Archive for 18 Δεκεμβρίου, 2010

Αδυνατίστε τρώγοντας όσο θέλετε »


Πανευρωπαϊκή μελέτη “έδειξε” την ιδανική δίαιτα
Μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε και να αδυνατίζουμε χωρίς να πρέπει να μετράμε τις θερμίδες; Η πανευρωπαϊκή έρευνα με το όνομα “Διογένης”, στην οποία συμμετείχε και η διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγελική Παπαδάκη, ανέδειξε την “ιδανική” δίαιτα και το μυστικό της είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης και η περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων.

“Με την δίαιτα αυτή, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε”, σημειώνουν οι Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης.

Για την ιδανική δίαιτα, μίλησε στην “Π” η κ. Παπαδάκη, η οποία μας δίνει παραδείγματα τροφών και διαιτολογίου που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να χάσουμε βάρος. Η ίδια λέει: “Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της παχυσαρκίας, η ʽιδανικήʼ όμως δίαιτα για την απώλεια βάρους παραμένει άγνωστη. Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη (περίπου 23% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων), με βάση τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, το ψάρι, τα πουλερικά, τους ξηρούς καρπούς και το άπαχο κυρίως κρέας, και μέτριες σε λίπος (κυρίως ελαιόλαδο), βοηθούν την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του χαμένου βάρους, καθώς προκαλούν κορεσμό και ʽκάψιμοʼ του λίπους του σώματος.

Από την άλλη, η κατανάλωση (45% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θρμίδων) τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, αλλά που αυξάνουν αργά τη γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους (τα λεγόμενα τρόφιμα “χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη”, όπως το πολύσπορο ψωμί, τα όσπρια, το ρύζι τύπου basmati, τα ζυμαρικά βρασμένα “al dente”, τα ωμά λαχανικά και τα όχι ώριμα φρούτα), βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνει την πείνα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL- (“κακή”) χοληστερόλη”.

Εχασαν βάρος

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, “η ευρωπαϊκή έρευνα DiOGenes (Διογένης), στην οποία συμμετείχε η ερευνητική ομάδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που ακολούθησαν τους παραπάνω συνδυασμούς τροφών έχασαν περισσότερο βάρος, το οποίο και διατήρησαν, σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεϊνη και τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Επίσης, στα παιδιά των οικογενειών που ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή, η παχυσαρκία μειώθηκε κατά 15%.

Φαίνεται επομένως ότι, καθώς η δίαιτα αυτή χορταίνει, χωρίς να χρειάζεται να μετράμε θερμίδες, ίσως αποδειχτεί η μελλοντική λύση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας”.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 18/12/2010

To Wikileaks στο enet.gr-mirror sites του Wikileaks. »

Ενεργοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το mirror site του enet.gr για το Wikileaks.

Στη διεύθυνση http://wikileaks.enet.gr μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στον κεντρικό διαδικτυακό κόμβο του Wikileaks, συμπεριλαμβανομένων των τηλεγραφημάτων που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων τηλεγραφημάτων το Wikileaks δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές. Η Amazon, που φιλοξενούσε τις σελίδες του Wikileaks, επικαλέστηκε προβλήματα ασφαλείας που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις εναντίον του wikileaks.org και προχώρησε στην “έξωσή” του. Το ίδιο συνέβη και με την EveryDNS, που εξυπηρετούσε τη δρομολόγηση προς το wikileaks.org, με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμείνει διαδικτυακώς ανέστιο για πολλές ώρες.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αρχικά με την ενεργοποίηση ενός κόμβου στην Ελβετία. Παράλληλα οι διαχειριστές του Wikileaks απηύθυναν πρόσκληση στη διαδικτυακή κοινότητα για τη δημιουργία mirror sites (δηλαδή κόμβων που λειτουργούν ως πιστά αντίγραφα του βασικού site).

Πρόκειται για μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο προκειμένου η ίδια πληροφορία να διοχετεύεται ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των πληροφοριών υπό, πρακτικά, οποιεσδήποτε συνθήκες.

To mirror site του enet.gr τροφοδοτείται αυτόματα από τους διαχειριστές του Wikileaks. Υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερα από 2.100 mirror sites του Wikileaks.
edugate.gr

Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση προβλέπει 740 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς και μειώσεις για τους εν ενεργεία »

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: 740 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ


Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση προβλέπει 740 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς και μειώσεις για τους εν ενεργεία

ΕΘΝΟΣ 13/12/2010

Διά Βίου Μάθηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις »

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας καλούν στις εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνουν με θέμα «Δια βίου μάθηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Το Συνέδριο διεξάγεται από 28 έως 29 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η δια βίου μάθηση αποτελεί ένα αναπόσπαστο συστατικό κομμάτι, ίσως το πιο σημαντικό και καθοριστικό, της σύγχρονης εκπαίδευσης και παιδείας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη να στραφεί η επιστημονική θεωρία και έρευνα στις εννοιολογικές και πρακτικές προκλήσεις, τις οποίες προβάλλει η διά βίου μάθηση.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μάθηση, είτε για λόγους προσωπικής επιστημολογίας είτε για συγκεκριμένους ερευνητικούς και επαγγελματικούς λόγους, στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και ευρύτερες πολιτισμικές συνθήκες, σε περιβάλλοντα τόσο διαφορετικά αλλά και αλληλο-συναρτώμενα, όπως το σχολείο και το πανεπιστήμιο και όλοι γενικότερα οι εκπαιδευτικοί και πολιτισμικοί φορείς και οργανισμοί.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι περιεκτικό και ουσιαστικό. Περιλαμβάνει διαλέξεις από διακεκριμένους έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με τη μάθηση, ο καθένας στο πλαίσιο ενός διακριτού γνωστικού πεδίου. Έτσι οι διαλέξεις αυτές αφορούν μία ποικιλία θεματικών ενοτήτων όπως: εκπαίδευση ενηλίκων, ειδική αγωγή, παιδαγωγική, ηθική φιλοσοφία, επιστημολογία, φιλοσοφία της επιστήμης, ιατρική εκπαίδευση, βιολογία, ηλεκτρονική μάθηση και πληροφορική, ψυχολογία, συμβουλευτική και επαγγελματικός σχεδιασμός. Επίσης το Συνέδριο περιλαμβάνει μία ειδική συνεδρία με ανακοινώσεις των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών των δύο τμημάτων.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Βασίλης Δαγδιλέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Συνεδρίου, dagdil@uom.gr, τηλ: 2310 891336

Βίκη Καραβάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συνεδρίου, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, vkm@uom.gr, τηλ: 2310 891360

Anthony Montgomery, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, antmont@uom.gr, τηλ: 2310 891308 begin_of_the_skype_highlighting 2310 891308

Κατεβάστε δωρεάν (και νόμιμα) 1000 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη »

Μια ομάδα από φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη διάλεξε 1000 τραγούδια από το έργο του, και πρότεινε στον ίδιο τον δημιουργό την δωρεάν διάδοση των 50 CD που προέκυψαν από χέρι σε χέρι. Ο Θεοδωράκης αποδέχτηκε την πρόταση αυτή και συμφώνησε να πραγματοποιηθεί η διανομή μέσω διαδικτύου.

Τα 50 CD της αρχικής συλλογής τελικά συμπιέστηκαν,για να προκύψουν τελικά 15, τα οποία διατίθενται εντελώς δωρεάν μέσω του blog mikis1000songs.blogspot.com, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.
insomnia.gr

1,2 δισεκατομμύρια παράνομα μουσικά downloads στη Βρετανία φέτος »


Τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια τραγούδια θα έχουν διανεμηθεί παράνομα φέτος μονάχα στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με μια έρευνα για λογαριασμό της BPI, της αντίστοιχης δηλαδή αγγλικής ΑΕΠΙ. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι περίπου 7,7 εκατομμύρια Βρετανοί κατεβάζουν μουσική παράνομα.

H εκτίμηση μάλιστα θεωρείται συντηρητική και ξεπερνά κατά πολύ τις 370 εκατομμύρια νόμιμες πωλήσεις τραγουδιών που θα γίνουν φέτος. Συγκεκριμένα, η πώληση σίνγκλ θα φτάσει φέτος τα 160 εκατομμύρια σε σύγκριση με 150 εκατομμύρια πέρσι, ενώ η πώληση άλμπουμ θα φτάσει τα 21 εκατομμύρια σε σύγκριση με 16 εκατομμύρια πέρσι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα τραγούδι σε μορφή σινγκλ, το “I Gotta Feeling” των Black Eyed Peas πούλησε περισσότερο από 1 εκατομμύριο νόμιμα downloads στη Μεγάλη Βρετανία. 19 άλμπουμ ξεπέρασαν τις 100.000 ψηφιακές πωλήσεις με 2 από αυτά, το “Only by the Night” των Kings of Leon και το “The Fame” της Lady Gaga να ξεπερνούν τις 250.000 πωλήσεις downloads.

Σύμφωνα με την BPI, οι ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες αποτελούν το 24,5% των εσόδων της Βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, από 19.2% που ήταν πέρσι. Παρ’ολα αυτά, η αύξηση των εσόδων από νόμιμα downloads δεν καλύπτει την μεγάλη πτώση εσόδων που έχει προκύψει από τις χαμηλές πωλήσεις CD.

skai.gr

Εθνικό Τεστ κατά του καρκίνου »

∆ΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟ
Στον τοµέα της πρόληψης επικεντρώνεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο που παρουσίασαν χθες οι συναρµόδιοι φορείς στο Ζάππειο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να µειώσει κατά περίπου 30% τα περιστατικά ανάπτυξης κακοηθειών, αλλά και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες αντιµετώπισης ή θεραπείας για όσους νοσήσουν. «Από το 2011 καθιερώνεται το Εθνικό Τεστ, αρχικά για τους καρκίνους του µαστού και του τραχήλου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Εξήγησε πως πρόκειται για τις πιο βασικές προληπτικές εξετάσεις, καθώς µπορεί άµεσα να σωθούν αρκετές ζωές. «Εν µέσω κρίσης προσπαθούµε να διευρύνουµε τις υπηρεσίες υγείας. Είµαστε η 6η χώρα στον κόσµο σε δαπάνες υγείας, δηµόσιες και ιδιωτικές, και δεν έχουµε καταφέρει να αντιµετωπίσουµε σωστά τον καρκίνο». Τον επόµενο µήνα µάλιστα αρχίζει και η υλοποίηση της Εθνικής Επικοινωνιακής Εκστρατείας Πρόληψηςγια τον Καρκίνο.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο συµµετέχουν για πρώτη φορά εκτός από το υπουργείο Υγείας, το Παιδείας και το Εργασίας, η Εκκλησία, µη κερδοσκοπικοί φορείς, αλλά και ακαδηµαϊκοί και ιδρύµατα, όπως το Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ που έχει ξεκινήσει ήδη µελέτη καπνίσµατος στον ελληνικό πληθυσµό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση