Archive for 25 Σεπτεμβρίου, 2011

CERN ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ »

Ταχύτερα του φωτός
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Η κίνηση με ταχύτητα που ξεπερνά αυτή του φωτός ήταν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, χαρακτηριστικό των υπερ-ηρώων στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα, ομάδα ερευνητών τού Cern ανακοινώνουν ότι κατέγραψαν σωματίδια που κινούνται πιο γρήγορα από το φως, ξεπερνώντας το απόλυτο όριο ταχύτητας στο Σύμπαν.

Οι ερευνητές εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ’ ό,τι το φως (φωτ. Reuters) Οι ερευνητές εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ’ ό,τι το φως (φωτ. Reuters) Η ανακοίνωσή τους, με αποτελέσματα που ήδη επανελέγχονται εξονυχιστικά, εάν αποδειχθεί σωστή, ενδέχεται να κλονίσει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και μαζί της το οικοδόμημα της σύγχρονης φυσικής.

Οι ερευνητές τού Cern δηλώνουν «έκπληκτοι» και οι ίδιοι με την ανακάλυψή τους, τονίζοντας ότι χρειάζονται τη συνεργασία και άλλων εργαστηρίων στον κόσμο προκειμένου να είναι απολύτως σίγουροι για το εύρημα.

Οπως εξηγούν, εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και στη συνέχεια κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. «Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ’ό,τι το φως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Ερεντιτάτο της ερευνητικής ομάδας. Σημειώνεται ότι το περιθώριο λάθους είναι μόνο 10 νανοδευτερόλεπτα.

Μόνον άλλα δύο εργαστήρια στον κόσμο μπορούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχο πείραμα, το Fermilab στο Σικάγο και ένα ιαπωνικό εργαστήριο που ύστερα από το σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα δεν λειτουργεί. Ο επικεφαλής του Fermilab, Ρομπ Πλάνκετ, δήλωσε ότι ήδη η ομάδα του εξετάζει τις «συγκλονιστικές» πληροφορίες αλλά στάθηκε επιφυλακτικός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕΛ. 36.
(Πηγές: Ass. Press, Reuters)

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ: Κάλεσμα για ανοιχτά σχολεία »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Κάλεσμα προς την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» (μαθητές, μαθήτριες, γονείς, διευθυντές, εκπαιδευτικούς), απευθύνει με έγγραφό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Γ. Παναγιωτόπουλος, το οποίο έχει ως εξής:
Λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα από τις καταλήψεις που λαμβάνουν χώρα στην εκπαίδευση, νοιώθω την υποχρέωση ως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος να κάνω ξανά έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμβάλουν άμεσα και ενεργά, ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων και οι μαθητές και οι μαθήτριες να επιστρέψουν στις τάξεις τους για να ξεκινήσει η ομαλή διαδικασία μάθησης.

Η συμβολή όλων ΜΑΣ να ανοίξουν τα σχολεία κατά κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι δε γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της διαφωνίας και της έκφρασης του αντίλογου.

Η συμβολή όλων ΜΑΣ σημαίνει ΑΝΟΙΧΤΑ σχολεία και πρόσβαση στη γνώση σε ΟΛΟΥΣ.

Η συμβολή όλων ΜΑΣ για ανοιχτά σχολεία σημαίνει ότι δεν υπονομεύουμε τη δημόσια εκπαίδευση.

Η συμβολή όλων ΜΑΣ για ανοιχτά σχολεία σημαίνει ότι το δικαίωμα στη μάθηση δε παρεμποδίζεται από την οποιαδήποτε ομάδα, που υποκινεί τις καταλήψεις και δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των μαθητών να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Η συμβολή όλων ΜΑΣ για ανοιχτά σχολεία σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τις όποιες αντίξοες συνθήκες συλλογικά και παραγωγικά.

Η θέση μου για την αναγκαιότητα ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ έχει επανειλημμένα διατυπωθεί, αφρουγκαζόμενος συνάμα τις ανησυχίες και τις αγωνίες όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία, μα πάνω από όλα την ανησυχία της κοινωνίας στην ιδιαίτερη εποχή που ζούμε και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε κρίνεται αναγκαίο να έχουμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και όλοι μαζί ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις μας και συμβάλλοντας θετικά με όποιο τρόπο μπορούμε, οφείλουμε να δράσουμε κατασταλτικά, ώστε οι καταλήψεις να δώσουν τη θέση τους στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μπήκαν σε Ιατρικές με βαθμούς 7,1 »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Aποκαλυπτικά στοιχεία έφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η Αν. υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά (κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για τηνελληνόγλωσση εκπαίδευση) σύμφωνα με τα οποία παιδιά ελλήνων του εξωτερικού εισήχθησαν:

-στην ιατρική Πατρών, με 7,1 ενώ η βάση για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων ήταν 19,22,

-στην Η ιατρική Ιωαννίνων με 7,92 ενώ η βάση για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων ήταν 19,13.

-Η βάση γι αυτή την κατηγορία υποψηφίων είναι 7, οι θέσεις συνολικά ήταν 2.644. Ελαβαν μέρος στις ειδικές εξετάσεις που γίνονται στην Ελλάδα 522 υποψήφιοι , εκ των οποίων 340 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ι. και 6 μόλις σε κάποιο Τ.Ε.Ι.. Το 34% των υποψηφίων, δηλαδή 176 υποψήφιοι, δεν έπιασαν τη βάση του 7.

-Το 2009, που η βάση ήταν το 10, οι θέσεις για αυτή την ειδική κατηγορία -συνολικά σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.- ήταν 2.575. Ξέρετε ποιος ήταν ο αριθμός των υποψηφίων; Οι υποψήφιοι ήταν 554, εκ των οποίων μόνο οι 253 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο Α.Ε.Ι. και ένας μόλις σε ένα Τ.Ε.Ι.. Το 54% των υποψηφίων δεν έπιασαν τη βάση του 10, απόφοιτοι αυτών των λυκείων.

Η κ. Γεννηματά διερωτήθη: «Είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι γιατί κάνουμε πολιτική στην ομογένεια; Διδάσκουμε και διαπαιδαγωγούμε Έλληνες, με μέλλον, με προοπτική και με δυνατότητες; Τους δώσαμε εφόδια, τους αποκαταστήσαμε; Ποιος είναι τελικά στόχος; Μήπως είναι άλλα πράγματα πίσω από όλο αυτό; Τα 10 από τα 19 αμιγή λύκεια είναι σε πόλεις που δεν έχουν δημοτικά και γυμνάσια νωρίτερα, δηλαδή τα παιδιά πηγαίνουν στο γερμανικό δημοτικό, στο γερμανικό γυμνάσιο και ξαφνικά στην πρώτη λυκείου γράφονται στο αμιγώς ελληνικό λύκειο».

Η Αν. υπουργός εξήγησε τι σημαίνει αμιγώς ελληνικό λύκειο στη Γερμανία: «Επίσημο έγγραφο που ζήτησα και μου απέστειλε ο Πρέσβης μας εκεί, ο κ. Ράλλης αναφέρει ότι τα απολυτήρια που χορηγούν τα ελληνικά λύκεια αναγνωρίζονται ως ισότιμα μόνο με τον τίτλο που δίνουν τα γερμανικά σχολεία μετά από 10ετή φοίτηση, σε μαθητές που οδηγούνται στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση». Αυτό σας προβληματίζει αν πρέπει να σταματήσει; Πόσο ακόμη μεταβατικό στάδιο χρειάζεται αυτό; Πόσα παιδιά ακόμη θα πρέπει να τελειώσουν το λύκειο για να έχουν ισοτιμία γυμνασίου και να μπορούν να μπουν σε τεχνικές σχολές;”.

«Ένα πράγμα είναι για μας η κόκκινη γραμμή» ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά: «Το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να συντηρεί σχολεία στο εξωτερικό που δεν επιτρέπουν την κινητικότητα των μαθητών στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να έχουν λύκεια που δεν οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση της Γερμανίας, παρά μόνο στα πανεπιστήμια της Ελλάδος. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό; Έχουμε την πολιτική βούληση; Ξέρω ότι κάποιοι δυσαρεστούνται. Ξέρω ότι κάποιοι θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν ένα μεταβατικό στάδιο και κάπως να ζοριστούν, αλλά και σε αυτό θα βοηθήσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα αφήσουμε αυτά τα παιδιά να λένε ότι τελείωσαν ένα λύκειο, να μη μιλούν ούτε ελληνικά, ούτε γερμανικά, να μην μπορούν να μπουν σε γερμανικό πανεπιστήμιο και, τελικά, να είναι ανειδίκευτοι εργάτες, φτηνό εργατικό δυναμικό; Αυτό δεν θέλετε να αποφύγετε; Ελάτε μαζί μας, λοιπόν. Ψηφίστε το, γιατί αυτό είναι σήμερα το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε».

«Τι ήταν αυτό που ορίζαμε μέχρι σήμερα ως ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά;». Στο ερώτημα αυτό η Αν. υπουργός έδωσε τα εξής στοιχεία: « Ήταν η διάθεση, από το ελληνικό κράτος, ανθρώπινων και υλικών πόρων περίπου 100.000.000 ευρώ, πριν από 2 χρόνια και που προορίζονταν αυτοί οι πόροι, διότι έχει πολύ μεγάλη αξία. Το 73% των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό είναι τμήματα ελληνικής γλώσσας. Ξέρετε τι είναι τα τμήματα ελληνικής γλώσσας; Γιατί αναφερθήκατε πριν, ότι φέρνουμε ιδιώτες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να ανακατευτούν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση κτλ.. Γνωρίζετε όμως, ότι τα τμήματα αυτά, δεν τα έχει ιδρύσει το ελληνικό κράτος; Δεν είναι φορείς του ελληνικού κράτους και της ελληνικής πολιτείας. Είναι ακριβώς αυτό που λέτε. Είναι ιδιώτες, σύλλογοι φορέων, κοινότητες και η Εκκλησία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι κανείς. Δεν είναι κανείς! Στέλναμε εκπαιδευτικούς και επιχορηγήσεις σε χώρους που δεν υπάρχει φορέας. Προσπαθούμε να τους καταγράψουμε και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που αξίζει να διατηρηθούν. Γιατί το προβλέπουμε αυτό. Δεν μιλάμε πουθενά για κατάργηση. Εξάλλου, δεν μπορούμε να καταργήσουμε κάτι το οποίο δεν ιδρύουμε και δεν υπήρχαν φορείς.

Το 73% των μονάδων, λοιπόν, ήταν σε αυτή τη κατάσταση. Εκπαιδευτικοί και χρήματα στο πουθενά, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι μαθητές πραγματικά παρακολουθούσαν. Εγγράφονταν αρκετοί μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ποτέ δεν μαθαίναμε ποιοι τελείωναν. Τι μάθαιναν αυτά τα παιδιά δεν γνωρίζαμε. Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Πόσες ώρες εργάζονταν οι εκπαιδευτικοί που πήγαιναν εκεί. Συνήθως, εργάζονταν ένα 2ωρο το Σάββατο και μερικές φορές ένα 2ωρο κατά τη διαρκεια της εβδομάδας. Μιλάμε λοιπόν για αυτή τη κατάσταση. Δεν θα πρέπει να αλλάξει; Έχουμε τι δυνατότητα και την πολυτέλεια να συντηρούμε τέτοιου είδους μορφές; Βεβαίως, εάν θέλουν οι γονείς, η κοινότητα και η Εκκλησία να οργανώσουν τέτοιου είδους μονάδες θα μπορούν και θα έχουν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν με υπευθυνότητα. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα και υπάρχει και μέσα στο νομοσχέδιο, να αναγνωριστεί και να ενταχθεί μέσα στο σύστημα της χώρας που ζουν, ο βαθμός των παιδιών αυτών και να μετράει στο τελικό απολυτήριο. Να είναι κάτω από μια «σκέπη», από μια εγγύηση, από ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Και δίνουμε τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει ποιότητα, συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας και συγκεκριμένος αριθμός μαθητών, ιστορία –κομβικό σημείο μέσα στις πόλεις- να αναγνωριστεί από εμάς ως κέντρο λόγου. Αλλά, όλα με βάση συστήματος, με έλεγχο και εποπτεία».

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση