RSS Feed for This PostCurrent Article

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πολύ χαίρομαι που δημιουργήθηκε ένας χώρος όπου μαθητές ελεύθερα και επώνυμα καταθέτουν τις απόψεις τους, διαβάζουν και σχολιάζουν τις απόψεις συμμαθητών τους.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα ίσως ταμπού, το θέμα του εκφοβισμού στα σχολεία, που εσείς οι μαθητές μπορεί να το γνωρίζετε ή να το αγνοείτε τελείως.

Μέσα στη σχολική κοινότητα από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο οι προστριβές μεταξύ παιδιών αποτελούν φυσιολογικό, αποδεκτό φαινόμενο στο πλαίσιο  ισότιμων σχέσεων.
Όμως όταν ένας μαθητής υφίσταται αρνητικές πρακτικές επανειλημμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκ μέρους ενός ή περισσοτέρων άλλων και σιωπά τότε μιλάμε για εκφοβισμό.

Πώς μπορεί να εκδηλωθεί ο εκφοβισμός;
1. Η σωματική επίθεση είναι η πιο προφανής και επικίνδυνη μορφή. Δεν είναι βέβαια τα συνηθισμένα σπρωξίματα αλλά οι ηθελημένες πράξεις που οδηγούν σε κακώσεις μέχρι και τραυματισμούς.

2.  Η λεκτική επίθεση με  προσβολές και απειλές. Τα τελευταία χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα, το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται συχνά για αυτό το σκοπό.

3. Ο  κοινωνικός αποκλεισμός τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. Κάποιοι μαθητές   <<ξεχνούν>>  να συμπεριλάβουν το συμμαθητή στις παρέες τους και  τον αποκλείουν σκόπιμα. Σε ακόμα χειρότερη μορφή κάνουν  συστηματικές προσπάθειες να διασπάσουν τις φιλίες του θύματος.

4. Υλικές ζημιές όπως η αφαίρεση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων και σπανιότερα εκβιασμός για χρήματα.

Δεν ξέρω αν πρέπει να πω ευτυχώς ή δυστυχώς για τα ποσοστά αλλά και σε ποιά πόλη αναφέρονται αυτά, αλλά σε έρευνα σε σχολεία της Αττικής, 37% των μαθητών του δημοτικού και 17% μαθητών του γυμνασίου/ λυκείου δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σωματικής επίθεσης στο χώρο του σχολείου.

Ας στηρίξουμε όλοι τα σιωπηλά (συνήθως) θύματα αυτού του φαινομένου και ας εκφράσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας σε αυτά τα παιδιά

Ο Νορβηγός καθηγητής ψυχολογίας Dan Olweus, πρωτοπόρος στην έρευνα του φαινομένου της κακοποίησης παιδιών από συνομήλικους, έχει δηλώσει το εξής:
«Κάθε άτομο έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να είναι ελεύθερο από εκφοβισμό και επανειλημμένη, εσκεμμένη ταπείνωση, τόσο στο σχολείο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να φοβάται να πάει σχολείο λόγω απειλούμενης παρενόχλησης ή ταπείνωσης, και κανένας γονιός δεν πρέπει να έχει αγωνία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο παιδί του!»


Βλάστος Αιμίλιος
Μαθηματικός

Δείτε τις απόψεις μαθητών, οι εικόνες είναι σκηνοθετημένες από τα παιδιά, για να περάσουν το μήνυμα τους. Τα παιδιά είναι κατά της βίαιης συμπεριφοράς!

και ένα ακόμα Βίντεο

Trackback URL



Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση