψεις των παιδιών.
- Παίξτε ένα θεατρικό παιχνίδι με τους ήρωες μιας ιστορίας, ενσαρκώνοντας τους διάφορους ρόλους της. Με τη φαντασία των παιδιών και τις δικές σας προτάσεις μπορείτε να έχετε ένα πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με έναν πιο δημιουργικό και θετικό τρόπο και περνώντας χρόνο μαζί τους τούς προσφέρετε την επαφή που έχουν ανάγκη, όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους προκαλούν στρες και ανησυχία.
- Παίξτε ομαδικά παιχνίδια ή ξεσκονίστε ό,τι επιτραπέζιο έχετε. Τα παιχνίδια όπως κρεμάλα, όνομα-ζώο-πόλη-φυτό, βρείτε λέξεις που αρχίζουν με το κάθε γράμμα της αλφαβήτα (π.χ. λέξεις που αρχίζουν από Α, κ.λ.π.) απασχολούν με δημιουργικό τρόπο το μυαλό και οξύνουν τη μάθηση.
- Δείξτε στα παιδιά παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και φτιάξτε ένα γενεαλογικό δέντρο με όλα τα μέλη και τους συγγενείς της οικογένειας. Δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο.
Σας προτείνουμε μερικούς συνδέσμους για επίσκεψη και δημιουργία
- Kidmedia: http://www.kidmedia.gr/free
Μια δωρεάν εφαρμογή με εκπαιδευτικά εργαλεία και εφαρμογές, παιχνίδια δωρεάν και χωρίς εγγραφή, για όσο διαρκεί το κλείσιμο των σχολείων.Δεν απαιτούν εγκατάσταση και λειτουργούν σε Windows, Linux, MacOS, Android και iOS Στη σελίδα τα «νέα μας» βρίσκετε ιδέες και προτάσεις χρήσης των εργαλείων. Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής και ειδικής αγωγής, Α’ και Β’ Δημοτικού.
- Ο Μικρός Αναγνώστης: http://www.mikrosanagnostis.gr/
Είναι μια ζωντανή διαδικτυακή βιβλιοθήκες με βιβλία και ιστορίες, δραστηριότητες για όλες τις προτεινόμενες παιδικές ηλικίες . Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν παραμύθια, βιβλία, ιστορίες και να ακούσουν online ξεφυλλίζοντας μόνα τους τις σελίδες και γενικά να επεξεργαστούν μόνα τους τις σελίδες της εφαρμογής.
Η Εκπαιδευτική Μολυβοθήκη ασχολείται με θέματα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί και τους εκπαιδευτικούς. Προτείνονται ιδέες για δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Επίσης, παρουσιάζονται ιδέες και παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό γενικής και ειδικής αγωγής (σε ελληνικά και αγγλικά) και συζητούνται θέματα ψυχολογίας και εκπαίδευσης.
- Two Boys & Hope : https://twoboysandhope.gr/
Μια διαδικτυακή σελίδα με ιδέες, προτάσεις και συμβουλές για κατασκευές, χειροτεχνίες, βιβλία, συνταγές μαγειρικής και γενικά ιδέες για δημιουργικό χρόνο. Ειδικά για μαμάδες.
Εμείς θα περιμένουμε φωτογραφίες με εικόνες και σχόλια με τις όμορφες δημιουργικές σας στιγμές!
Καλή και Δημιουργική Συνέχεια