Archive for Σεπτέμβριος, 2011

Στα 2.700 € ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο »

ΕΘΝΟΣ
«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Στα 2.700 € ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο

Επτακόσια ογδόντα (780) έως 2.200 ευρώ. Αυτό θα είναι είναι πιθανό εύρος των μισθών στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, ενώ η μισθολογική οροφή μπορεί να φτάσει τα 2.700 ευρώ μετά την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης και του πριμ παραγωγικότητας

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι μετά την εφαρμογή του μισθολογίου θα υπάρξουν :

Μειώσεις περί το 25% για το 14,5% των υπαλλήλων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων εξετάζεται οι μειώσεις να επιβληθούν κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου.
Αυξήσεις έως και 7% αναμένεται να υπάρξουν για το 7,5% των δημοσίων υπαλλήλων.
Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι αποδοχές για το 78% των δημοσίων υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα την Κυριακή το απόγευμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο επί τάπητος τέθηκε και η προωθούμενη ρύθμιση για τις αποδείξεις και τον καθορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

“Όποιος έχει ‘καθαρά’ εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα” τόνισε ο κ. Μόσιαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως “σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών”.

Εξήγησε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του.

Τα σχετικά μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα εξειδικευθούν με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο, που πρόκειται να καταρτισθεί τις επόμενες εβδομάδες και να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.

Τώρα, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή »

Καθόλου επιλεκτικοί τώρα οι Ελληνες στην εύρεση εργασίας
Ρεπορτάζ: Αγγελική Καραγεώργου
«Κοπέλα ανειδίκευτη ζητείται για σιδέρωμα», αναγράφεται σε αγγελία. Πριν από μερικές ημέρες ο υπεύθυνος βιοτεχνίας ρούχων στη Νέα Χαλκηδόνα Γιάννης Σπανός άρχισε να αναζητά υπάλληλο. Και πέρυσι τέτοια περίοδο, θυμάται, είχε ξαναβάλει αγγελία για αντίστοιχη θέση. Τότε, μόλις οι δύο από τις δέκα γυναίκες που είχαν τηλεφωνήσει ήταν Ελληνίδες. Φέτος, η ανταπόκριση τον ξάφνιασε. «Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οκτώ στις 10 γυναίκες που τηλεφωνούν είναι Ελληνίδες και δύο μόνο άλλης εθνικότητας. Οι ηλικίες τους είναι από 23 έως 40 ετών» λέει. Οπως εκτιμά, ο αυξημένος αριθμός των γυναικών – και ιδίως των Ελληνίδων – στη θέση της σιδερώτριας είναι αναμενόμενος, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. «Δεν μου λένε όλες για ποιον λόγο ψάχνουν δουλειά. Με όσες από αυτές έχω συζητήσει όμως είναι γιατί απολύθηκαν ή γιατί έκλεισε η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν» λέει ο κ. Σπανός.
Παρόμοια εικόνα έχει και ο ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών Αποστόλης Μπλέσσας, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες μέρες αναζητούσε γυναίκα υπάλληλο που να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και ανάλογη προϋπηρεσία. «Παλιά όταν έβαζα αγγελία για κάποια θέση που άδειαζε, τηλεφωνούσαν μόνο ξένοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν μισοί Ελληνες – μισοί αλλοδαποί, με την τελευταία φορά να είναι πιο αυξημένοι οι πρώτοι. Και οι τρεις γυναίκες που ήρθαν ήταν γύρω στα 40, είχαν απολυθεί και έψαχναν επειγόντως κάτι, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» λέει ο κ. Μπλέσσας. Τελικά, καθώς έψαχνε άμεσα για συνεργάτη, προσέλαβε μία 50χρονη Ελληνίδα, η οποία πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά της.
Λιγότερη επιλεκτικότητα, περισσότερη προσαρμοστικότητα και απόκρυψη προσόντων είναι τα νέα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ των Ελλήνων στην αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του kariera.gr Αλέξανδρο Φουρλή, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα οι περισσότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι στρέφονταν στον τομέα των υπηρεσιών και σε θέσεις γραφείου ή διοίκησης. «Επειτα από δύο χρόνια κρίσης παρατηρούμε μια μεγάλη αντιστροφή. Επαγγέλματα που ήταν λιγότερο δημοφιλή, όπως πωλήσεις, εργασία στην περιφέρεια ή εκτός Ελλάδας, σε πλοία, ή επαγγέλματα που θεωρούνται πιο επίπονα ή με χαμηλότερες αμοιβές, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή» λέει και εξηγεί ότι αυτή η μεταστροφή έχει δύο όψεις: η θετική είναι ότι δημιουργείται μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση της λεγόμενης διαρθρωτικής ανεργίας, ενώ η αρνητική είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν σε εργασίες και αμοιβές χαμηλότερες των προσδοκιών ή των αναγκών τους. Οπως παρατηρεί ο κ. Φουρλής, χαρακτηριστικό μίας τέτοιας περίπτωσης είναι ότι πολύ συχνά οι υποψήφιοι εργαζόμενοι «κρύβουν» προσόντα στο βιογραφικό τους προκειμένου να μη θεωρηθούν με περισσότερα από όσα απαιτεί η θέση ή δηλώνουν έτοιμοι να δουλέψουν με μειωμένη ή και καθόλου αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσουν έναν εργοδότη να τους προσλάβει στη συνέχεια.

Επικίνδυνοι παράγοντες για έμφραγμα »


Μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα εκδηλωθεί το επεισόδιο;

Είναι απίστευτο, όμως είναι αληθινό. Όταν ρωτήσεις αρρώστους που πάσχουν από στεφανιαία νόσο τι φοβούνται περισσότερο, οι δύο στους τρεις θα σου πουν τις στενώσεις και τα βουλώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τα βλέπουν στη στεφανιογραφία.

«“Η αρτηρία μου θα κλείσει τελείως και θα πάθω έμφραγμα γιατί είναι βουλωμένη κατά 90%». Έτσι συνήθως λένε. Αυτό είναι τελείως ανακριβές. Έχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τότε που αποδείχθηκε ότι ο βαθμός της στένωσης, το περίφημο βούλωμα της αρτηρίας, έχει την μικρότερη προγνωστική όσον αφορά την πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα.

Αντίθετα, οι βλάβες εκείνες που προκαλούν έμφραγμα είναι οι μικρές στενώσεις που πολλές φορές είναι μόλις ορατές με τη στεφανιογραφία. Για κάθε μεγάλη στένωση που βλέπουμε στη στεφανιογραφία υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 μικρότερες στενώσεις που μόλις μετά βίας είναι ορατές στην στεφανιογραφία. Η κάθε μία από αυτές έχει περισσότερη πιθανότητα να να σπάσει και να δημιουργήσει θρόμβο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να φράξει τελείως την αρτηρία και να προκαλέσει έμφραγμα.

Αυτές οι μικρές ασταθείς στενώσεις αποτελούνται από πυρήνα κυρίως από χοληστερίνη που περιβάλλεται από λεπτή ινώδη κάψα που εύκολα μπορεί να σπάσει.

Αντίθετα οι μεγάλες στενώσεις που φράζουν την αρτηρία σε ποσοστό άνω του 70% περιβάλλονται κατά κανόνα από παχιές ανθεκτικές ινώδεις κάψες που σπανιότερα μπορούν σπάσουν και να δημιουργήσουν ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο βασικότερος παράγοντας που καταστρέφει το τοίχωμα της αρτηρίας είναι η αθηροσκλήρωση.

Δηλαδή με απλά λόγια μία άτυπη φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εμφανισθούν οι λεγόμενες μικρές ευάλωτες αθηροσκληρωτικές στενώσεις. Η φλεγμονή θεωρείται βασικός παράγοντας για την εξασθένηση της προστατευτικής κάψας που περιβάλλει τον πυρήνα της αθηροσκληρωτικής πλάκας και την κάνει ευάλωτη για ρήξη (σπάσιμο).

Ένας άλλος αξιόλογος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία του εμφράγματος είναι τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι συστατικά του αίματος που στον φυσιολογικό άνθρωπο βοηθούν στο να σταματήσει μία αιμορραγία που εκδηλώνεται οπουδήποτε (π.χ. τραύμα κλπ.) με δημιουργία θρόμβου γι’ αυτό λέγονται και θρομβοκύτταρα.

Όταν τα αιμοπετάλια έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε ανώμαλη επιφάνεια αρχίζουν να ενεργοποιούνται, να κολλούν το ένα με το άλλο και να σχηματίζουν δίκτυο πάνω στο οποίο σχηματίζεται ο θρόμβος. Στην περίπτωση των στεφανιαίων αρτηριών ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να είναι το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας όταν παρουσιάζει ακόμη και απλή διάβρωση ή η ίδια η αθηροσκληρωτική πλάκα.

Διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος μίας στεφανιαίας αρτηρίας παρατηρείται συνήθως στους βαρείς καπνιστές που μπορεί να πάθουν βαρύτατο έμφραγμα χωρίς να υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στη στεφανιογραφία. Πέραν από τη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, διαταραχές του μηχανισμού πήξεως που προδιαθέτουν στο να πήζει πιο εύκολα το αίμα δημιουργούν προϋποθέσεις εμφάνισης θρόμβου μέσα στην αρτηρία με επακόλουθο το έμφραγμα. Ακόμη και η κινητικότητα του αίματος μέσα στην στεφανιαία αρτηρία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εμφράγματος.

Εάν η κινητικότητα του τοιχώματος της αρτηρίας δεν είναι φυσιολογική, τότε η προώθηση του αίματος μέσα στην αρτηρία και η ταχύτητά του είναι βραδεία. Το αίμα κινείται με χαμηλή ταχύτητα οπότε υποβοηθείται η δημιουργία θρόμβου. Η κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας που στην επιστημονική γλώσσα ονομάζεται τόνος εξαρτάται από την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου.

Το ενδοθήλιο είναι ο εσωτερικός χιτώνας κάθε αρτηρίας που παράγει ουσίες που προκαλούν αγγειοδιαστολή ή αγγειοσυστολή. Όταν το σύστημα αυτό λειτουργεί φυσιολογικά διασφαλίζεται η φυσιολογική κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας με αποτέλεσμα το αίμα να κινείται και να μην λιμνάζει. Η μονομερής υπερίσχυση των αγγειοσυσταλτικών ουσιών οδηγεί σε σπασμό (απότομο κλείσιμο της αρτηρίας) που εάν παραταθεί μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Συμπερασματικά για να δημιουργηθεί έμφραγμα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλοι οι παράγοντες του εμφράγματος. Έμφραγμα δημιουργείται ακόμη και όταν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας, αρκεί ο παράγοντας αυτός να είναι ιδιαίτερα έντονος (π.χ. κάπνισμα 3-4 πακέτα τσιγάρα).

Πρακτικά είναι αδύνατον να προσδιορισθεί ακριβώς ο χρόνος που θα εκδηλωθεί ένα έμφραγμα. Είναι κάτι ανάλογο με τον ακριβή χρόνο προσδιορισμού ενός σεισμού. Εν τούτοις όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που ενισχύονται από την ύπαρξη υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία υπερλιπιδαιμία και απουσία άσκησης τότε υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα για την επέλευση του εμφράγματος.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜE ΤΟΝ ΘΕΟ…. »

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Γνωμοδότηση για τους υποψηφίους εκλογής ή εξέλιξης ΔΕΠ »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

“Οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες, εργασίες, επιστημονικά δημοσιεύματα και έργα των υποψήφιων εκλογής ή εξέλιξης ΔΕΠ, που θα υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας αίτησης και μέχρι το χρόνο της κρίσης για εκλογή ή εξέλιξη, απλά θα συνεκτιμηθούν νόμιμα από την εισηγητική επιτροπή και το εκλεκτορικό σώμα και δεν θα ληφθούν υπόψη ως τυπικά προσόντα”.
Tη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο εξής ερώτημα που έθεσε το Ε.Μ.Πολυτεχνείο: «Αν οποιεσδήποτε εργασίες, δραστηριότητες κ.λ.π.που υποβληθούν από τους υποψήφιους επιπρόσθετα από εκείνες που είχαν ήδη υποβληθεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά υπόψη ως τυπικά προσόντα ή απλώς θα συνεκτιμηθούν νομίμως από την εισηγητική επιτροπή και το εκλεκτορικό σώμα».

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Επί του ανωτέρω ερωτήματος εκτίθενται τα ακόλουθα:

Α. 1. Η παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1268/1982. «Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. (Α’ 87) », όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 28 παρ. 26 του ν. 2083/1992 (ΦΕΚ Α 159), ορίζει τα ακόλουθα: «1. Προϋπόθεση για εκλογή σε θέση Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η διαπίστωση της συνάφειας του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής ή του όλου ερευνητικού ή επιστημονικού εν γένει έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωση θέσης Δ.Ε.Π. αποτελεί ευθύνη κατ` αρχήν μεν της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, τελικώς δε του ίδιου του εκλεκτορικού σώματος».

2. Στις παρ. 3 και 5α, του ίδιου άρθρου, ορίζεται ότι: « 3. Για εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή απαιτούνται: ι) Τουλάχιστο δύο χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικά αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστο δύο χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω. ιι) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είτε αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές ,ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή,

ή συνδυασμός των παραπάνω. Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό έργο του υποψηφίου θεμελιώνει προοπτικές ακαδημαϊκής εξέλιξής του……5…… 5α. Η κρίση για εξέλιξη ή εκλογή μελών Δ.Ε.Π. βασίζεται στο συνολικό διδακτικό έργο των κρινομένων, στη συνολική τους επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, με έμφαση στη διεθνή τους παρουσία, ικανό μέρος των οποίων πρέπει να έχει συντελεσθεί τα τελευταία πέντε έτη από την υποβολή της αίτησης για εξέλιξη ή εκλογή». ( Η παρ.5α προστέθηκε με το άρθρο 79 παρ.6 περ. ζ ν.1566/1985 (ΦΕΚ Α 167),αντικαταστάθηκε

ως άνω με την παρ.3 άρθρ.4 Ν.2517/1997,ΦΕΚ Α 160/11.8.97).

3. Στην παρ. 4 της περίπτωσης Α΄(Γ) του άρθρου 6 του Ν. 2083/1992 ορίζεται ότι:

« 4. Μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δύο (2) μηνών, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο υποβάλλονται στη γραμματεία του τμήματος οι αιτήσεις των υποψηφίων μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά. Απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά θεωρούνται το βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο των πτυχίων και των τίτλων σπουδών των υποψηφίων, αναλυτικό υπόμνημα για τα υποβαλλόμενα πρωτότυπα επιστημονικά δημοσιεύματα, καθώς και τόσα αντίτυπά τους, όσα είναι τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος και τα μέλη της γενικής συνέλευσης, που ανήκουν στις ίδιες βαθμίδες με τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ».

Β.1. Με τις ανωτέρω διατάξεις, που ερμηνεύονται στα πλαίσια των δεδομένων του ερωτήματος, και κυρίως εκείνες της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1268/1982 θεσπίζονται οι τυπικές προϋποθέσεις με γενική εφαρμογή για την εκλογή σε θέση Δ.Ε.Π. Συγκεκριμένα, για την εν λόγω εκλογή απαιτείται α) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και β) η διαπίστωση της συνάφειας του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής ή του όλου ερευνητικού ή επιστημονικού εν γένει έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωση θέσης Δ.Ε.Π. Την αποκλειστική αρμοδιότητα της διακρίβωσης της δεύτερης αυτής προϋπόθεσης επιφυλάσσει ο νομοθέτης αυτής της

διάταξης αρχικά στην τριμελή εισηγητική επιτροπή, και τελικά στο εκλεκτορικό σώμα.

2. Με τις διατάξεις των παρ. 2, 3, 4, και 5 του ίδιου άρθρου, καθορίζονται οι

ειδικότερες τυπικές προϋποθέσεις εκλογής μελών Δ.Ε.Π. σε όλες τις βαθμίδες

(Λέκτορα, Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή). Ειδικότερα, για την εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, η παράγραφος 3 αξιώνει τη συνδρομή των εξής τυπικών προϋποθέσεων: ι) Τουλάχιστο δύο χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικά αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστο δύο χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω. ιι) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είτε αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους

ερευνητές, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή, ή συνδυασμός των παραπάνω. Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό έργο του υποψηφίου θεμελιώνει προοπτικές ακαδημαϊκής εξέλιξής του. Καθίσταται σαφές ότι με τις προεκτεθείσες διατάξεις καθορίζονται τα γενικά και ειδικά προσόντα που πρέπει να κατέχει κάθε υποψήφιος για την εκλογή του σε θέση ΔΕΠ. Σε σχέση με τον κρίσιμο χρόνο κατοχής τους και συγκεκριμένα αν αυτά πρέπει να κατέχει ο υποψήφιος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ή κατά το χρόνο διορισμού του, πρέπει να γίνει δεκτό ότι όσα προσόντα (γενικά και ειδικά) περιλαμβάνονται στο

άρθρο 14 του Ν. 1268/1982, πρέπει να υπάρχουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης εκλογής. Αντίθετα, όσα δεν αναφέρονται στο άρθρο αυτό είναι επιτρεπτό να προσκομιστούν στο χρόνο διορισμού. Σε προέκταση τούτων, τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κατοχή των γενικών και ειδικών αυτών προσόντων εκλογής, άλλως τα νόμιμα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων εκλογής, υποβάλλονται εντός των οικείων προθεσμιών, διαφορετικά κρίνεται απαράδεκτη η συμμετοχή στην περαιτέρω εκλογική διαδικασία.

3. Περαιτέρω, από τις σαφείς διατάξεις της παρ. 4 της περ. Α΄(Γ) του άρθρου 6 του Ν. 2083/1992 προκύπτει ότι, εφόσον ο υποψήφιος για εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή έχει υποβάλει μέσα στην προθεσμία της προκήρυξης τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν τη συνδρομή στο πρόσωπο του υποψήφιου των τυπικών προσόντων (γενικών και ειδικών) κατά το χρόνο της αίτησης, είναι επιτρεπτό κατά νόμο, προκειμένου να αξιολογηθεί η όλη προσωπικότητα, επιστημονική γνώση και επάρκεια αυτού, να συνεκτιμηθούν και επιστημονικά δημοσιεύματα και έργα τα οποία έχει εκπονήσει και υποβάλει μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του και μέχρι το χρόνο της εκλογής ή εξέλιξης αυτού. Η ερμηνευτική αυτή θέση είναι σύμφωνη με την πάγια σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ( Ενδεικτικά Σ.τ.Ε. 737/2003, Σ.τ.Ε. 2499/2002, Σ.τ.Ε. 2133/1988, Σ.τ.Ε. 3382/2008, Σ.τ.Ε. 1404/1997κ.ά.).

Γ . Με τα δεδομένα αυτά πραγματικά περιστατικά, την ερμηνεία των διατάξεων και τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μας, η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε είναι, κατά τη γνώμη μου, η εξής: Οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες, εργασίες, επιστημονικά δημοσιεύματα και έργα των υποψήφιων εκλογής ή εξέλιξης ΔΕΠ, που θα υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας αίτησης και μέχρι το χρόνο της κρίσης για εκλογή ή εξέλιξη, απλά θα συνεκτιμηθούν νόμιμα από την εισηγητική επιτροπή και το εκλεκτορικό σώμα και δεν θα ληφθούν υπόψη ως τυπικά προσόντα.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους
Ανδρέας Παν. Γραμματικός

A’ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Πρόταση για νέες οργανικές θέσεις »

A’ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Φραντζή 10
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 24100
Κιν: 6977381720, Κιν. 6936780144
Email: xanthakisso@yahoo.gr
vasgeo@sch.gr
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 28-09-2011

ΠΡΟΣ
• Σχολεία B/μιας εκπαίδευσης Α΄ΕΛΜΕ &Β¨ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
• Διεύθυνση Β/μιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας
• MME
• ΥΠΔΜΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα σχολεία, με την έναρξη του σχολικού έτους, είναι η διακοπή λειτουργίας τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας σε σχολικές μονάδες που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος:
1).Οργανική θέση καθηγητή.
2). Δέκα πέντε (15) μαθητές ανά τμήμα.
Θεωρούμε ότι με την εφαρμογή του παραπάνω νόμου πολλοί μαθητές στερούνται την δυνατότητα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας επειδή δεν ισχύει η μια από τις δυο προϋποθέσεις, στο σχολείο όπου φοιτούν.
Προτείνουμε στο ΠΥΣΔΕ Μεσσηνίας να προχωρήσει στη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων καθηγητών ξένων γλωσσών, ώστε να δύνεται η δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργήσουν και τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΔΙΔΕ Πειραιά – ΔΙΔΕ Δ΄ Αθήνας : Σχεδιάζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών και εκτός Περιφέρειας »

ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Την πρόθεσή του να τοποθετήσει εκπαιδευτικούς εκτός της Περιφέρειας του Πειραιά εξέφρασε ανοιχτά χτες ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών του Πειραιά, μετά από απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ, ο διευθυντής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα κάνουμε ό,τι είναι νόμιμο και ό,τι λένε οι νόμοι». Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την προοπτική και η ΕΛΜΕ αποφάσισε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα, στη 1 το μεσημέρι.
Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ απαίτησαν επίσης από το διευθυντή να αποστείλει έγγραφο στα σχολεία, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να μη δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα καθώς σε σχολεία του Πειραιά υπάρχουν αρκετά τμήματα με 27 μαθητές και άνω.

ΔΙΔΕ Δ΄ Αθήνας
Τη Δευτέρα 26/9 οι αιρετοί της Δ΄ Διεύθυνσης Β/βάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για αποστολή στην Περιφέρεια ονομάτων «πλεοναζόντων» συναδέλφων.
Παράλληλα ζήτησαν την άμεση σύγκλιση των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Καλλιθέας- Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου και Νότιας Αθήνας για την από κοινού αντιμετώπιση του κινδύνου να βρεθούν συνάδελφοι εκτός νομού και τελικά στην εργασιακή εφεδρεία.
Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ συνεδρίασαν για το σοβαρό αυτό θέμα η Δευτέρα στις 8μμ. Οι συνάδελφοι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να ισχυροποιηθεί το μέτωπο αντίστασης στην επιχείρηση της Διοίκησης για πλασματικά πλεονάσματα, μετακινήσεις εκτός νομού και εργασιακή εφεδρεία.
Τα Δ.Σ των ΕΛΜΕ Καλλιθέας -Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου και Νότιας Αθήνας αποφάσισαν, σαν πρώτο βήμα την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δ΄ Αθήνας την Τρίτη 27/9 στις 12μμ
alfavita.gr

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Η προϋπηρεσία και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας »


Διορισμοί εκπαιδευτικών: Η προϋπηρεσία και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας

Γαλλία: Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στα σχολεία »

Γαλλία: Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές
Από τις διαδηλώσεις για τις περικοπές στις θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση

Απεργούν σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 29% των δασκάλων Δημοτικού και το 22% των καθηγητών Γυμνασίου δεν εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί στις τάξεις.

Από το 2007, περίπου 65.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί στην εκπαίδευση στο πλαίσιο προγράμματος για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, το οποίο προβλέπει την μη αντικατάσταση ενός στους δυο δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα προτού το παρουσιάσουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, προβλέπει την περαιτέρω μείωση 14.000 θέσεων εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι πλήττεται η ποιότητα της εκπαίδευσης καθώς αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των μαθητών στην τάξη και κάποιες τάξεις χρειάζεται να συγχωνευτούν. Σύμφωνα με τους ίδιους, περισσότερο έχουν πληγεί τα σχολεία της περιφέρειας.

Τον Ιούνιο τα συνδικάτα κήρυξαν απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «γονάτισε» τη δημόσια εκπαίδευση.
«Η πολιτική αυτή συντηρεί ένα άνισο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο μας αποτρέπει από το να αντιμετωπίζουμε την ακαδημαϊκή αποτυχία» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών, το SNUIPP, ανακοίνωσε ότι περίπου το 54% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία στην οποία επίσης δήλωσαν συμμετοχή και πέντε σωματεία δασκάλων και καθηγητών του ιδιωτικού τομέα. Δεκάδες διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στα γαλλικά εδάφη εκτός της χώρας.

Η Γαλλία αριθμεί περίπου 850.000 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
tovima.gr,

Σχεδιαζοντας με το δαχτυλο στο χωμα την επομενη μερα »


«Η Ελλάδα που γεννιέται δεν μουτζώνει την Βουλή στην Πλατεία. Μουτζώνει κάποτε κρυφά τον εαυτό της για τα λάθη που έκανε και αυτούς που εμπιστεύτηκε. Αγωνιά μήπως οι ωδίνες της γέννας γίνουν σπασμοί θανάτου. Μαζεύει τα κομμάτια της, απογοητεύεται και ξανά πεισμώνει, θυμώνει και ξανά ονειρεύεται, προσπαθεί, απαιτεί. Αλλάζει. Αλλά δεν αγανακτεί. Τώρα ξέρει. Σχεδιάζει με το δάχτυλο στο χώμα, σιωπηλά, την επόμενη μέρα.»

Η Ελλάδα που γεννιέται δεν αγανακτεί στην Πλατεία. Καθώς έχει το βλέμμα της πεισματικά στραμμένο έξω από τα όρια αυτού του επαρχιώτικου κράτους, κρατάει αναγκαστικά τον στολισμένο με παλιά εκκωφαντικά συνθήματα ομφαλό της Ελληνικής ιστορίας, την Βουλή και την Πλατεία της δηλαδή, έξω από το οπτικό της πεδίο. Προσποιείται, συχνά αμήχανα και πολλές φορές φοβισμένα, ότι δεν την αφορά αυτό το απεγνωσμένο ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους ενδεείς πολιτικούς πάτρωνες και στους αγανακτισμένους πρώην πελάτες τους.
Γιατί αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει μοναδικό διακύβευμα την εκατέρωθεν απόδοση ευθυνών για την αναπόφευκτη κατάρρευση αυτού του ρηχού και κυνικού κοινωνικού συμβολαίου που υπογράφτηκε με την ίδια απερίσκεπτη αμετροέπεια, στην ίδια πλατεία, ανάμεσα στους ίδιους πολιτικούς και στο ίδιο πλήθος, τριάντα χρόνια πριν, για να επεκτείνεται από τότε επιμελώς με νέες ρήτρες αμοιβαίων παροχών και αντιπαροχής προνομίων. Δεν είναι η ιερή αγανάκτηση της αδικίας. Είναι η αγοραία αγανάκτηση των ανήμπορων πια συνεταίρων που ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλον.

Σαν τους δήθεν εξαπατημένους καιροσκόπους μικροεπενδυτές, που ενώ ήθελαν οι ίδιοι τόσο πολύ να πιστέψουν τις υποσχέσεις για γρήγορα και έξυπνα κέρδη, τώρα μαζεύονται στην αυλή του λαϊκού τους δικαστηρίου απαιτώντας δικαιοσύνη. Ακόμα και οι κιτρινισμένες εφημερίδες τους είναι ολόιδιες με τις ροζ εφημερίδες του χρηματιστηρίου που μιλούσαν για «έξυπνο χρήμα». Τότε ξύπνιοι, τώρα εξαπατημένοι. Είναι πάντα έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στην επόμενη, έξυπνη τάχα, κίνηση: την δραχμή, την περήφανη χρεοκοπία, την εθνικά αξιοπρεπή φυγή από την Ευρώπη. Αλλά προς το παρόν απαιτούν μόνο τιμωρία κι εκδίκηση. Μετά, βλέπουμε.
Αλλά κάθε μέρα, την ίδια ώρα που η παλιά αγανακτισμένη Ελλάδα στήνει αυτήν την ιεροτελεστία ιερής αγανάκτησης, και ενώ τα παιδιά της εξασκούνται στο μόνο μάθημα που έμαθαν στα πανεπιστήμια παίζοντας την Άμεση Δημοκρατία, η άλλη Ελλάδα ακόμα προσπαθεί. Να κάνει την δουλειά της κάθε μέρα καλύτερα· να διορθώσει ένα-ένα όλα αυτά που μας πληγώνουν, διορθώνοντας πρώτα τον εαυτό της· να αντέξει κατ’ αρχήν, για να καταφέρει να αποδείξει τι αξίζει μετά. Και ανοίγεται στην οικουμένη: για να μάθει, να καταλάβει, να ξεσηκώσει ιδέες και πράξη. Δοκιμάζει, πειραματίζεται και βρίσκει δρόμους. Αλλάζει τρόπο δουλειάς ή αλλάζει και δουλειά. Δεν αγανακτεί, αλλά οργίζεται. Με αυτήν την αγανακτισμένη Ελλάδα που απειλεί να την παρασύρει μαζί της.
Η Ελλάδα που γεννιέται δεν μουτζώνει την Βουλή στην Πλατεία. Μουτζώνει κάποτε κρυφά τον εαυτό της για τα λάθη που έκανε και αυτούς που εμπιστεύτηκε. Αγωνιά μήπως οι ωδίνες της γέννας γίνουν σπασμοί θανάτου. Μαζεύει τα κομμάτια της, απογοητεύεται και ξανά πεισμώνει, θυμώνει και ξανά ονειρεύεται, προσπαθεί, απαιτεί. Αλλάζει. Αλλά δεν αγανακτεί. Τώρα ξέρει.
Σχεδιάζει με το δάχτυλο στο χώμα, σιωπηλά, την επόμενη μέρα.

Γ.Φ.
gregoryfarmakis

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση