Προτεινόμενο υλικό μελέτης για νέους χρήστες (και μελλοντικούς διαχειριστές) GNU/Linux

Για κάποιον νέο χρήστη GNU/Linux ένας τρόπος να ξεκινήσει να μαθαίνει το λειτουργικό σύστημα, με τρόπο μεθοδικό και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του να γίνει κάποια στιγμή και διαχειριστής (system administrator) είναι ο εξής: (Σημειώνω ότι όλο το προτεινόμενο υλικό είναι στα αγγλικά.)

α) Το πολύ ενδιαφέρον μάθημα του Linux Foundation στην πλατφόρμα edX με θέμα “Introduction to Linux”, διαθέσιμο εδώ.

β) Μελέτη των παρακάτω βιβλίων του tuxcademy με τη συγκεκριμένη σειρά:

β1) Introduction to Linux – for Users and Administrators (ιστοσελίδα με πληροφορίες, βιβλίο σε μορφή PDF)

β2) Linux Administration I – System and Users (ιστοσελίδα με πληροφορίεςβιβλίο σε μορφή PDF)

β3) Advanced Linux – The Linux Shell and Toolkit (ιστοσελίδα με πληροφορίεςβιβλίο σε μορφή PDF)

β4) Linux Administration II – Linux as a Network Client (ιστοσελίδα με πληροφορίεςβιβλίο σε μορφή PDF)

Για την πρακτική εξάσκηση που θεωρώ απαραίτητη σε όλα τα παρακάτω βήματα, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση GNU/Linux και εξάσκηση σε αυτό. Ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος να γίνει αυτό -τουλάχιστον στην αρχή- είναι με χρήση εικονικών μηχανών. Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για δημιουργία και χρήση εικονικών μηχανών είναι το VirtualBox.

επεξεργασία στις 24/6/2018:

Συμπληρωματικά/εναλλακτικά στο β), να προτείνω και το πολύ καλό υλικό που μελετώ αυτόν τον καιρό:

Learn Linux, 101: A roadmap for LPIC-1 στο IBM developerWorks.

Σχετικά με Σταύρος Φιλιππίδης

Ο Δρ. Σταύρος Κ. Φιλιππίδης είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής & Μαθηματικών. Ενδιαφέρεται έντονα για τις νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού, τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, και το filmmaking.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ (2008), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης Ιατρικής Πληροφορικής ΑΠΘ (2002), πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ (2000), και πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ (1996).
Έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας – διδάσκων βάσει του Π.Δ. 407/80 στο τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ (2010), ως ειδικός επιστήμονας – διδάσκων βάσει του Π.Δ. 407/80 στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ (2009), ως εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2003-2008), ως εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2005-2006), και ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2006-2009).
Είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2001-σήμερα), και από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής Πιερίας.
Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Βιβλία, Ελεύθερο λογισμικό. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *