Archive for 27 Δεκεμβρίου, 2010

Το πνεύμα του Carathéodory »


Νίκος Λυγερός
Μελετώντας τις επιστολές του Carathéodory, είναι αδύνατο να μη δούμε πόσο ανοιχτό πνεύμα είχε και πόσο ειλικρινής ήταν. Οι επιστολές του στον Klein και στον Hilbert δεν δείχνουν μόνο σεβασμό και εκτίμηση. Ο Carathéodory κάνει κάθε προσπάθεια για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα που του κάνουν. Δεν εξετάζει μόνο τη μαθηματική πλευρά της επιστολής. Την αντιμετωπίζει ως μια ολότητα. Και δεν έχει αυτό το ύφος μόνο με μεγαλύτερους του όπως το αποδεικνύει και η αλληλογραφία με τον Kneser. Ήταν ανοικτός και γενναιόδωρος. Πρόσεχε τις δυσκολίες που ζούσαν οι επιστολογράφοι. Κοίταζε ακόμα και τα οικονομικά προβλήματα όπως οι υποτροφίες, η διαμονή κλπ. Δεν ζούσε σ’ έναν γυάλινο πύργο όπως θα μπορούσε να το είχε κάνει. Δεν πιστεύουμε ότι όλα εξηγούνται από το παρελθόν του. Έχουν περισσότερο σχέση με το ύφος και το ήθος του Carathéodory. Σίγουρα, οι δυσκολίες που πέρασε η οικογένειά του άφησαν πάνω του τα στίγματα της φιλοτιμίας. Σίγουρα, η ιστορία της Ελλάδας τον επηρέασε δραματικά και με τους παγκόσμιους πολέμους και με τη Μεγάλη Καταστροφή. Όμως υπάρχουν και τα ενδογενή στοιχεία του που χαρακτηρίζουν το πνεύμα. Όταν γράφει μαθηματικά ο Carathéodory είναι διαφανής. Δεν κρύβει αυτό που σκέφτεται και δεν φοβάται αν θα του κλέψουν ιδέες. Όταν εμπλέκεται στη διαμάχη μεταξύ φυσικών και Hilbert, δεν το κάνει μόνο για να βοηθήσει τον καθηγητή του και πνευματικό πατέρα. Έχει μέσα του τη συνείδηση των μαθηματικών. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υποστήριξε θερμά τον Hilbert στη διαμάχη του με τον Brouwer. Πίστευε και αυτός στον φορμαλισμό και στην αξιωματική προσέγγιση των μαθηματικών. Ήξερε όμως και πόσο χρήσιμο είναι να έχεις πρόσβαση σε χειροπιαστά παραδείγματα. Η προσέγγιση του Brouwer είχε μια λογική. Δεν την παρακολουθούσε ο ίδιος, μα έβλεπε την αδικία του Hilbert. Βέβαια δεν πήρε το μέρος του Brouwer, αλλά δεν τον κατηγόρησε. Το πλαίσιο του ήταν η γνησιότητα των μαθηματικών και η ομορφιά του κόσμου τους. Υπήρξε και στρατιωτικός και μηχανικός, συνεπώς δεν ήταν μόνο αφαιρετικός και δεν αγαπούσε τα μαθηματικά για τα μαθηματικά. Επιπλέον το ίδιο του το έργο είναι γεμάτο από διάφορους πολύπλοκους και περίπλοκους υπολογισμούς ακόμη και για πρακτικές εφαρμογές όπως το τηλεσκόπιο του Schmidt. Δεν έκανε τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των κλάδων των μαθηματικών. Σημασία για τον Carathéodory είχε μόνο η ουσία του θεωρήματος και γενικότερα της θεωρίας. Συνεπώς κάθε προσπάθεια ενός μαθηματικού, ενός φυσικού ή άλλου, ήταν εύλογη γι’ αυτόν. Η βοήθεια που πρόσφερε στον Einstein μετά την ανακάλυψη της γενικής σχετικότητας, εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η ομορφιά της θεωρίας του Einstein τον άγγιξε και θέλησε να την εξετάσει αξιωματικά εφόσον βοήθησε στην επίλυση μερικών τεχνικών προβλημάτων. Βοηθούσε τους ερευνητές που είχαν έναν κοινό σκοπό μαζί του. Αυτό ήταν το πνεύμα του Carathéodory.

http://www.lygeros.org

510 μαθητές αποβάλλονται καθημερινά για χρήση βίας! »

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης το σχολικό 2008/2009 τιμωρήθηκαν είτε προσωρινά είτε μόνιμα περίπου 97000 μαθητές λόγω χρήσης φυσικής ή λεκτικής βίας προς τους καθηγητές τους.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ είναι ανησυχητικό το γεγονός πως κάποιες χιλιάδες μαθητών από το σύνολο αφορούν δημοτικά σχολεία!

Πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν πως τα χέρια τους είναι δεμένα, καθώς φοβούνται να αντιδράσουν ή να προσπαθήσουν να συμμορφώσουν τους μαθητές μήπως κατηγορηθούν ή ακόμη απολυθούν από τη δουλειά τους.

Η νομοθεσία σχετικά με τέτοια περιστατικά στα σχολεία δεν εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια για κανέναν εκπαιδευτικό.
edugate.gr

Ποιες σχολές να επιλέξουν οι μαθητές στο μηχανογραφικό; »


Στις πανελλαδικές εξετάσεις με προγραμματισμό
Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαλάρωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές πλην αυτών της τρίτης λυκείου. Για τα παιδιά αυτά οι εορταστικές μέρες τους δίνουν τη δυνατότητα από τη μία να αποφορτιστούν από το βάρος των πανελλαδικών αλλά από την άλλη να καλύψουν τυχόν κενά σε βασικά μαθήματα και να ψάξουν τις σχολές που θα δηλώσουν στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Ποια είναι η μόδα εφέτος;

Κάθε χρόνο σε λίγους μήνες από τώρα οι τηλεοράσεις παίρνουν τη σκυτάλη και αρχίζουν να βομβαρδίζουν τα μυαλά γονέων και μαθητών σχετικά με το ποια σχολή είναι η καλύτερη, σε ποια δεν υπάρχει ανεργία, τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές κλπ. ξεκινώντας μια μόδα γύρω από το θέμα.

Το μέλλον των μαθητών όμως δεν είναι μόδα. Η απόφαση που θα πάρουν θα τους συνοδεύει πιθανά σε όλη τους τη ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να είναι μια ψύχραιμη, αβίαστη και ψυχρή απόφαση.

Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα και ίσως σε αυτόν τον τομέα πολλές προβλέψεις να εμπεριέχουν ρίσκο.

– Οι ανάγκες για διορισμό σε δημόσιες θέσεις αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

– Η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους είναι σαν το φτερό στον άνεμο χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο. Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι τους στη φωτιά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και μετά από 10 χρόνια;

– Οι επιδοτήσεις του κράτους βασίζονται σε διεθνείς προσταγές οι οποίες είναι αμφίβολο ποιες θα είναι σε 5-6 χρόνια.

– Τα κλειστά επαγγέλματα γίνονται σε μια νύχτα ανοιχτά και ο ανταγωνισμός από εταιρίες – κολοσσούς καταδικάζει τους απόφοιτους σε ανεργία ή χαμηλούς μισθούς.

Το σίγουρο είναι πως η άσκηση κάποιων επαγγελμάτων γίνεται και θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι αρχιτέκτονες, οι δάσκαλοι κ.α. . Όταν κάποιος μαθητής ελκύεται από την προοπτική να ανοίξει ιατρείο ή να αγορεύει σε δικαστήρια, ή να εκπονεί μελέτες ή διδάσκει αυτό είναι μια πολύ σημαντική σταθερά.

Όσο και να δυσκολέψουν οι συνθήκες αυτός ο μαθητής όταν αποφοιτήσει θα έχει αντοχές να παλέψει και να αναδειχθεί και ως εκ τούτου θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων που επέλεξαν το ίδιο επάγγελμα για λόγους όπως η κοινωνική καταξίωση, η πίεση των γονιών, οι καλές οικονομικές απολαβές (που εξανεμίστηκαν), η κυβερνητική παρότρυνση (που άρθηκε), οι υψηλές βάσεις (που πλέον καταποντίστηκαν) κ.ο.κ.

Ρίχνοντας μια ματιά στις βάσεις από το 2000 μέχρι σήμερα μπορεί ο μαθητήςνα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και ίσως να δει τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα και πιο ψυχρά.

Οι βάσεις για όλες τις σχολές είναι δημοσιευμένες στη σελίδα του υπουργείου (Δείτε στο τέλος της δημοσίευσης).

Σαρωτικές αλλαγές για 2,5 εκατ. άτομα με το καλημέρα του 2011 »

Μετά από τη εορταστική… ανακωχή, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα μέτωπα αντιπαράθεσης, οι μηχανές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν στο φουλ ώστε το σχετικό σχέδιο νόμου να εξεταστεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα 2,5 εκατ. ατόμων έρχονται με το …καλημέρα του 2011. Η κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου θα έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών σε τομείς όπως ο τουρισμός το εμπόριο και η ιδιωτική εκπαίδευση.

Μετά από τη εορταστική …ανακωχή, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα μέτωπα αντιπαράθεσης, οι μηχανές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν στο φουλ ώστε το σχετικό σχέδιο νόμου να εξεταστεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.

Όπως τονίζουν στο υπουργείο στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται οριζόντια διάταξη η οποία θα εφαρμόζει τη συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος καταργώντας περιορισμούς, επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων την επιβολή περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό το «οριζόντιο» άνοιγμα αφορά 150 με 160 επαγγέλματα.

Έτσι οι μορφές περιορισμών που ισχύουν σήμερα για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών και πλέον καταργούνται είναι οι ακόλουθες:

-Περιορισμοί σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης.

-Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των αδειών και τον καθορισμό των τιμών υπηρεσιών ή ελάχιστων αμοιβών

-Γεωγραφικά κριτήρια για την άσκηση επαγγέλματος.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις, που τροποποιούν την υφιστάμενη νομοθεσία, για την άρση των «αγκυλώσεων» σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές) σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου.

Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο αντιδράσεων καθώς φαρμακοποιοί και δικηγόροι βρίσκονται με το ?όπλο παραπόδα για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου όταν η τρόικα καταφθάσει εκ νέου στην Αθήνα για τον τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα από τα επαγγέλματα η κυβέρνηση βάσει μνημονίου θα πρέπει να υιοθετήσει αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός , το εμπόριο και η ιδιωτική εκπαίδευση (αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ? διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα).

Με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνεται η εγκατάσταση και να καταργούνται ποσοτικοί , γεωγραφικοί περιορισμοί και νομικές μορφές αποκλεισμού.

Η τρόικα επιμένει για άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών καθώς η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνεχίζει να διατηρεί υψηλό βαθμό παρεμβατικότητας στη λειτουργία των αγορών, χωρίς προφανές όφελος στις περισσότερες των περιπτώσεων.

HMEΡΗΣΙΑ, 27/12/2010

Ολογράμματα και μπαταρίες που φορτίζουν με αέρα προβλέπει η IBM έως το 2015 »

Κινητά τηλέφωνα που προβάλλουν τρισδιάστατα ολογράμματα των συνομιλητών και μπαταρίες που φορτίζουν «αναπνέοντας» απλό αέρα ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι το 2015, σύμφωνα με την IBM. Οι παραπάνω εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει κάθε χρόνο η εταιρεία, κατά την οποία ζητά από τους 3.000 ερευνητές της να κάνουν τις προβλέψεις τους για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα μας απασχολήσουν στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι 3D ολογραφικές συνδιαλέξεις που προβάλλονται μέσα από κινητά τηλέφωνα κατέλαβαν την πρώτη θέση στη φετινή λίστα. Οι προβλέψεις επίσης περιλάμβαναν μπαταρίες υψηλής αντοχής που φορτίζουν με αέρα, λογισμικό που προβλέπει το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση, περιβαλλοντικές πληροφορίες που παράγονται από αισθητήρες ενσωματωμένους σε αυτοκίνητα και τηλέφωνα, αλλά και ολόκληρες πόλεις που τροφοδοτούνται από την θερμότητα που εκλύουν οι servers.

Εκπρόσωπος της IBM διευκρίνισε πως όλες αυτές οι προβλέψεις είναι κάπως «τραβηγμένες», παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητα πάντοτε εκτός πραγματικότητας και πολλές από αυτές βασίζονται σε εγχειρήματα τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για την ιστορία, στην πρώτη λίστα προβλέψεων που είχε εκδώσει η εταιρεία στο τέλος του 2006 (PDF), την πρώτη θέση καταλάμβανε η μετάφραση προφορικού λόγου σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί μια τέτοια λειτουργικότητα να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα στο ευρύ κοινό, είναι όμως χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Σεπτέμβριο η Google έκανε επίδειξη αυτής ακριβώς της δυνατότητας.

Site: Bloomberg

Ερχονται τα πάνω κάτω στις Περιφερειακές και Κεντρικές Υπηρεσίες του υπ. Παιδείας – Ποια σενάρια δουλεύει το επιτελείο της Α. Διαμαντοπούλου »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Στα χέρια του επιτελείου της υπ. Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου υπό τον Σύμβουλό της Γιάννη Κατσαρό , βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων (δεν έχουν στείλει όλοι) και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου σχετικά με τις καταργήσεις οργανικών μονάδων.

Η υπ. Παιδείας είχε αποστείλει στους φορείς τη 1η Δεκεμβρίου ,κείμενο προτάσεων που έφερε τον τίτλο: «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης»

Προηγουμένως η υπ. Παιδείας ζήτησε και παραδόθηκε ήδη στο γραφείο της σχετική μελέτη από το Ιδρυμα Τσάτσου , πάνω στην οποία δουλεύει το επιτελείο της υπ. Παιδείας και απ ότι φαίνεται , σύμφωνα με πληροφορίες του esos.gr, συμφωνεί κατά ένα μεγάλο μέρος τόσο η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας , όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος( ο οποίος έχει της αρμοδιότητα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων
Tα δύο σενάρια που έχει στο γραφείο της η υπ. Παιδείας για την κατάργηση και συγχώνευση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης…..

Από «κόσκινο» του υπ. Παιδείας όλοι οι δυσλεκτικοί μαθητές , υποψήφιοι για τα ΑΕΙ »


Likio.gr: Από «κόσκινο» του υπ. Παιδείας όλοι οι δυσλεκτικοί μαθητές , υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

Το likio.gr αποκαλύπτει σήμερα πως ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος θα ζητήσει στοιχεία από όλες τις σχολικές μονάδες, για τον κάθε μαθητή που οι γονείς τους έχουν δηλώσει ότι τα παιδιά τους πάσχουν από δυσλεξία , προσκομίζοντας σχετικές γνωματεύσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν κατατεθεί «ψευδείς» βεβαιώσεις για να γίνει πιο εύκολη η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ likio.gr ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ..

Θέµα χρόνου πλέον οι αόρατοι µανδύες »


Σάρκα και οστά παίρνει η εφεύρεση
Ο αόρατος µανδύας δεν θα λειτουργεί όπως η εφεύρεση του Αόρατου Ανθρώπου (πάνω), ούτε όπως το µαγικό ρούχο που χρησιµοποιούσε ο Χάρι Πότερ (δεξιά) για να ξεγλιστρά από το σχολείο. Οµως υπόσχεται ένα συναρπαστικό µέλλον…
Επειτα από πολλές προσπάθειες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επιτυχηµένες, ο πολυσυζητηµένος µανδύας αορατότητας παίρνει σάρκα και οστά.

Η κατασκευή του βασίζεται σε απλά και φθηνά υλικά και εξαφανίζει ό,τι καλύπτει όχι µε µαγικό τρόπο, όπως έκανε ο Χάρι Πότερ, αλλά µε άκρως επιστηµονικό.

Οπως αποκαλύπτει το επιστηµονικό περιοδικό «Nature», δύο οµάδες – η µία µε βάσηστη Σιγκαπούρη και η άλλη από το Πανεπιστήµιο του Μπέρµιγχαµ και το Imperial College στο Λονδίνο – κατασκεύασαν δύο εφευρέσεις, µε τις οποίες κατάφεραν να κάνουν αόρατα αντικείµενα πάχους ορισµένων εκατοστών. Οι νέες εφευρέσεις δεν βασίστηκαν σε ακριβά υλικά αλλά σε ένα κοινό – από ανθρακικό ασβέστιο – και φθηνό µετάλλευµα, τον ασβεστίτη, που έχει ειδικές οπτικές ιδιότητες. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, «λυγίζει» το φως µε τέτοιοτρόπο ώστεοι ακτίνες αντανακλώνται κατευθείαν από το έδαφος κάτω από το αντικείµενο που καλύπτεται, ό,τι ακριβώς θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το αντικείµενο.

Η οµάδα της Σιγκαπούρης δηµιούργησε µανδύα από ασβεστίτη, ο οποίος µπορεί να καλύψει ένα κοµµάτι χάλυβα διαστάσεων 38Χ2 χιλιοστών και είναι σχεδιασµένος για να λειτουργεί κάτω από το νερό. «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν µε ποικίλους τρόπους ένα µανδύα που έχει την ιδιότητα να κρύβει αντικείµενα στον βυθό της θάλασσας, αν και δεν µπορώ να υποθέσω τι ακριβώς µπορεί να θέλουν να κρύψουν», είπε στο περιοδικό «Nature» ο Γιώργος Μπαρµπαστάθης, µηχανολόγος µηχανικός που βοήθησε την οµάδα της Σιγκαπούρης στην κατασκευή του µανδύα αορατότητας.

Τέτοιου είδους εφευρέσεις είναι περιζήτητες από τον στρατό και πιστεύεται ότι αυτές οι συσκευές θα εγκαινιάσουν µια νέα εποχή τεχνολογίας: αεροπλάνα, πλοία, διαστηµόπλοια, άρµατα και άλλα οχήµατα θα µπορεί να φυλαχτούν στον βυθό της θάλασσας χωρίς να γίνονται αντιληπτά από ραντάρ.

Μάλιστα, αν εξελιχθούν κι άλλο, στο µέλλον θα γίνονται αόρατα ακόµη και ολόκληρα στρατεύµατα.

Ηδεύτερη οµάδα, των πανεπιστηµίων Μπέρµιγχαµ και Imperial, µε επικεφαλής τον θεωρητικό φυσικό και πρωτοπόρο σε αυτό τον τοµέα σερ Τζον Πέντρι, έχει κατασκευάσει ένα µανδύα από ασβεστίτη που κάνει αόρατα αντικείµενα που βρίσκονται σε ύψος αρκετών εκατοστών. Αυτός ο µανδύας αορατότητας λειτουργεί µόνο στον αέρα.

Οι ελπίδες ότι στο άµεσοµέλλον θα αναπτυχθούν λειτουργικοί µανδύες αορατότητας ενισχύονται, δεδοµένου ότι οι συσκευές της Σιγκαπούρης και του Λονδίνου αποδείχθηκαν πολύ φθηνότερες από τις προηγούµενες – οι πρώτες συσκευές είχαν κατασκευαστεί από περίπλοκα συνθετικά υλικά και πολύ δαπανηρές µικροδοµές πυριτίου. Αντίθετα, τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου µανδύα κοστίζουν λιγότερο από 1.000 ευρώ – σύµφωνα µε τον Μπέιλ Ζανγκ, έτερο µέλος της οµάδας – χάρη στο πολύ χαµηλό κόστος του ασβεστίτη. «Ακόµη δεν είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί στο σπίτι, αλλά δεν βρισκόµαστε και πολύ µακριά από αυτό το ενδεχόµενο», υποστηρίζει ο Ζανγκ.

∆ΥΟ ΟΜΑ∆ΕΣ
Βασίστηκαν σε φθηνά υλικά και δηµιούργησαν δύο εφευρέσεις: η µία λειτουργεί στο νερό και η άλλη στον αέρα
Σύντοµα και στα… σπίτια µας
ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, οι επιστήµονες έχουν πειραµατιστεί µε διάφορα µετα-υλικά, τα οποία µπορούν να κατευθύνουν καινα ελέγξουν τη διάδοση και τηδιαβίβαση συγκεκριµένων µερών του φωτεινού φάσµατος. Με απλά λόγια, µελετητές έχουν κατά καιρούς χειριστεί αυτά τα µετα-υλικά προκειµένουνα κάνουν ένα αντικείµενο φαινοµενικά αόρατο. Τον περασµένο µήνα, µάλιστα, ερευνητές απότο Πανεπιστήµιο Σέιντ Αντριους στη Σκωτία ανακοίνωσαν τη δηµιουργία ενός εύκαµπτου υλικού, του metaflex, το οποίο µπορεί σύντοµα να χρησιµοποιηθεί για εµπορική και βιοµηχανική χρήση. Οι αµφιβολί ες σχετικά µε τους µανδύεςαορατότητας αφορούν το ότι καλύπτουν µικρά αντικείµενα µόνο. Σύµφωνα όµως µε τον φυσικό Μίχαλ Λίψον από το Πανεπιστήµιο του Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ένα συναρπαστικό µέλλον. «Είµαστε κοντά στην απόκρυψη αντικειµένων που χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας ζωή», υποστηρίζει ο Λίψον.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρω Βακαλοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Τα µαθήµατα που ανεβοκατεβάζουν τις βαθµολογίες Τι πρέπει να προσέξουν οι 90.000 υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για να πετύχουν τους στόχους και να αποφύγουν τις παγίδες »

, ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
Οι διακοπές των εορτών είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους χιλιάδες υποψηφίους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για την οργάνωση της µελέτης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπάρχουν µαθήµατα τα οποία «παραδοσιακά» προκαλούν προβλήµατα στην πλειονότητα των υποψηφίων και άλλα στα οποία η εξασφάλιση υψηλής βαθµολογίας δεν είναι συνήθως µια πολύ δύσκολη διαδικασία. Καθώς η στροφή του χρόνου φέρνει πιο κοντά αφενός τις δηλώσεις των υποψηφίων για το 6ο µάθηµα και αφετέρου τις ίδιες τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα µαθήµατα στα οποία, σ΄ αυτό το τελευταίο χρονικό διάστηµα, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων. Αναφερόµαστε αφενός στα µαθήµατα εκείνα στα οποία οι υποψήφιοι συναντούν τις µεγαλύτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια καθώς και σε εκείνα στα οποία µπορεί να στηριχθεί κανείς για να πετύχει ένα βαθµολογικό άλµα.Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια (2009 και 2010) είχαµε τον µεγαλύτερο αριθµό αριστούχων (10.688 και 10.571 αντίστοιχα)

από το 2001 και µετά. Ωστόσο τις ίδιες χρονιές (2009 και 2010) περίπου οένας στους τρεις εξετασθέντες βρέθηκε µε βαθµολογίες κάτω από τη βάση. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ (περίπου 15.000) και οι λιγότεροι από τη Θετική (1.200-1.300). Από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, κάτω από τη βάση βρέθηκαν 12.000-13.000 υποψήφιοι. Η κατάσταση αυτή δηµιούργησε ένα χάσµα στις βάσεις εισαγωγής µε αποτέλεσµα στα πανεπιστηµιακά τµήµατα να αρχίζουµε από το «βάθος» των 868 µορίων (ΤΕΙ Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος) και να τελειώνουµε στο «ύψος» των 19.453 µορίων (Ιατρική Παν. Αθήνας).

Μια περιήγηση στα ποσοστά επιτυχίας / αποτυχίας των υποψηφίων – που πήραν µέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση – αναδεικνύει µε σαφήνεια την ανοµοιογένεια των επιδόσεων στα εξεταζόµενα µαθήµατα και από χρόνο σε χρόνο. Παράλληλα φανερώνει τα µαθήµατα που προκαλούν τα περισσότερα προβλήµατα στους διαγωνιζόµενους καθώς και τα µαθήµατα στα οποία οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθµολογίες.

Τα µαθήµατα που καίνε
Στο πλαίσιο αυτό ας δούµε τα µαθήµατα που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι υποψήφιοι ανάλογα µε την Κατεύθυνση στην οποία ανήκουν και βεβαίως ανάλογα µε το επιστηµονικό πεδίο που είναι έτοιµοι να επιλέξουν. Τα Μαθηµατικά και η Φυσική, τα Αρχαία και η Ιστορία έχουναποδειχθεί ότι δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψήφιουςκαι δηµιουργούν µεγάλες ουρές χαµηλώνβαθµολογιών. Το µεγαλύτερο ποσοστόκάτω από τη βάση στην «ιστορία» των εξετάσεων Γενικού Λυκείου (αν εξαιρέσουµε τις «ιδιαίτερες» συνθήκες των θεµάτων του 2000) ήταν τα Μαθηµατικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (80,26% το 2002), η Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 (74,98% το 2005), το ίδιο µάθηµα (72,6% το 2004), η Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής Κατεύθυνσης2 (66,91%το2002),τα ΜαθηµατικάΤεχνολογικήςΚατεύθυνσης 1 (65,06% το 2002).Στα µαθήµατα Γενικής Παιδείας, αν εξαιρέσουµε τη Φυσική του 2004 που είχε το 52,44% τωνγραπτών κάτω από τη βάση, η Ιστορία αναδεικνύεται το µάθηµα µε τα περισσότερα βαθµολογικά «Βατερλώ» (63,66% κάτω από τη βάση το 2010).

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα Aρχαία Eλληνικά (κατά µέσο όρο 50% γράφουνκάθε χρόνο κάτω από τη βάση) και την Iστορία (60,27% κάτω από τη βάση το 2006), αν θέλουν να βρουν ανοιχτή την είσοδο στις υψηλόβαθµες νοµικές και παιδαγωγικές σχολές, καθώς τα παραπάνω µαθήµατα, ενώ αποτελούν το κλειδί για την είσοδο σε υψηλόβαθµη σχολή, παράλληλα συγκεντρώνουν τα µεγαλύτερα ποσοστά χαµηλών βαθµολογιών. Ωστόσο, προσοχή θέλει και η Λογοτεχνία καθώς, αν και τα τελευταία χρόνια έχει σχετικά µικρά ποσοστά κάτω από τη βάση, το 2006 σηµειώθηκε ρεκόρ αποτυχίας (52,28% κάτω από τη βάση).

Στη Θετική Κατεύθυνση, στα Μαθηµατικά καταγράφεται µια αποτυχία της τάξης του 28-42%. Στη Βιολογία η αποτυχία στο διάστηµα 2001-2003 αφορούσε το 30-45% των υποψηφίων, όµως τα ευκολότερα θέµατα τα τελευταία χρόνια κατέβασαν το ποσοστό της αποτυχίας κάτω από το 12-17%. Στη Φυσική, το 2005 καταγράφεται η µεγαλύτερη αποτυχία στο µάθηµα, φτάνοντας το 35,75%, ενώ στη Χηµεία το ποσοστό των γραπτών κάτωαπό τη βάση είναι ανάµεσα στο 16,02% (το 2009) και το 31,29% (το 2003).

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση2 που έχει και τους περισσότερους υποψήφιους, τα Μαθηµατικά αποτελούν το µάθηµα-νάρκη καθώς κάθε χρόνο το ποσοστό αποτυχίας κυµαίνεται µεταξύ 60-80%(61,34% το 2010).

Αµέσως µετά, σε βαθµό δυσκολίας ακολουθεί η Φυσική που το 2005 σηµείωσε ρεκόρ βαθµολογιών κάτω από τη βάση (74,98%). Μακρά σειρά χαµηλών επιδόσεων έχουµε και στο µάθηµα Ανάπτυξη Εφαρµογών (κατά µέσο όρο ένας στους δύο υποψήφιους γράφει κάτω από τη βάση), ενώ καλύτερα είναι τα πράγµατα στο µάθηµα Αρχές Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, στο οποίο πέρυσι (2010) κάτω από τη βάση έγραψε το 29,14% των υποψηφίων.

Οι Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας
Στο µάθηµα αυτόαναµένεται να εξεταστούν φέτος περίπου 25.000 υποψήφιοιδιεκδικώντας µια θέση στα οικονοµικά τµήµατα του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου. Πέρυσι το 27,85% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στο παραπάνω µάθηµα, ενώ το 31,45% έγραψε άριστα (18-20) εξασφαλίζοντας απαραίτητα µόρια καθώς το µάθηµα έχει αυξηµένο συντελεστή βαρύτητας. Η µεγαλύτερη αποτυχία στο µάθηµα (49,92%) παρουσιάστηκε το 2001, ενώ τακαλύτερα αποτελέσµατα το 2007.

Εγκύκλιος απογραφής για όλο το Δημόσιο ώς τις 10 Ιανουαρίου – Σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού με απειλές απόλυσης »

* Απειλή απόλυσης για όσους δεν θα δεχτούν * Πού πάνε 4.500 υπάλληλοι των 75 πρώην Οργανισμών

ΠΟΔΑΡΙΚΟ στην καινούργια χρονιά με σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο θα κάνει η κυβέρνηση. Κατεπείγουσα εγκύκλιος, που «έφυγε» σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους οργανισμούς, ζητεί σε χρόνο-ρεκόρ -μέχρι 10 Ιανουαρίου- πλήρη καταγραφή προσωπικού, ειδικοτήτων και κλάδων όλων των υπαλλήλων, καθώς και των κενών θέσεων και του πλεονάζοντος προσωπικού.

Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια -περί το τέλος Ιανουαρίου- οι υπάλληλοι που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, αλλάζοντας ακόμα και ειδικότητα, αφού παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης.

Την ευθύνη συλλογής των στοιχείων θα έχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ ειδική επιτροπή «διαχείρισης μετατάξεων» συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο μεταξύ, με «φύλλα πορείας» 4.500 υπάλληλοι, από 75 φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, επί ποινή απόλυσης πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να παρουσιαστούν στις νέες τους υπηρεσίες.
alfavita.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση