Ο θάνατος του χειρογράφου…

Η αλληλογραφία έδωσε τη θέση της στα e-mails, τα ερωτικά ραβασάκια στα SΜS. Τα ημερολόγια μετατράπηκαν σε blogs και ελάχιστες είναι πλέον οι μαθήτριες που διατηρούν λεύκωμα. Τα μολύβια και τα στιλό έχουν αντικατασταθεί από τα πλήκτρα του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, ενώ αντί για την καλλιγραφία, οι μαθητές στα σχολεία εκπαιδεύονται στο τυφλό σύστημα. Έρχεται λοιπόν το τέλος τουχειρογράφου;

Κάποιοι απαντούν αφοπλιστικά όχι, επιμένοντας ότι η αποτύπωση λέξεων στο χαρτί είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου και ότι όσο υπάρχουν συναισθήματα θα υπάρχει και το χειρόγραφο. Πολλοί υποστηρίζουν πως θα φτάσει η στιγμή που το χειρόγραφο θα μετατραπεί σε μουσειακό είδος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οτιδήποτε καταγράφεται θα είναι σε ψηφιακή μορφή. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του χειρογράφου. Η γραφή είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Είναι μια φυσική εκδήλωση του ανθρώπου- από την ηλικία των τριών ετών μετά το παιχνίδι- που βοηθάει παράλληλα στο να διώχνουμε το στρες και να αποτυπώνουμε τα συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν να φανούν στο ξερό κείμενο του υπολογιστή», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η γραφολόγος κ. Χριστίνα Σωτηράκογλου. Σύμφωνα με τους γραφολόγους, το γραπτό αποτυπώνει τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τα ταλέντα, τις ατέλειες ενός ανθρώπου. «Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει επηρεάσει και τον γραφικό χαρακτήρα των μαθητών- ειδικότερα των κοριτσιών- που μιμούνται τα στρογγυλά γράμματα του υπολογιστή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχει υποκαταστήσει τον γραφικό χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Ο άνθρωπος όσο πιο πολύ γράφει με το στιλό ή το μολύβι τόσο οξύνει τη μνήμη του, καθώς εξασκεί τον εγκέφαλό του. Δεν σημαίνει ότι η χρήση του υπολογιστή όμως μας κάνει αμνήμονες. Καλό πάντως είναι οι νέοι όσο μπορούν να γράφουν και στο χαρτί», συμβουλέυει η κ. Σωτηράκογλου.

Η ιστορική σημασία ορισμένων χειρογράφων είναι αδιαμφισβήτητη. Πριν από λίγους μήνες σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη πουλήθηκε αντί 3,4 εκατ. δολαρίων το χειρόγραφο από την ομιλία του προέδρου Λίνκολν που έγινε στις 10 Νοεμβρίου του 1864 από ένα παράθυρο του Λευκού Οίκου. Τρία χρόνια πριν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας απέκτησε από τη Γαλλία ένα εξασέλιδο χειρόγραφο του συγγραφέα Τζέιμς Τζόις έναντι 1,17 εκατ. ευρώ, ενώ ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο βιβλίο της διάσημης συγγραφέως του Χάρι Πότερ, Τζοάν Καθλίν Ρόουλινγκ, πουλήθηκε αντί 1,95 εκατ. στερλινών. Υπάρχει όμως περίπτωση το χειρόγραφο να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας; «Είμαστε πλέον κοντά στο τέλος του χειρογράφου. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του ηλεκτρονικού αλφαβητισμού και τις κοινωνικές και ψηφιακές ανισότητες. Πιστεύω σε κάποιο βαθμό ότι το τέλος του θα σήμαινε και μια ίση κοινωνία όπου οι πολίτες θα είχαν πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι το χαρτί θα είναι η αντίσταση του φτωχού. Το χαρτί είχε σχέση με τον πολιτισμό των προηγούμενων ετών όπως τον είχαν βιώσει οι άνθρωποι. Είχε μυρωδιά, χρώμα, σχήμα και μπορούσες να το τσακίσεις και να το μεταφέρεις. Σήμερα, το αποθηκευτικό μέσο είναι άυλο», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος. Η ηλεκτρονική γραφή καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου και η γραφή στο χαρτί όλο και λιγότερο. «Μέσω της τεχνολογίας βαδίζουμε σε μια ηλεκτρονική μοναξιά που θυμίζει τη μοναξιά των ανθρώπων της μεγάλης πόλης», συμπληρώνει ο κοινωνιολόγος λέγοντας χαρακτηριστικά πως πλέον ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου και βλέπεις μόνο φακέλους με υποχρεώσεις και όχι ένα γράμμα από ένα αγαπημένο πρόσωπο, όπως παλαιότερα.

Κομψοτέχνημα

«Είναι πιθανό να φτάσουμε στο σημείο όπου το χειρόγραφο θα θεωρείται κομψοτέχνημα. Θα έχει τους λάτρεις και τους οπαδούς του, όπως κάποια παλιά συλλεκτικά αυτοκίνητα. Η τεχνολογία για λόγους ταχύτητας στην επικοινωνία δημιούργησε νέες ισχυρές συνήθειες. Σε λίγο καιρό ακόμη και η διαδικασία των εξετάσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Γεωργούλας. Ο καθηγητής διαπιστώνει πως οι φοιτητές έχουν σήμερα πρόβλημα γραπτής έκφρασης καθώς δυσκολεύονται να αναπτύξουν τη σκέψη τους και ο γραφικός τους χαρακτήρας είναι κάπως κοφτός. «Δεν συναντάς πλέον τον “ναρκισσισμό” της προσωπικότητας όπως φαινόταν μέσα από τη γραφή.», καταλήγει ο κ. Γεωργούλας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου

Περισσότερα εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4529273&ct=1

Αφήστε μια απάντηση