Archive for 16 Δεκεμβρίου, 2011

Σκόρπιες σκέψεις…στα χαλάσματα…του 2011, του Κοινωνιολόγου Χρήστου Παπαδημητρίου »

Σκόρπιες σκέψεις…στα χαλάσματα…του 2011
Είναι περιττό, ανώφελο, ανόητο, και κουραστικό να επιχειρήσει κάποιος αυτές τις « ιδιαίτερες μέρες»να γράψει με σκοπό να «μορφώσει» η να ενημερώσει για αυτά που συμβαίνουν.Φαντάζει στο σύνολό της η πληροφόρηση περίπου αδιάφορη σήμερα, και είναι σε όλους σχεδόν προκλητικά αδιάφορες μυριάδες τοποθετήσεις καθότι περιγράφουν τα ίδια και τα ίδια… και πάλι από την αρχή.

Είναι πιθανό και για το μέσο που απευθύνεται αυτή η αναφορά να είναι αδιάφορη και να μην τύχει δημοσίευσης, είναι πιθανό όμως αγαπητέ μου αναγνώστη αυτές οι «σκόρπιες σκέψεις»και απόψεις, να προκαλέσουν ένα ελάχιστο ατομικό προβληματισμό, για ότι συμβαίνει πολύ κοντά μας…

Έχουν ως σημείο αναφοράς κυρίως την απρόσμενη κατάσταση του «νεόπτωχου» αλλά και την ανασφαλή θέση του «νεόπλουτου» που ως τέτοιος δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.

Είναι νοσηρή κατάσταση αγαπητέ μου συμπολίτη να περιγράφουμε συνεχώς την «απροσδιόριστα» τραγική κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της οποίας είναι ήδη φανερές, το εφιαλτικό τοπίο της ύφεσης υπαρκτό ,και η «προβληματική» της αδυσώπητης παρέμβασης των έξω δεδομένη, κατά συνέπεια δεν ωφελεί η αναφορά στην ίδια κατάσταση αλλά η παρέμβασή μας ιδιαίτερα σήμερα οφείλει να σηματοδοτεί αυτό που έρχεται και να μην αναμασά αυτό που φεύγει.

Η άποψή μου είναι ότι δεν προάγουμε τίποτα σήμερα με το να περιγράφουμε τα αυτονόητα, και βέβαια ο λόγος μας γραπτός η προφορικός δείχνει ανιαρός, χωρίς καμιά δυναμική όταν δεν έχει μια διαφορετική λογική από την οποία να προκύψει μια νέα ίσως προοπτική.

Και είναι σαφώς άδικο και ενέχει και ανηθικότητα εν μέρει η άποψη ότι για όλα τα κακώς κείμενα την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι πολιτικοί, χωρίς βέβαια και οι ίδιοι να έχουν κάνει την αυτοκριτική των όσον αφορά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.

Είναι πρόδηλο ότι η σημερινή συγκυρία θα έχει εφιαλτικές συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχολογικές, χαρακτηρίζονται δε τέτοιες γιατί θα είναι πρωτόγνωρες, σε σχέση τόσο με αυτό που γνωρίζαμε όσο και με αυτό που μας προκύπτει καθημερινά, ως νέα πραγματικότητα .

Και εν μέσω αυτής της χαώδους κατάστασης, αγαπητέ μου συμπολίτη φαίνεται ότι δομημένες μορφές συμφερόντων του συστήματος, ακόμη και μέσα σε αυτή την δίνη και μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, υφίστανται και διαμορφώνουν,ως μια νέου «τύπου ομοσπονδία» από πολιτικούς, δημοσιογράφους, ιερωμένους, και λοιπούς λειτουργούς,οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν όλα τα διαπιστευτήρια να πλαισιώσουν και να αποτελέσουν μια νέα «ελίτ», η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα της κοινωνικής τάξης των νεόπτωχων.

Με την παραπάνω λογική σχετίζεται η «γέννηση» νέας κυβέρνησης, κάπως έτσι λειτουργούν οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι των κεντρικών μέσων, με φανερή και αγωνιώδη και χωρίς αναστολές προσπάθειά των, να πείσουν για αυτά που ο πολίτης βιώνει στο πετσί του ,κάπως έτσι λειτουργούν ακόμη και οι κήρυκες της θεωρητικής αγάπης επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι ως μέρος του προβλήματος φαίνεται ότι οι πλείστοι εξ αυτών δημιουργούν συνθήκες ομαλής διαβίωσης στον άλλο κόσμο.

Πλείστοι από αυτούς που παραπάνω αναφέρθηκαν ανέλαβαν «εργολαβικά»,αφενός την οριοθέτηση της μιας νέας ελίτ, και αφετέρου την μεθοδική κοινωνικοποίηση του Έλληνα σε όρους και συνθήκες Γουατεμάλας, δηλαδή την κοινωνικοποίηση, του νεόπτωχου με νέους κανόνες και στάσεις ζωής.

Είναι φανερή η πρόκληση του Πολίτη ο οποίος μέσα σε αυτή την οικονομική κοινωνική ψυχολογική δίνη να βρίσκεται και αντιμέτωπος στον τομέα της ενημέρωσής του με απόψεις και θέσεις παρωχημένες, πολιτικά δηλητηριασμένες, τοποθετήσεις ακραίες για την πολιτική εξουσία ,(χωρίς ίχνος ενδοιασμού ) και εν τέλει θέσεις οι οποίες συνάδουν με το γενικότερο κλίμα πολιτικού αμοραλισμού.

Εν κατακλείδι, αγαπητέ μου συμπολίτη η σημερινή Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μπει σε περιπέτειες και αν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του κράτους περί ανάταξης της οικονομίας ,σημαίνει Δημοκρατία με λιγότερη εθνική κυριαρχία όπως ήδη συνέβη ,τότε είναι πιθανή η μετάβαση σε μια κατάσταση γενικής ανομίας που πλείστοι εξ αυτών θα παρεμβαίνουν δήθεν για την Ελληνική Δημοκρατία, θα έχουν απέναντι μια νέα κοινωνική τάξη εξαθλιωμένων,τους οποίους επειδή δεν θα τους καταλαβαίνουν …μοιραία θα εκνευρίζονται και θα εκτίθενται…

Την περίοδο αυτή όμως δίνεται μοναδική ευκαιρία και στους «πνευματικούς ανθρώπους» να αποδείξουν, να παραδεχτούν και να πείσουν με τομές και όχι με διαχειριστικές λογικές ότι πράγματι η πατρίδα και ο ελληνικός λαός δεν πλήρωσε μόνο για την αναρρίχηση των στην βαθμίδα του ανώτατου λειτουργού, αλλά και για, να αποδείξουν ότι είναι πράγματι θεματοφύλακες αξιών και όχι πορτοφολιών, να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η κοινωνία θα μπορεί να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει την αξία από την απαξία.

Η ελληνική κοινωνία η οποία σήμερα παρακολουθεί άναυδη την μετακίνηση μεγάλων τμημάτων της στην εξαθλίωση στην κουρελοποίηση στην εξαφάνιση , παρακολουθεί ανήμπορη σε κάθε αντίδραση ότι κάποιοι πλήρωσαν, πληρώνουν και κάποιοι από αυτούς θα πληρώσουν ακριβότερα μετατοπιζόμενοι στην ολέθρια κατάσταση του νεόπτωχου.

Αυτός ο νεόπτωχος είναι γείτονας μας…

Αγαπητέ Συμπολίτη, σε τούτη την τελευταία μου μικρή αναφορά για το 2011, θα ήθελα να αναφερθώ με σκόρπιες απόψεις σε αυτά που ψιθυρίζονται καθημερινά από όλους μας.

Σε αυτά που καθημερινά αναφέρονται εκπομπές και δημοσιογράφοι, πολιτικοί και «απολιτικοί» τύποι, άσχετοι και σχετικοί, επαγγελματίες αρθρογράφοι και μη, ιερωμένοι και συνταξιούχοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την σωτηρία της ψυχής τους και όχι για την κουρελοποίση της αξιοπρέπειας ανθρώπων που έως χθες δεν διέφεραν σε τίποτα από εμάς …τους γείτονές τους…δεν θα μπορούσα να κλείσω όμως αν δεν σου ευχόμουν,

Κ Α Λ Α Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α .

Δεκέμβριος 2011

Χρήστος Παπαδημητρίου-Κοινωνιολόγος

Διευκρινίσεις για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών με παραδείγματα »

Διευκρινίσεις για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών με παραδείγματα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η «ΕΡΕΥΝΑ PISA ΤΟΥ ΟΟΣΑ» ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: “Εκπαίδευση” σε συσκευασία μετρήσιμων στόχων,του Χρήστου Κάτσικα »

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Με πρόσφατο Έγγραφό του (12/12/2011) με θέμα «Έγκριση άδειας επίσκεψης για τη διεξαγωγή της έρευνας PISA του Ο.Ο.Σ.Α. σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» το Υπουργείο Παιδείας (με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Μ. Κοντογιάννη) ενημερώνει ότι «Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής του Διεθνούς Προγράμματος για την αξιολόγηση των μαθητών – PISA 2012 (Programme for International Student Assessment), που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».
Σύμφωνα με το ίδιο Έγγραφο «Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται σε 67 χώρες και διερευνά την ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων που έχουν αποκτήσει στο σχολείο οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές/τριες στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Τα γνωστικά πεδία που εξετάζονται είναι τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και η Κατανόηση Κειμένου».
Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι στη χώρα μας «η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από 7 Μαρτίου 2012 έως και 6 Απριλίου 2012 και θα συμμετάσχουν 217 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια» τα οποία «έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία».

Οι παρεμβάσεις των διεθνών οργανισμών στην ελληνική εκπαίδευση

Στην τελευταία του Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία (Ιούλιος 2009) 1 , ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OΟΣA: OECD) 2 προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή μέτρων, ανάμεσα σε άλλα και στην εκπαίδευση, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό μέλλον για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές στη χώρα μας.

Για την παιδεία ο ΟΟΣΑ αφιερώνει το 4ο Κεφάλαιο 3, περίπου τις 30 τελευταίες σελίδες της Έκθεσης. Εισηγείται τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την επιβολή διδάκτρων για τη φοίτηση στις προπτυχιακές σπουδές των κρατικών πανεπιστημίων (στις μεταπτυχιακές το θεωρεί αυτονόητο), την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και την σύνδεση της χρηματοδότησής τους με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, την «αυτονομία» των ΑΕΙ σε θέματα πρόσληψης προσωπικού και επιλογής φοιτητών, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, τον διαχωρισμό των εξετάσεων για το απολυτήριο του Λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, την εισαγωγή νέων προγραμμάτων διδασκαλίας, την υποχρέωση μονοετούς κατάρτισης πριν το διορισμό των εκπαιδευτικών κλπ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ…

Διορθώσεις στο σύστημα εισαγωγής: Αφορά τον τρόπο διεκδίκησης θέσεων σε ΑΕΙ από παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών »

Του Αποστολου Λακασα
Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στα ΑΕΙ ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να διορθωθούν τα στρεβλά του, ιδιαίτερα, προβληματικού συστήματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος και φέρει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Εως πέρυσι οι υποψήφιοι των κατηγοριών αυτών, εάν εισάγονταν σε κάποιο ΑΕΙ, έπαιρναν μετεγγραφή. Από φέτος διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ, συνολικά 8.040 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Εξ αυτών δόθηκαν 3.754 θέσεις στα παιδιά πολυτέκνων, 3.172 σε τριτέκνων και οι 1.114 στα παιδιά που υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Η αλλαγή του συστήματος κρίνεται αναγκαία, αφού πολλές από τις διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων φέτος αποδείχθηκαν απόλυτα βάσιμες. Χθες μάλιστα άρχισε στο Διοικητικό Εφετείο η εκδίκαση της προσφυγής της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων κατά της απόφασης Πανάρετου. Ειδικότερα, εξετάζεται:

Η σύνδεση του βαθμού του τελευταίου εισακτέου σε κάθε σχολή από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων με τον βαθμό του τελευταίου εισακτέου στην ίδια σχολή από τη γενική σειρά υποψηφίων. Στόχος να αποφευχθούν φαινόμενα όπως φέτος, όταν, π.χ. ο τελευταίος εισακτέος από ειδικές κατηγορίες στη Φιλολογία Αθήνας είχε 1.885 μόρια, ενώ ο τελευταίος από τη γενική σειρά 17.261 μόρια. Στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 7.258 και 21.715 μόρια!

Η αποσύνδεση του τόπου κατοικίας των τριτέκνων, πολυτέκνων με την έδρα της σχολής. Εως τώρα οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολή εντός της διοικητικής τους περιφέρειας. Ετσι, συνέβη το παράδοξο, υποψήφιος από τη Σίφνο να μπορεί να εισαχθεί στο Παιδαγωγικό Ρόδου, αλλά όχι στο Παιδαγωγικό Αθηνών. Η Σίφνος απέχει περί τις 5 ώρες από τον Πειραιά, αλλά με τη Ρόδο συνδέεται ακτοπλοϊκώς μέσω Πειραιά! Αρα, γιατί ένας πολύτεκνος να κάνει χρήση της «ευεργετικής» διάταξης και να βρεθεί στη… Ρόδο;

Εξαιτίας της σύνδεσης του τόπου κατοικίας με την έδρα της σχολής, παρουσιάστηκε φέτος το εξής παράδοξο: καθώς οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μπορούσαν να εισαχθούν μόνο στις σχολές της διοικητικής περιφέρειάς τους, οι εκ της Πάτρας δεν μπορούσαν (αξιοποιώντας την οικογενειακή τους κατάσταση) να σπουδάσουν σε Νομική, καθώς Νομική υπάρχει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή. Αυτό θα διορθωθεί.

Τα δίδυμα αδέλφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη (εάν έχουν εισαχθεί σε διαφορετικές σχολές). Ρύθμιση για τους διδύμους αδελφούς δεν υπήρξε στην απόφαση Πανάρετου, κάτι που στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», απέδωσαν σε αμέλεια.
Οι αλλαγές διορθώνουν αστοχίες, αλλά, κατά εκπροσώπους πολυτέκνων και τριτέκνων, δεν υπηρετούν κατά γράμμα τη συνταγματική πρόβλεψη για προστασία τους. Ως εκ τούτου, ζητούν να επιστρέψει το προηγούμενο καθεστώς κατά το οποίο οι εισακτέοι από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες μπορούσαν να πάρουν ελεύθερα μετεγγραφή στο ΑΕΙ που ήθελαν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση