Archive for 17 Οκτωβρίου, 2011

Σχεδίασμα μιας κριτικής κατανόησης του σύγχρονου σχολείου, της Ντόνιας Αβραμίδου »

Σχεδίασμα μιας κριτικής κατανόησης του σύγχρονου σχολείου

H ανανέωση των παιδαγωγικών αρχών είναι συνθήκη αναγκαία αλλά όχι ικανή, ώστε το σχολείο ν’ αλλάξει κοινωνικό ρόλο και να προσανατολιστεί προς τις ανάγκες του παιδιού και της κοινωνίας (σκίτσο: S. Bakal, Rethinking Schools)
Tης Ντόνιας Αβραμίδου*

Το κείμενο αυτό φιλοδοξεί ν’ αποτυπώσει μια αίσθηση σχετικά με το χαρακτήρα του σύγχρονου σχολείου, καθώς και ορισμένους προβληματισμούς γύρω από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που αποβλέπουν στην κοινωνική απελευθέρωση, όταν επιχειρούν ν’ ασκήσουν κριτική σ’ αυτό. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται εδώ δεν είναι επιστημονικά, είναι πρωτίστως πολιτικά, όπως πολιτικό είναι -κατά τη γνώμη της γράφουσας- το ζήτημα της εκπαίδευσης συνολικά.

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι σήμερα το παραδοσιακό σχολείο έχει μπολιαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αναζητήσεις για μια διαφορετική αντιμετώπιση του παιδιού και για ένα νέο προσδιορισμό της έννοιας της γνώσης. Με δυο λόγια, το ελληνικό σχολείο του 21ου αιώνα δεν είναι το ίδιο που ήταν 2-3 δεκαετίες πριν. Γι’ αυτό το λόγο, η κριτική που γίνεται από τον ελευθεριακό ή τον αναρχικό χώρο στο θεσμό του σχολείου, δεν είναι σε θέση να επιτύχει τους σκοπούς της, όσο εξακολουθεί να χειρίζεται τα εργαλεία και τα επιχειρήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το σημερινό σχολείο ανταποκρίνεται στο ελάχιστο σε ένα ελευθεριακό όραμα οποιασδήποτε μορφής.

Θα γίνει μια προσπάθεια να περιγραφεί σε τι συνίσταται η αλλαγή στο χαρακτήρα του σχολείου. Με άλλα λόγια, αξίζει να προβληματιστεί κανείς γύρω απ’ το τι είναι καινούριο και τι παραδοσιακό στο ελληνικό σχολείο σήμερα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ…

Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία και με νέες αλλαγές το πολυνομοσχέδιο »


Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεκτό επί της αρχής έγινε κατά πλειοψηφία το πρωί της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις εργασιακές σχέσεις και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος κατέθεσε την τροπολογία για την παρακράτηση από το μισθό και τη σύνταξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντάς την και πάλι «ήσσονος σημασίας» και «τεχνικό ζήτημα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης την ψήφιση του άρθρου 37 για τα εργασιακά, το οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Νέες αλλαγές από τον υπουργό

Σειρά αλλαγών επί του πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών:

Παραμένει σε ισχύ η υπάρχουσα νομοθεσία για τον ορισμό της παραμεθόριας περιοχής και όσων υπηρετούν σε αυτές.
Εξαιρείται από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας
Ρυθμίζεται η απόκλιση που παρουσιάστηκε μεταξύ των ασφαλισμένων σε Ταμεία του υπουργείου Εργασίας και των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφού στο εξής θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
Ρυθμίζεται η σπάνια περίπτωση εργαζομένου σε ΔΕΚΟ του οποίου οι αποδοχές πέφτουν κάτω από τα 1.900 ευρώ (65% των όσων λάμβανε στις 31/12/09). Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν τα 1.900 ευρώ.
Δημιουργείται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης», στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπόλοιπο του 2011 και το 2012.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται σε β’ ανάγνωση. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με την ψήφισή του.

Newsroom ΔΟΛ

Μικροί μαθητές σε «γέρικα» κτίρια »

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο 57% των σχολικών κτιρίων δεν έχει γίνει έλεγχος στατικότητας

Μικροί μαθητές σε «γέρικα» κτίρια

Γερασμένα είναι τα περισσότερα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, καθώς το 80% ξεπερνά την 20ετία, ενώ πολλά σχολικά κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θέρμανση και την ελλιπή συντήρηση. Σύμφωνα με έρευνα σε 112 από τις 138 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Β΄ Αθήνας (Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά κ.λπ.), η οποία πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της, Πάρη Βεντίρη, φαίνεται πως η ηλικία των κτιρίων σε ποσοστό 82% ξεπερνούν την 20ετία, ενώ μόλις το 1% των σχολικών μονάδων χτίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι το 18% των σχολείων δεν έχει σύστημα θέρμανσης με ικανοποιητική απόδοση στις αίθουσες, ενώ το 62% δεν διαθέτει αποδοτικό σύστημα ψύξης.

Ανησυχητικά στοιχεία
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους ελλιπέστατους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις σχολικές μονάδες όσον αφορά τη στατικότητά τους, καθώς βάσει της έρευνας πάνω από τα μισά σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί. Οι διευθυντές των σχολείων υποστήριξαν πως στο 57% των σχολικών μονάδων δεν έχει γίνει έλεγχος στατικότητας για την αντισεισμική προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως το 86% των σχολικών μονάδων χρήζουν εργασιών ελαιοχρωματισμού στο εξωτερικό του κτιρίου, σε αίθουσες ή σε διαδρόμους. Στο 56% των μονάδων πρέπει να γίνουν ηλεκτρολογικές επισκευές και στο 62% υδραυλικές επισκευές. Τα “γερασμένα” σχολικά κτίρια, όμως, κρύβουν και ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις όσο αφορά τη χρήση νέων τεχνολογικών. Ετσι, το 97% των δημοτικών διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ 8 στα 10 σχολεία έχουν δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ως Εργαστήριο Πληροφορικής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Στην εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές από το καλοκαίρι του 2012 – Προστίθεται διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο »

Από το καλοκαίρι του 2012 η εφαρμογή του θεσμού και για τους εκπαιδευτικούς. Αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και να προστεθεί η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Θα εφαρμοστεί σε όσους είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας
Η «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» θα εφαρμοστεί και στους δασκάλους και καθηγητές από το επόμενο έτος (φωτογραφία αρχείου)

Η «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» θα εφαρμοστεί και στους δασκάλους και καθηγητές από το επόμενο έτος

Την ένταξη των εκπαιδευτικών στην “προσυνταξιοδοτική” εφεδρεία από το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες -να αποφασίσει σήμερα η κυβέρνηση. Σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ρητά στο πολυνομοσχέδιο ότι ο θεσμός της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας θα ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας και θα αποτυπωθεί σε προσθήκη που θα γίνει στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την εφεδρεία. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ για τους δάσκαλους και τους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2012.

Η “προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα” θα εφαρμοστεί σε όσους εκπαιδευτικούς είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια προϋπηρεσίας, στα οποία θα συνυπολογιστεί και η υπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση πριν από το 1983, θα έχουν τη δυνατότητα να “αναγνωρίσουν” την προϋπηρεσία τους καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό για την “εξαγορά” των ενσήμων. Αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένων.

Η “εφεδρεία” στον χώρο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στα σχολεία της χώρας. Η μαζική έξοδος από την εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της παιδείας το 2012, θα σημάνει νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τον Σεπτέμβριο. Η μείωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (ωρομίσθιων και αναπληρωτών), που θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί τη χρονιά που έρχεται, θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση “σαρωτικών” μετατάξεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες.

Οι μετατάξεις
Οι μετατάξεις -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς αλλά θα αφορούν το σύνολο της επικράτειας με αποτέλεσμα όσοι δεν αποδεχτούν τη μετακίνησή τους, να τίθενται στην εφεδρεία.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα και για μία σειρά άλλων αλλαγών που αφορούν το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται ευνοϊκές τροποποιήσεις για την επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο. Σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα μειωθούν τα χρόνια προϋπηρεσίας που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με τα οποία καθορίζονται οι νέοι βασικοί μισθοί των εν ενεργεία υπαλλήλων.

ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ – ΕΘΝΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση