Archive for 15 Σεπτεμβρίου, 2011

Σύνδεσμος Φιλολόγων Δράμας: Γιατί τόση σιωπή σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες; »

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ν. ΔΡΑΜΑΣ
sfdramas@gmail.com

Γιατί τόση σιωπή σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες;
Άγνωστη παραμένει ακόμη η μοίρα των 780 οργανωμένων σχολικών βιβλιοθηκών (του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ) σ’ όλη τη χώρα, εφόσον συγκυριακά λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον τους. Η σιωπή γύρω από την τύχη αυτού του θεσμού -που επεκτάθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και έφερε σπουδαία παιδαγωγικά αποτελέσματα-, δείχνει την αδιαφορία όχι μόνο των ιθυνόντων αλλά και όλων μας. Η πιο… αισιόδοξη φήμη για το ότι θα παραταθεί η λειτουργία τους για ένα (!) χρόνο διαψεύστηκε, ενώ στάλθηκε στις διευθύνσεις και στα σχολεία χτες (13-9-11) από το Υπ.ΠΔΒΜΘ η εντολή να «φροντίσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές ώστε να παραδοθούν τα κλειδιά της σχολικής βιβλιοθήκης στους διευθυντές των σχολικών μονάδων που εδρεύουν». Παράλληλα, με ανεπίσημες δηλώσεις, ακούγεται ότι τις βιβλιοθήκες μπορεί να ανοίγει «όποιος καθηγητής θέλει να τις χρησιμοποιήσει», ή «ότι θα οριστεί κάποιος καθηγητής να απασχολείται σε αυτές για να συμπληρώσει ωράριο…»
Με τις παραπάνω διαφαινόμενες εκδοχές που προτείνονται και είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε, εκφράζεται ρητά η γενικευμένη άγνοια γύρω από το ρόλο της σχολικής βιβλιοθήκης.
Δεν επιτελεί τον παιδαγωγικό σκοπό της η σχολική βιβλιοθήκη αν ανοίγει 2 ώρες τη βδομάδα, ή δυο φορές τη βδομάδα ή έστω λίγες ώρες την ημέρα, από περιστασιακούς υπεύθυνους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σχολική βιβλιοθήκη δεν είναι μια απλή δανειστική βιβλιοθήκη ούτε ένα απλό αναγνωστήριο. Είναι χώρος ελκυστικός και ζωντανός, χώρος αναζήτησης, έρευνας, ανταλλαγής απόψεων, δημιουργίας. Η βιβλιοθήκη, με τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων αλλά και με τον ηλεκτρονικό της εξοπλισμό μπορεί να στηρίξει τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών καλλιεργώντας αυτενέργεια και αυτόβουλη μάθηση, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διδασκαλία των όλων των μαθημάτων προσφέροντας πολλές πηγές γνώσεων. Εμπνέει τους μαθητές και τους οδηγεί με ευχάριστο τρόπο στη μόρφωση και την έκφραση. Ποικίλες δραστηριότητες (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίων/ζωγραφικής, αναγνωστικές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης), δείχνουν έμπρακτα στα παιδιά τη αξία της δια βίου μάθησης. Η σχολική βιβλιοθήκη γίνεται όαση μέσα στο μίζερο, διεκπεραιωτικό και ασφυκτικό κλίμα του σχολείου, είναι πνευματική εστία και πολύτιμο πολιτιστικό στέκι. Με τη διαφορετική της χωροταξία ευνοεί άλλες σχέσεις απ’ αυτές που δημιουργούνται με τη μετωπική διδασκαλία στις κλασικές σχολικές αίθουσες. Αναδεικνύει την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε μαθητή και παράλληλα ευνοεί την ομαδική εργασία. Ακόμα περισσότερο φέτος, που εντάσσονται στο σχολικό πρόγραμμα οι «ερευνητικές εργασίες», η αναγκαιότητα των βιβλιοθηκών με το έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό υλικό είναι μεγάλη.
Μπορεί η λογιστική πρακτική της διοίκησης να απαξιώνει σκόπιμα το θεσμό των σχολικών βιβλιοθηκών υπηρετώντας το νέο, φθηνό, σχολείο, κι επιστρέφοντας την ελληνική εκπαίδευση κάποιες δεκαετίες πίσω, αλλά δεν πρέπει κι εμείς, όσοι εμπλεκόμαστε στη σχολική διαδικασία, να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Απευθυνόμαστε στις σχολικές κοινότητες, σε συλλόγους εκπαιδευτικών, σε διευθυντές, καθηγητές, γονείς, για να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: οι σχολικές βιβλιοθήκες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση, τις ώρες που είναι ανοιχτό το σχολείο, με εκπαιδευμένους υπεύθυνους καθηγητές που να απασχολούνται αποκλειστικά. Κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από προτεραιότητα.

Παράνομες μετεγγραφές για να γλιτώσουν τη διπλοβάρδια »

Μαζικές παράνομες μετεγγραφές μαθητών σε σχολεία που λειτουργούν μόνο σε πρωινή βάρδια καταγγέλλει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, γονείς χρησιμοποιούν συμβολαιογραφικές πράξεις «ανάθεσης κηδεμονίας» προκειμένου τα παιδιά τους να μη φοιτήσουν στα σχολεία όπου ανήκουν, τα οποία λειτουργούν σε δύο κύκλους – πρωί και απόγευμα. Με τον τρόπο αυτόν, όπως υποστηρίζουν, καταστρατηγείται κάθε έννοια δίκαιης χωροταξικής κατανομής των μαθητών, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολικά συγκροτήματα, καθώς άλλα υφίστανται «αφαίμαξη» και υπάρχει κίνδυνος κατάργησης οργανικών θέσεων δασκάλων, ενώ σε άλλα παρατηρείται υπερπληθώρα μαθητών και τμημάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει εδώ και χρόνια «πρωταθλήτρια» της διπλοβάρδιας στα σχολεία, λόγω της ανεπάρκειας σχολικών κτιρίων.
Ανάλογα φαινόμενα είχε καταγγείλει και πέρυσι η Γ’ ΕΛΜΕ, με μαζική μετεγγραφή περίπου 90 μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Πολίχνης σε άλλα γειτονικά, πρωινής βάρδιας σχολεία. Το πρόβλημα φέτος εντοπίζεται κυρίως στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, από όπου μαθητές μετακινούνται ομαδικά σε γυμνάσια των Συκεών.
Σύμφωνα, πάντως, με την αρμόδια διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς σε ποιες περιπτώσεις γίνονται δεκτές οι μετεγγραφές. Ωστόσο, κρίνει ως υποχρεωτικές αυτές κατά τις οποίες ο μαθητής αδυνατεί να φοιτήσει, εξαιτίας μεγάλης απόστασης από το σχολείο, όταν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση της επιλογής του, όταν εργάζεται ή έχει επιλεγεί σε πειραματικό σχολείο. Για τη δε φετινή περίοδο, κατετέθησαν περί τις 20 αιτήσεις μετεγγραφής, στην πλειονότητα των οποίων συνέτρεχαν κοινωνικά κριτήρια, όπως ήταν η προετοιμασία μαθητών – αθλητών για εθνικούς αγώνες. Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσο και αυστηρό έλεγχο από τη διεύθυνση εκπαίδευσης όλων των μετεγγραφών που έγιναν από και προς τα σχολεία ευθύνης της, καθώς και από την περιφέρεια εκπαίδευσης να ανακαλέσει τις παράτυπες, όπως τις χαρακτηρίζει, μετεγγραφές.

Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές του 2012 »

«Κλειδί» είναι οι επιλογές των μαθημάτων για τους 75.000 φετινούς υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι ξεκινούν επισήμως την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού
Ερευνα: Χρήστος Κάτσικας

Τα πρώτα τους βήματα κάνουν ήδη, στην πορεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, οι 75.000 φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ της χώρας. Ηδη γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη και όλα προχωρούν για τις προτελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς από τη σχολική χρονιά 2013-14 οι μαθητές θα δοκιμάσουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από ένα νέο σύστημα πρόσβασης.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τους νέους υποψηφίους:
1. Από το 2010-11 καταργήθηκαν οι μετεγγραφές και θεσπίστηκε ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε κατηγορία, πέραν του αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό των πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ.
2. Η κατηγορία του 10% ολοκλήρωσε την πορεία της και έτσι οι υποψήφιοι δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, με την εκ νέου κατάθεση της βαθμολογίας τους, την είσοδό τους σε κάποια σχολή του χρόνου.
3. Ηδη από το 2010-11 καταργήθηκαν ουσιαστικά 24 τμήματα ΤΕΙ (με ελάχιστη ζήτηση και ελάχιστους εισακτέους) καθώς και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για τους φετινούς υποψήφιους οι οποίοι ενδέχεται στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις να βρουν ακόμη λιγότερα τμήματα.
4. Οι φετινοί υποψήφιοι που δεν «επιθυμούν» να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, θα μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.
Tα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων, έχουν οριστεί σε έξι (6). Στα ίδια μαθήματα θα εξεταστούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα (4) μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι:
1. Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος Γενικής Παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας
2. Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα μαθήματα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο) ο μαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου επιστημονικού πεδίου (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας), όπως φαίνεται από τον πίνακα και αναφέρεται στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης.
3. Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7).
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

τα νέα online

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση