Archive for 3 Σεπτεμβρίου, 2011

“Σκανάρισμα” του εγκεφάλου καταλαβαίνει (σχεδόν) τι σκεφτόμαστε! »

Ερευνητές του Princeton University προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω στην τεχνολογία ανίχνευσης της ανθρώπινης σκέψης, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας “λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI)”. Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αντιληπτό το ακριβές αντικείμενο που σκεφτόμαστε αλλά η κατηγορία του. Για παράδειγμα, εάν σκεφτούμε ένα ζώο δε θα μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο, αλλά σίγουρα δε θα μπερδευτεί με κάποια άλλη κατηγορία όπως τα λαχανικά.

Η τεχνολογία στηρίζεται στο γεγονός ότι όταν σκεφτούμε ή ακούσουμε μία λέξη, ο εγκέφαλος μας πραγματοποιεί σε αστραπιαία ταχύτητα πάρα πολλούς σχετικούς συνειρμούς. Εάν σκεφτεί κανείς τη λέξη “καρότο” συνήθως ο εγκέφαλος σκέφτεται το ίδιο το λαχανικό, ίσως κάποια φάρμα, ένα τρακτέρ, το πορτοκαλί χρώμα κλπ. Αυτή η ομάδα συνειρμών έχει το δικό της αποτύπωμα σε ένα fMRI με το οποίο δεν αναγνωρίζεται φυσικά το ίδιο το αντικείμενο, αλλά η κατηγορία του και στην προκειμένη περίπτωση τα λαχανικά. Να σημειωθεί ότι όλες οι συνειρμικές λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό παράγουν σχεδόν το ίδιο αποτύπωμα. Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, οι επιστήμονες κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν μοτίβα τα οποία ήταν άγνωστα σε ορισμένα “σκαναρίσματα” του εγκεφάλου.

Το επόμενο βήμα είναι η αναγνώριση πιο εξειδικευμένων κατηγοριών όπως για παράδειγμα τα “λαχανικά ρίζας” αντί της γενικής κατηγορίας των λαχανικών.

“Εάν ανοίξουμε το δρόμο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στο μέλλον θα είμαστε ικανοί να εξάγουμε τη σκέψη ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, κάτι το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον αν το σκεφτούμε” τονίζει η ομάδα επιστημόνων.

Site: dvice.com

ΑΠΟ …ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΦΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ »

Ανοίγει οδός απολύσεων στο Δημόσιο »

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ • 60% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τη δεξαμενή των ανέργων ανοίγει η κυβέρνηση φτάνοντας την εργασιακή εφεδρεία μέχρι και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα.
Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκλεισε με την κυβέρνηση να αποδέχεται τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας ακόμα και για φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θέτει τις βάσεις και για την επέκτασή της στον στενό δημόσιο τομέα, όταν ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα.

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, που ψηφίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, εκτός από τους αναδιαρθρωμένους φορείς θα συμπεριλάβει και γενικότερα «τη γενική κυβέρνηση, στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να αφήσει αμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και στον στενό δημόσιο λέγοντας: «Θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής εργασιακής εφεδρείας», όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου και σχεδόν του στενού δημόσιου τομέα θα περάσουν σε εργασιακή αργία. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα συνεχίζουν να αμείβονται μόνο για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού τους και θα μπουν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους. Στη διάρκεια του έτους, αν κάποιος συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση (αορίστου ή ορισμένου χρόνου), διακόπτεται η καταβολή των αποδοχών του. Αν δεν καταφέρουν να προσληφθούν μέσα στο χρόνο αυτό, ουσιαστικά τους ανοίγουν το δρόμο της ανεργίας.

Παράλληλα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και το ενιαίο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί τόσο στο στενό Δημόσιο όσο και στους φορείς της κυβέρνησης και τις ΔΕΚΟ φέρνοντας νέα μείωση αποδοχών.

Ως προς την εργασιακή εφεδρεία ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία, ώστε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, η λίστα με το πλεονάζον προσωπικό. «Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται» είχε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι εξαιρείται η κεντρική διοίκηση.

Για τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας σε επιπλέον φορείς πέραν αυτών που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε πει ο υπουργός, αρκεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, το πλεονάζον προσωπικό εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ. Για την ένταξή τους στους πίνακες αυτούς ισχύουν κριτήρια, όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ. Από τους πίνακες κατάταξης το προσωπικό μπορεί να:

1 Μεταφέρεται ύστερα από αίτησή του με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του Δημοσίου, εφόσον υπάρχουν αιτήματα των φορέων αυτών για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων.

2 Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

3 Προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση.

4 Αποχωρήσει κατ’ εξαίρεση με εθελουσία έξοδο βάσει ειδικού προγράμματος.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας του προσωπικού που υπηρετεί σε διάφορους Οργανισμούς -ακόμη και ΝΠΔΔ- σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί πλεονάζοντος προσωπικού «ανοίγει το δρόμο» για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. *

alfavita.gr

Εμβόλιο κατά της φαλάκρας με τη χρήση λιπωδών κυττάρων »

Με τη χρήση λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας θα είναι έτοιμα στα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας τα οποία χρησιμοποιούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι θα είναι έτοιμα σε περίπου 5 χρόνια, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μια απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας τη χαμένη τριχοφυΐα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα από το Γέιλ παρατήρησε ότι μετά την προσθήκη των λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά των ποντικών στην περιοχή του κεφαλιού, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων γύρω από τους θύλακες των τριχών τετραπλασιάστηκε, ενώ άρχισαν να εκφύονται τρίχες.

Οι επιστήμονες μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα, καθώς εξέτασαν την αντίδραση στην προσθήκη λιπωδών κυττάρων του οργανισμού διαφόρων ποντικιών που είχαν εξ αρχής πρόβλημα με την ανάπτυξη τριχών, αφού οι θύλακες των τριχών τους είχαν παγιδευτεί σε μια κατάσταση “ύπνωσης”.

Με την προσθήκη λιποκυττάρων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την τριχοφυΐα τους, τα τελευταία απέκτησαν κανονική ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών τους σε περίπου 2 εβδομάδες.

Λιποκύτταρα
Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων που χρησιμοποιείται παράγει 100 φορές περισσότερη ποσότητα μιας χημικής ουσίας (αυξητικού παράγοντα) απ’ ό,τι τα γειτονικά κύτταρα και ότι η έγχυση του εν λόγω αυξητικού παράγοντα στο δέρμα ποντικιών με προβληματική ή καθόλου τριχοφυΐα δίνει το έναυσμα για ανάπτυξη τριχών περίπου στο 86% των θυλάκων των τριχών της περιοχής.

Παρότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι κι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο. Ετσι, σύμφωνα με τη Βάλερι Χόρσλι του Πανεπιστημίου του Γέιλ: “Εάν καταφέρουμε τα λιποκύτταρα που προστίθενται στο δέρμα να ενεργοποιήσουν τα εν υπνώσει βλαστικά κύτταρα στη βάση των θυλάκων των τριχών, τότε ίσως δούμε και πάλι τρίχες να εκφύονται στην περιοχή”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευσή τους πως τα λιπώδη κύτταρα ίσως μπορούν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση του σχηματισμού όγκων και στη θεραπεία πληγών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση