Archive for 30 Σεπτεμβρίου, 2011

Στα 2.700 € ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο »

ΕΘΝΟΣ
«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Στα 2.700 € ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο

Επτακόσια ογδόντα (780) έως 2.200 ευρώ. Αυτό θα είναι είναι πιθανό εύρος των μισθών στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, ενώ η μισθολογική οροφή μπορεί να φτάσει τα 2.700 ευρώ μετά την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης και του πριμ παραγωγικότητας

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι μετά την εφαρμογή του μισθολογίου θα υπάρξουν :

Μειώσεις περί το 25% για το 14,5% των υπαλλήλων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων εξετάζεται οι μειώσεις να επιβληθούν κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου.
Αυξήσεις έως και 7% αναμένεται να υπάρξουν για το 7,5% των δημοσίων υπαλλήλων.
Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι αποδοχές για το 78% των δημοσίων υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα την Κυριακή το απόγευμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο επί τάπητος τέθηκε και η προωθούμενη ρύθμιση για τις αποδείξεις και τον καθορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

“Όποιος έχει ‘καθαρά’ εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα” τόνισε ο κ. Μόσιαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως “σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών”.

Εξήγησε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του.

Τα σχετικά μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα εξειδικευθούν με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο, που πρόκειται να καταρτισθεί τις επόμενες εβδομάδες και να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.

Τώρα, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή »

Καθόλου επιλεκτικοί τώρα οι Ελληνες στην εύρεση εργασίας
Ρεπορτάζ: Αγγελική Καραγεώργου
«Κοπέλα ανειδίκευτη ζητείται για σιδέρωμα», αναγράφεται σε αγγελία. Πριν από μερικές ημέρες ο υπεύθυνος βιοτεχνίας ρούχων στη Νέα Χαλκηδόνα Γιάννης Σπανός άρχισε να αναζητά υπάλληλο. Και πέρυσι τέτοια περίοδο, θυμάται, είχε ξαναβάλει αγγελία για αντίστοιχη θέση. Τότε, μόλις οι δύο από τις δέκα γυναίκες που είχαν τηλεφωνήσει ήταν Ελληνίδες. Φέτος, η ανταπόκριση τον ξάφνιασε. «Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οκτώ στις 10 γυναίκες που τηλεφωνούν είναι Ελληνίδες και δύο μόνο άλλης εθνικότητας. Οι ηλικίες τους είναι από 23 έως 40 ετών» λέει. Οπως εκτιμά, ο αυξημένος αριθμός των γυναικών – και ιδίως των Ελληνίδων – στη θέση της σιδερώτριας είναι αναμενόμενος, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. «Δεν μου λένε όλες για ποιον λόγο ψάχνουν δουλειά. Με όσες από αυτές έχω συζητήσει όμως είναι γιατί απολύθηκαν ή γιατί έκλεισε η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν» λέει ο κ. Σπανός.
Παρόμοια εικόνα έχει και ο ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών Αποστόλης Μπλέσσας, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες μέρες αναζητούσε γυναίκα υπάλληλο που να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και ανάλογη προϋπηρεσία. «Παλιά όταν έβαζα αγγελία για κάποια θέση που άδειαζε, τηλεφωνούσαν μόνο ξένοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν μισοί Ελληνες – μισοί αλλοδαποί, με την τελευταία φορά να είναι πιο αυξημένοι οι πρώτοι. Και οι τρεις γυναίκες που ήρθαν ήταν γύρω στα 40, είχαν απολυθεί και έψαχναν επειγόντως κάτι, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» λέει ο κ. Μπλέσσας. Τελικά, καθώς έψαχνε άμεσα για συνεργάτη, προσέλαβε μία 50χρονη Ελληνίδα, η οποία πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά της.
Λιγότερη επιλεκτικότητα, περισσότερη προσαρμοστικότητα και απόκρυψη προσόντων είναι τα νέα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ των Ελλήνων στην αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του kariera.gr Αλέξανδρο Φουρλή, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα οι περισσότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι στρέφονταν στον τομέα των υπηρεσιών και σε θέσεις γραφείου ή διοίκησης. «Επειτα από δύο χρόνια κρίσης παρατηρούμε μια μεγάλη αντιστροφή. Επαγγέλματα που ήταν λιγότερο δημοφιλή, όπως πωλήσεις, εργασία στην περιφέρεια ή εκτός Ελλάδας, σε πλοία, ή επαγγέλματα που θεωρούνται πιο επίπονα ή με χαμηλότερες αμοιβές, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή» λέει και εξηγεί ότι αυτή η μεταστροφή έχει δύο όψεις: η θετική είναι ότι δημιουργείται μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση της λεγόμενης διαρθρωτικής ανεργίας, ενώ η αρνητική είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν σε εργασίες και αμοιβές χαμηλότερες των προσδοκιών ή των αναγκών τους. Οπως παρατηρεί ο κ. Φουρλής, χαρακτηριστικό μίας τέτοιας περίπτωσης είναι ότι πολύ συχνά οι υποψήφιοι εργαζόμενοι «κρύβουν» προσόντα στο βιογραφικό τους προκειμένου να μη θεωρηθούν με περισσότερα από όσα απαιτεί η θέση ή δηλώνουν έτοιμοι να δουλέψουν με μειωμένη ή και καθόλου αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσουν έναν εργοδότη να τους προσλάβει στη συνέχεια.

Επικίνδυνοι παράγοντες για έμφραγμα »


Μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα εκδηλωθεί το επεισόδιο;

Είναι απίστευτο, όμως είναι αληθινό. Όταν ρωτήσεις αρρώστους που πάσχουν από στεφανιαία νόσο τι φοβούνται περισσότερο, οι δύο στους τρεις θα σου πουν τις στενώσεις και τα βουλώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τα βλέπουν στη στεφανιογραφία.

«“Η αρτηρία μου θα κλείσει τελείως και θα πάθω έμφραγμα γιατί είναι βουλωμένη κατά 90%». Έτσι συνήθως λένε. Αυτό είναι τελείως ανακριβές. Έχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τότε που αποδείχθηκε ότι ο βαθμός της στένωσης, το περίφημο βούλωμα της αρτηρίας, έχει την μικρότερη προγνωστική όσον αφορά την πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα.

Αντίθετα, οι βλάβες εκείνες που προκαλούν έμφραγμα είναι οι μικρές στενώσεις που πολλές φορές είναι μόλις ορατές με τη στεφανιογραφία. Για κάθε μεγάλη στένωση που βλέπουμε στη στεφανιογραφία υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 μικρότερες στενώσεις που μόλις μετά βίας είναι ορατές στην στεφανιογραφία. Η κάθε μία από αυτές έχει περισσότερη πιθανότητα να να σπάσει και να δημιουργήσει θρόμβο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να φράξει τελείως την αρτηρία και να προκαλέσει έμφραγμα.

Αυτές οι μικρές ασταθείς στενώσεις αποτελούνται από πυρήνα κυρίως από χοληστερίνη που περιβάλλεται από λεπτή ινώδη κάψα που εύκολα μπορεί να σπάσει.

Αντίθετα οι μεγάλες στενώσεις που φράζουν την αρτηρία σε ποσοστό άνω του 70% περιβάλλονται κατά κανόνα από παχιές ανθεκτικές ινώδεις κάψες που σπανιότερα μπορούν σπάσουν και να δημιουργήσουν ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο βασικότερος παράγοντας που καταστρέφει το τοίχωμα της αρτηρίας είναι η αθηροσκλήρωση.

Δηλαδή με απλά λόγια μία άτυπη φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εμφανισθούν οι λεγόμενες μικρές ευάλωτες αθηροσκληρωτικές στενώσεις. Η φλεγμονή θεωρείται βασικός παράγοντας για την εξασθένηση της προστατευτικής κάψας που περιβάλλει τον πυρήνα της αθηροσκληρωτικής πλάκας και την κάνει ευάλωτη για ρήξη (σπάσιμο).

Ένας άλλος αξιόλογος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία του εμφράγματος είναι τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι συστατικά του αίματος που στον φυσιολογικό άνθρωπο βοηθούν στο να σταματήσει μία αιμορραγία που εκδηλώνεται οπουδήποτε (π.χ. τραύμα κλπ.) με δημιουργία θρόμβου γι’ αυτό λέγονται και θρομβοκύτταρα.

Όταν τα αιμοπετάλια έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε ανώμαλη επιφάνεια αρχίζουν να ενεργοποιούνται, να κολλούν το ένα με το άλλο και να σχηματίζουν δίκτυο πάνω στο οποίο σχηματίζεται ο θρόμβος. Στην περίπτωση των στεφανιαίων αρτηριών ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να είναι το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας όταν παρουσιάζει ακόμη και απλή διάβρωση ή η ίδια η αθηροσκληρωτική πλάκα.

Διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος μίας στεφανιαίας αρτηρίας παρατηρείται συνήθως στους βαρείς καπνιστές που μπορεί να πάθουν βαρύτατο έμφραγμα χωρίς να υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στη στεφανιογραφία. Πέραν από τη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, διαταραχές του μηχανισμού πήξεως που προδιαθέτουν στο να πήζει πιο εύκολα το αίμα δημιουργούν προϋποθέσεις εμφάνισης θρόμβου μέσα στην αρτηρία με επακόλουθο το έμφραγμα. Ακόμη και η κινητικότητα του αίματος μέσα στην στεφανιαία αρτηρία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εμφράγματος.

Εάν η κινητικότητα του τοιχώματος της αρτηρίας δεν είναι φυσιολογική, τότε η προώθηση του αίματος μέσα στην αρτηρία και η ταχύτητά του είναι βραδεία. Το αίμα κινείται με χαμηλή ταχύτητα οπότε υποβοηθείται η δημιουργία θρόμβου. Η κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας που στην επιστημονική γλώσσα ονομάζεται τόνος εξαρτάται από την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου.

Το ενδοθήλιο είναι ο εσωτερικός χιτώνας κάθε αρτηρίας που παράγει ουσίες που προκαλούν αγγειοδιαστολή ή αγγειοσυστολή. Όταν το σύστημα αυτό λειτουργεί φυσιολογικά διασφαλίζεται η φυσιολογική κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας με αποτέλεσμα το αίμα να κινείται και να μην λιμνάζει. Η μονομερής υπερίσχυση των αγγειοσυσταλτικών ουσιών οδηγεί σε σπασμό (απότομο κλείσιμο της αρτηρίας) που εάν παραταθεί μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Συμπερασματικά για να δημιουργηθεί έμφραγμα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλοι οι παράγοντες του εμφράγματος. Έμφραγμα δημιουργείται ακόμη και όταν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας, αρκεί ο παράγοντας αυτός να είναι ιδιαίτερα έντονος (π.χ. κάπνισμα 3-4 πακέτα τσιγάρα).

Πρακτικά είναι αδύνατον να προσδιορισθεί ακριβώς ο χρόνος που θα εκδηλωθεί ένα έμφραγμα. Είναι κάτι ανάλογο με τον ακριβή χρόνο προσδιορισμού ενός σεισμού. Εν τούτοις όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που ενισχύονται από την ύπαρξη υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία υπερλιπιδαιμία και απουσία άσκησης τότε υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα για την επέλευση του εμφράγματος.

Πηγή: iatronet.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση