ΗΧΗΡΑ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ώς εδώ και μη παρέκει» από Μάρκαρη – Διβάνη

Ο πρόεδρος του (αγνοημένου από το  υπουργείο Πολιτισμού) Εθνικού Κέντρου  Βιβλίου Πέτρος Μάρκαρης και η Λένα  Διβάνη γνωστοποίησαν πως δεν θα  συνεχίσουν ως μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου

Τα πρώτα ηχηρά «Όχι» στον τομέα του πολιτισμού έφτασαν στο γραφείο του υπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρνοντας στο φως ένα κλίμα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει απέναντί του από τη στιγμή που άρχισε να προωθεί τους δικούς του ανθρώπους. Ο Πέτρος Μάρκαρης και η Λένα Διβάνη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από τον Ιανουάριο του 2008 (για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος Δημήτρη Νόλλα), γνωστοποίησαν εγγράφως με αφορμή τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΒΙ ότι «δεν προτιθέμεθα να συνεχίσουμε ως μέλη τού υπό διορισμόν νέου Δ.Σ.». 

Οι δύο συγγραφείς εγκαλούν την Πολιτεία για τη «συνεχιζόμενη αδιαφορία της απέναντι στο Κέντρο και στον σκοπό του» – αδιαφορία που καθιστά, λένε, την παρουσία τους «εν πολλοίς άκαρπη και προσχηματική», πόσω μάλλον που πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν πολιτεύονται. Η κατ΄ εξοχήν εργασία τους, όπως λένε, είναι η συγγραφή, και αυτή έχει ανάγκες… Η κίνηση αυτή έχει ειδικό βάρος, δεδομένου ότι Μάρκαρης και Διβάνη είχαν πάρει ζεστά τις αρμοδιότητές τους και συνεργάζονταν δημιουργικά και αρμονικά με τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, της οποίας το «συμβόλαιο» λήγει στα τέλη του χρόνου. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, δεν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους νωρίτερα διότι είχαν ευθύνη «να βοηθήσουμε στην καλύτερη οργάνωση της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία τον παρελθόντα Μάιο». 

Θεσμός που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου κι έφερε το ελληνικό βιβλίο και τους ανθρώπους του στο κέντρο των πολιτισμικών πραγμάτων της χώρας, το ΕΚΕΒΙ εμψυχώθηκε αρχικά από την πρώην εκδότρια και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, και αφού πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα έφτασε με την Κατρίν Βελισσάρη να γίνει μια καλά οργανωμένη μηχανή πολιτισμικής πολιτικής και προβολής της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε όμως να εκτιμήσει το εύρος της σημασίας του και στάθηκε πολύ τσιγγούνικη απέναντί του, χωρίς να είναι σαφείς οι προθέσεις της. Ο Αντώνης Σαμαράς, ειδικότερα, δεν δέχθηκε να συναντήσει το προεδρείο του ΕΚΕΒΙ παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του και μείωσε δραματικά τον προϋπολογισμό του, κάτω από τα επίπεδα που είχε επί Χρήστου Ζαχόπουλου. Αυτόν τον καιρό άλλωστε ακούστηκε ότι ο κ. Σαμαράς έβλεπε για μελλοντικό του πρόεδρο τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά, που πάντως δεν έχει εξοικείωση με τον επαγγελματικό κλάδο του βιβλίου. Το μέλλον λοιπόν του ΕΚΕΒΙ προβάλλει αυτή τη στιγμή αβέβαιο. 

via

Αφήστε μια απάντηση