Archive for 4 Σεπτεμβρίου, 2011

Ο παραλογισμός »


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι θέσφατα, αλλά ειδικά αυτό δε χρειαζόταν να το πει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το λέει η κοινή λογική. Το οικονομικό συμφέρον όσων δραστηριοποιούνται σ’ έναν κλάδο δεν αποτελεί δημόσιο συμφέρον που δικαιολογεί περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος.

Με άλλα λόγια, αν εγώ έχω τρυπώσει σ’ ένα κλειστό επάγγελμα, δεν μπορώ να αξιώνω να μείνει για πάντα κλειστό, επειδή αν ανοίξει θα μειωθεί το εισόδημά μου. Και εκείνος που βρίσκεται έξω έχει τα ίδια δικαιώματα.
Αλλά κοντά σ’ όλα τ΄ άλλα που μπερδέψαμε κατά την περίοδο της «ευδαίμονος αντιπολίτευσης», μπερδέψαμε κι αυτό. Ετσι, κάθε επαγγελματική ομάδα που επιδίωκε να διατηρήσει τα προνόμιά της φορούσε στον εαυτό της το φωτοστέφανο του «αγωνιστή» και αυτομάτως εξασφάλιζε κοινωνική υποστήριξη. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μολονότι αποτελεί δέσμευση έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, συνδέθηκε με το μνημόνιο. Και ως γνωστόν, όποιος απορρίπτει το μνημόνιο, αυτομάτως είναι προοδευτικός και δημοκρατικός, έστω και αν στην πραγματικότητα είναι απλώς υστερόβουλος. Αντίσταση στην τρόικα υποτίθεται ότι έκαναν οι φορτηγατζήδες, οι ταξιτζήδες, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και αυτό προσπάθησαν να «πουλήσουν» σε μια κοινωνία που μέσα στη σαστισμάρα της δεν ξέρει τι να πρωτοπιστέψει. Αντίστοιχα, την επιμονή στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων η τρόικα τη βάσισε σε αποκλειστικά οικονομικά επιχειρήματα τα οποία εύκολα μπορούν να διαστρεβλωθούν έτσι επιπόλαια, όπως γίνεται στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος.

Εκείνο που εντέλει διέφυγε από τους περισσότερους είναι ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πριν από υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν από προϋπόθεση για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πριν από συμφωνία με το Μηχανισμό Στήριξης, είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής και κοινωνικής ελευθερίας. Ακόμη και αν η Ελλάδα έπλεε στο χρήμα, πάλι θα όφειλε να προσφέρει στους πολίτες της ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι καθένας μπορεί να γίνει φαρμακοποιός.Σημαίνει, όμως, ότι όποιος έχει πιστοποιημένες επιστημονικές γνώσεις, δηλαδή τίτλο σπουδών, μπορεί ν’ ανοίξει φαρμακείο και δεν αποτελεί επιχείρημα ότι αυτό θα μειώσει τον τζίρο του κοντινού φαρμακείου.Για τον ίδιο λόγο, όποιος μπορεί σήμερα να εργάζεται ως οδηγός σε ταξί, υπό δραματικές συνθήκες αμοιβής και ασφάλισης, θα μπορεί να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και να εκμεταλλεύεται ο ίδιος τον κόπο και την αγρύπνια του. Τώρα, γιατί Αριστερά και Δεξιά συμφωνούν να μην μπορεί, αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
agelioforos.gr

Απαίτηση για εφεδρεία 50 χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Η τρόικα απαιτεί το πλεονάζον προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ενταχθεί στο νέο καθεστώς

Οι αστοχίες στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έφεραν στην καρδιά των συζητήσεων με την τρόικα τα μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και ιδίως τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες,στις κλειστές συνεδριάσεις η τρόικα πρότεινε ένα πρόγραμμα άμεσης και μαζικής ένταξης ακόμη και 50.000 εργαζόμενων στον νέο αυτόν θεσμό.Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, σταθμίζοντας από τη μία πλευρά την οριακή κατάσταση της οικονομίας και από την άλλη τη βαρύτητα του μέτρου .

O κ. Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε την Παρασκευή την επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας ως τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα και, όπως είπε, έχουν ήδη σταλεί εγκύκλιοι προς τα υπουργεία ώστε να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το πλεονάζον προσωπικό από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που υπάγονται δηλαδή στον Ν. 3429/2005, μπορεί να μεταφερθεί στον δημόσιο τομέα ή ακόμη και να απολυθεί. Το προσωπικό αυτό εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κτλ.).
Τι σημαίνει για τους εργαζομένους
Το προσωπικό που θα ενταχθεί στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας παραμένει στους καταλόγους του ΑΣΕΠ σε μόνιμη βάση. Θα λαμβάνει τις αποδοχές του μόνο για 12 μήνες από την ημέρα που θα χαρακτηριστεί πλεονάζον και οι αποδοχές αυτές θα είναι ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Προβλέπεται επίσης ότι το προσωπικό που αποτελεί την εργασιακή εφεδρεία:

Εφόσον συνάψει σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη, διαγράφεται οριστικά από τον πίνακα κατάταξης. Μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτηση με την ίδια σχέση εργασίας σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, καλύπτοντας ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων.

Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα για θέσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, για ποσοστό ως 30%.

Προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων κατηγοριών για θέσεις μερικής απασχόλησης.
Μπορεί κατ΄ εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο.
ΤΟ ΒΗΜΑ,

ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ »

ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ
– Αγάπη μου, δεν νομίζεις ότι μετά από δέκα χρόνια σχέσης είναι καιρός να παντρευτούμεύμε;
– Και ποιος θα μας πάρει;
———————————————————————
Μετά από 20 χρόνια γάμου, το ζευγάρι πάει κρουαζιέρα.
Μια νύχτα με πανσέληνο βρίσκονται στο κατάστρωμα και με πολύ
ρομαντική διάθεση λέει η γυναίκα:
– Αγάπη μου, αν έπεφτα στη θάλασσα θα μ’ έσωνες;
– Αν σου πω ‘ναι’, θα πέσεις;
———————————————————————
Δύο φίλοι:
– Μετά από 20 χρόνια γάμου είμαι ακόμα ερωτευμένος με την ίδια
κοπέλα
– Καταπληκτικό!
– Ελπίζω μόνο να μην το μάθει η γυναίκα μου.
———————————————————————
– Πως τρομάζεις έναν άντρα;
– Κρύβεσαι πίσω του και του πετάς ρύζι…
———————————————————————
Δεν έχω μιλήσει στην γυναίκα μου τους τελευταίους 18 μήνες.
Δεν θέλω να την διακόψω.
———————————————————————
Ο τελευταίος καυγάς με την γυναίκα μου ήταν δικό μου λάθος.
Με ρώτησε ‘Τι έχει η τηλεόραση’;
Και εγώ απάντησα ‘Σκόνη’
———————————————————————
Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τη Γη και μετά αναπαύτηκε.
Κατόπιν δημιούργησε τον άντρα και μετά αναπαύτηκε.
Στο τέλος ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα..
Από τότε ούτε ο Θεός ούτε ο άντρας αναπαύτηκαν ξανά.
———————————————————————
– Ξέρετε ποια είναι η ποινή για την διγαμία;
– Να έχετε δύο πεθερές.
———————————————————————
Συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου:
– Μπαμπά ξέρεις τι άκουσα; Σε κάποιες χώρες της Αφρικής ο άντρας δεν
γνωρίζει την γυναίκα που θα παντρευτεί μέχρι την ημέρα του γάμου τους.
– Αυτό παιδί μου συμβαίνει σε όλες τις χώρες.
———————————————————————
Ένας άντρας έβαλε μικρή αγγελία σε εφημερίδα ‘Ζητείται σύζυγος’.
Την επόμενη μέρα έλαβε εκατοντάδες γράμματα. Όλα έλεγαν το ίδιο
πράγμα.
– ‘Μπορείς να πάρεις την δική μου’.
———————————————————————
Συζήτηση μεταξύ δύο ανδρών:
– ‘Η γυναίκα μου είναι ένας άγγελος’ λέει ο πρώτος με υπερηφάνεια
– ‘Πραγματικά είσαι πολύ τυχερός. Η δικιά μου δυστυχώς ακόμα ζει’
του απαντά ο άλλος
———————————————————————
Οι περισσότεροι άντρες προσδιορίζουν τον γάμο ως έναν ακριβό τρόπο
για να έχουν πλυμένα και καθαρά ρούχα τζάμπα.
———————————————————————
Απλά σκέψου ότι αν δεν υπήρχε ο γάμος, οι άντρες θα περνούσαν τη ζωή
τους θεωρώντας ότι ποτέ δεν κάνουν λάθη.
———————————————————————
Αν θέλεις η γυναίκα σου να σε ακούει και να δίνει την δέουσα προσοχή
σε αυτά που λες τότε ξεκίνα να παραμιλάς στον ύπνο σου.
———————————————————————
Κάποιος άντρας δήλωσε ‘Δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει πραγματική
ευτυχία μέχρι που παντρεύτηκα. Αλλά δυστυχώς τότε ήταν πολύ αργά’.
———————————————————————
Συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου:
– Μπαμπά πόσο κοστίζει για να παντρευτεί κάποιος;
– Δεν ξέρω παιδί μου. Εγώ ακόμα πληρώνω..
———————————————————————
Πηγαίνω τη γυναίκα μου παντού, αλλά πάντα βρίσκει το δρόμο για να
γυρίσει..
———————————————————————
Ρώτησα την γυναίκα μου ‘Που θέλεις να πάμε για την επέτειο μας;’
‘Κάπου που δεν έχω πάει καιρό’
Έτσι της πρότεινα την κουζίνα!
———————————————–
Πάντα κρατιόμαστε χέρι – χέρι. Αν την αφήσω, ψωνίζει

Υπουργείο Παιδείας: Θα γίνει συμπληρωματικός κύκλος αποσπάσεων και θα αντιμετωπιστούν θετικά οι αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και οι αποσπάσεις των συζύγων στρατιωτικών »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ alfavita.gr,
Σημαντική παρέμβαση της ΟΛΜΕ για τα ζητήματα των αποσπάσεων
Μετά από παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ την Παρασκευή 2/9/2011 για την απαράδεκτη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (σχολεία), τόσο για τη μεγάλη καθυστέρηση της ανακοίνωσής τους όσο και για τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό τους, σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά και τον αριθμό των αποσπάσεων των προηγούμενων χρόνων, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής υποσχέθηκε πως θα γίνει τελικά συμπληρωματικός κύκλος αποσπάσεων με κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν θετικά οι αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και οι αποσπάσεις των συζύγων στρατιωτικών (στο νομό που υπηρετεί ο σύζυγος).
Όσο για το αίτημά μας, να προηγηθούν οι συμπληρωματικές αποσπάσεις της πρόσληψης των αναπληρωτών, επιφυλάχθηκε λέγοντας πως θα γίνει «εφόσον είναι τεχνικά δυνατόν».
Δείτε παρακάτω το έγγραφο της ΟΛΜΕ:

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2 Αθήνα, 2-9-11
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στο Υπ. Παιδείας
για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ κ. Κουλαϊδή για την απαράδεκτη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (σχολεία), τόσο για τη μεγάλη καθυστέρηση της ανακοίνωσής τους όσο και για τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό τους, σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά και τον αριθμό των αποσπάσεων των προηγούμενων χρόνων.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαίτησε από τον Γεν. Γραμματέα:
• την άμεση σύγκληση του ΚΥΣΔΕ για την πραγματοποίηση συμπληρωματικού κύκλου αποσπάσεων και εξέταση των ενστάσεων πριν από την έναρξη των μαθημάτων και οπωσδήποτε πριν από την πρόσληψη αναπληρωτών.
• την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας και με μεγάλες οικογενειακές υποχρεώσεις.
• την επανόρθωση των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί.
Ο Γ. Γραμματέας απάντησε πως θα γίνει τελικά συμπληρωματικός κύκλος αποσπάσεων με κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν θετικά οι αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και οι αποσπάσεις των συζύγων στρατιωτικών (στο νομό που υπηρετεί ο σύζυγος).
Όσο για το αίτημά μας, να προηγηθούν οι συμπληρωματικές αποσπάσεις της πρόσληψης των αναπληρωτών, επιφυλάχθηκε λέγοντας πως θα γίνει «εφόσον είναι τεχνικά δυνατόν».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένει στη θέση του για συμπληρωματικό κύκλο αποσπάσεων που θα ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα αυτών σοβαρά προβλήματα υγείας και με μεγάλες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Εκτιμούμε πως η τακτική του Υπουργείου Παιδείας, να μειώσει δραστικά τις αποσπάσεις αυτές, υποκρύπτει τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του να επιλύσει το θέμα των κενών που θα προκύψουν από τους ελάχιστους εφετινούς διορισμούς με υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, ενεργοποιώντας τον ν.3848/10. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα βρει σύσσωμο αντίθετο τον κλάδο μας, που θα την ακυρώσει με την κινητοποίησή του, όπως την περσινή χρονιά.

Το Harvard, το πιο «πολυσυζητημένο» πανεπιστήμιο στο Διαδίκτυο »

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη των πλέον πολυσυζητημένων αμερικανικών πανεπιστημίων στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου Global Language Monitor.

Το Χάρβαρντ επεκράτησε πάνω σε σκληρούς αντιπάλους από τα επόμενα στη λίστα, που είναι τα Πανεπιστήμια Northwestern και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Η κατάταξη βασίσθηκε στον αριθμό των αναφορών που γίνονται για κάθε πανεπιστήμιο στο Διαδίκτυο, ενώ τον κατάλογο αξιοποιούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να καταγράψουν πόσο δημοφιλή είναι μεταξύ των φοιτητών και του ευρύτερου κοινού.

Το Χάρβαρντ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα για τελευταία φορά το 2008, αλλά την έχασε κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των χρηματοδοτήσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Το Χάρβαρντ πέρασε μία δύσκολη περίοδο. Η πρόεδρος Ντρου Φάουστ, όμως, μοιάζει να αποκατέστησε την ηρεμία. Την ίδια στιγμή, η ταινία Social Network για τον δημιουργό του Facebook και το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ φοίτησε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ βοήθησαν στην ανάδειξη του πανεπιστημίου στην πρώτη θέση», λέει π επικεφαλής του Global Language Monitor, Πολ Πέιγιακ.

Ο Πέιγιακ χαρακτηρίζει την κατάταξή του εξίσου αξιόπιστη με εκείνη του US News & World Report, που βασίζεται σε στοιχεία που προμηθεύουν τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μία τάση,που παρατηρήθηκε στη φετινή κατάταξη έχει να κάνει με την ενίσχυση της δημοτικότητας των κρατικών πανεπιστημίων επί των ιδιωτικών. «Παρατηρούμε την άνοδο των δημόσιων «Αϊβι Λιγκ», όπως λέγονται τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ», λέει ο κ. Πέιγιακ.

Η κατάταξη του Global Language Monitor έχει ως εξής:

1) Harvard University
2) Northwestern University
3) University of California, Berkeley
4) Columbia University
5) California Institute of Technology
6) Massachusetts Institute of Technology
7) Stanford University
8) University of Chicago
9) University of Texas, Austin
10) Cornell University
www.kathimerini.grμε στοιχεία από Reuters
alfavita.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση