Archive for 25 Οκτωβρίου, 2011

Οι 10 αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 »

Αντιμέτωποι με ένα νέο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα έρθουν οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου το 2014.

Πρόκειται για ένα σύστημα, όπως το παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα» το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από το υπουργείο Παιδείας.

Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή και έχει εγκριθεί από την υπουργό και υφυπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου αντίστοιχα.
Οι 10 αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Για μια ακόμη φορά οι υποσχετικές για “καταπολέμηση της παπαγαλίας και των φροντιστηρίων” δίνουν και πάιρνουν, ωστόσο δεν γίνονται πιστευτές. Επιγραμματικά οι δέκα αλλαγές σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ περιλαμβάνουν:
1.Διατηρούνται οι πανελλήνιες, ώστε να κατοχυρωθεί το αδιάβλητο

2.Θα γίνονται ταυτόχρονα πανελλήνιες και απολυτήριες (την ίδια μέρα με διαφορά ωρών)

3.Ξεχωριστή διαδικασία ενδοσχολικών εξετάσεων για όσους δεν θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

4.Πιθανότατα τα προς εξέταση μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι τέσσερα και για τις τρεις κατευθύνσεις

5.Τα πανεπιστημιακά τμήματα γίνονται υπεύθυνα για τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων

6.Καταργείται η εξεταστέα ύλη με την μορφή που την γνωρίζαμε. Θα γίνεται μόνο ένας γενικός προσδιορισμός

7.Θεσπίζεται τράπεζα ερωτήσεων και, σε ορισμένα μαθήματα, η πλειονότητα των ερωτήσεων θα είναι τύπου πολλαπλών επιλογών. Επίσης, οι ερωτήσεις θα έχουν βαθμό δυσκολίας ώστε να διακρίνονται οι διαβασμένοι μαθητές

8.Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συνυπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου από τους βαθμούς της Β και Γ Λυκείου

9.Ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή θα ορίζεται πλέον από τα ίδια τα πανεπιστήμια, μέσω αποφάσεων των νέων Συμβουλίων οι οποίες θα γίνονται δεκτές από την κεντρική διοίκηση

10. Κατά την διάρκεια της Γ Λυκείου το κάθε σχολείο θα κάνει προσομοίωση της εξεταστικής διαδικασίας “με στόχο οι μαθητές να αντιληφθούν και να προετοιμαστούν στο σχολείο και από τους καθηγητές τους για όλα όσα είναι αναγκαία”.

alfavita.gr

Εκπαιδευτικοί – Δημόσιοι υπάλληλοι: Η εξαγορά του στρατού και η αναγνώριση (παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι) »

Με ή χωρίς εισφορές η αναγνώριση στο Δημόσιο
Με διαφορετικό τρόπο γίνεται η εξαγορά του στρατού στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα υπάρχουν κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων που μπορούν να προβούν σε δωρεάν εξαγορά του χρόνου, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να καταβάλλει εισφορές για την αναγνώριση.
Με ή χωρίς εισφορές η αναγνώριση στο Δημόσιο

Με διαφορετικό τρόπο γίνεται η εξαγορά του στρατού στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα υπάρχουν κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων που μπορούν να προβούν σε δωρεάν εξαγορά του χρόνου, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να καταβάλλει εισφορές για την αναγνώριση.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι με κύριο φορέα ασφάλισης το Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να κάνουν χρήση του εν λόγω χρόνου ως συντάξιμου είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε απλά για προσαύξηση της σύνταξης.

Σε όσες περιπτώσεις η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή εισφορών συμφέρει ο δημόσιος υπάλληλος να προχωρήσει νωρίς στις σχετικές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βασικός μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και έτσι όσο αργότερα γίνεται η εξαγορά τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται.

Συγκεκριμένα, στον δημόσιο τομέα ισχύουν τα εξής:

1. Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι από τους εργαζομένους στο Δημόσιο συμπλήρωσαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 την απαιτούμενη 25ετία. Για τη συμπλήρωση των ετών αυτών συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται μόνο ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Για όσους όμως έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζονται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ταμείο πριν από την ασφάλιση στο Δημόσιο. Πάντως, πλέον ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που παραμένουν σε αυτή την κατηγορία όσον αφορά την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

2. Αναγνώριση με καταβολή εισφορών. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων στο Δημόσιο πρέπει πλέον να καταβάλλει εισφορές για να αναγνωρίσει τον χρόνο της υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 1998. Για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται καταβάλλεται εισφορά ίση με 6,67% επί του βασικού μισθού που έχει ο εργαζόμενος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί 5ετής υπηρεσία στο Δημόσιο.

Η πληρωμή του ποσού για την αναγνώριση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβούν τους μήνες οι οποίοι αναγνωρίζονται. Χρειάζεται προσοχή, καθώς η μείωση του 30% από 1η Ιανουαρίου 2011 δεν ισχύει για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στο Δημόσιο (εφαρμόζεται μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία).

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι). Η εισφορά 6,67% υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.

Απόσβεση σε σύντομο διάστημα
Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για κύρια σύνταξη συμφέρει σε όλες σχεδόν τις περι­πτώ­σεις εργαζομέ­νων με ασφάλιση στο Δη­­μόσιο. Ακόμα και όταν απαιτείται η καταβολή εισφορών, η απόσβεση πραγματο­ποι­είται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μόνη περίπτωση που δεν συμ­­φέρει η εξαγορά είναι όταν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 40 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει καμία προ­σαύξηση στη σύνταξη με τον πρόσθετο χρόνο, και επομένως δεν υφίσταται λόγος για να προβεί ο δημόσιος υπάλληλος στην αναγνώριση της στρατιω­τικής θητείας.

Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις, με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως ο χρόνος που κερδίζει κάποιος εργα­ζό­μενος είναι ίσος με τον χρόνο που αναγνωρίζει.

Παραδείγματα για δημοσίους υπαλλήλους
Το “Eθνος – Συντάξεις” παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγματα για την εξαγορά του στρατού στον δημόσιο τομέα.

Ερώτηση: Υπάλληλος σε υπουργείο έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης, 13 έτη στο ΙΚΑ και 20 στο Δημόσιο. Eχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 58 ετών. Τι μπορεί να κάνει για να συνταξιοδοτηθεί; Ο βασικός μισθός του είναι 1.450 ευρώ.

Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως με αυτόν τον τρόπο να υποβάλει αίτηση.

Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών του, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει 106 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Εάν καταβάλει το ποσόν εφάπαξ θα έχει έκπτωση 15% και θα χρειαστεί 2.520 ευρώ περίπου.

Ερώτηση: Δημοτικός υπάλληλος έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2011 ώστε να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανηλίκου. Θέλει για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσει 26 μήνες στρατιωτικής θητείας. Πώς μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά;

Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος εάν χρησιμοποιήσει φέτος τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας ώστε να συμπληρώσει την 25ετία, θα θεωρηθεί ότι θεμελιώνει το σχετικό δικαίωμα πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2010 και δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανήλικου τέκνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρει άλλους χρόνους να αξιοποιήσει για να συνταξιοδοτηθεί με το ειδικό καθεστώς.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 28 έτη ασφάλισης και είναι σήμερα 60 ετών. Μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη. Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και ο βασικός μισθός του σήμερα είναι 1.400 ευρώ.

Απάντηση: Ο εκπαιδευτικός του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο 3075/2002 με συνολικά 30 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας του.

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους πλασματικούς χρόνους που θεσπίστηκαν με τον νέο νόμο, όμως μπορεί με εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας να συμπληρώσει 30 έτη και να συνταξιοδοτηθεί. Το κόστος για την εξαγορά θα είναι 102 ευρώ για κάθε μήνα περίπου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ΕΘΝΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση