Archive for 17 Δεκεμβρίου, 2010

Ερχεται το Google Body »

Μετά το Google Earth, που επιτρέπει την εξερεύνηση του πλανήτη μας, η Google είναι έτοιμη να προσφέρει κάτι πιο… προσωπικό στους χρήστες της δημιουργώντας εφαρμογή εξερεύνησης του ανθρώπινου σώματος.
Το Google Body Browser, που πρόκειται πολύ σύντομα να φθάσει στους υπολογιστές μας, θα χαρτογραφεί το ανθρώπινο σώμα.

Οι χρήστες μέσω της νέας εφαρμογής θα μπορούν να δουν αναλυτικά κάθε εκατοστό του ανθρώπινου σώματος από τα κόκαλα μέχρι και το δέρμα.

Οπως στο δημοφιλές Google Earth οι χρήστες εστιάζουν σε σημεία του πλανήτη, έτσι και στο Google Body θα μπαίνει… στο μικροσκόπιο το ανθρώπινο σώμα.

Τα διάφορα στρώματα του δέρματος και των μυών, όπως επίσης και η ανατομία των οργάνων θα παρουσιάζονται τρισδιάστατα μπροστά στα μάτια μας.

Το Google Body αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες -δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν νέο και ενδιαφέροντα τρόπο για να μιλήσουν για το ανθρώπινο σώμα. Και φυσικά η εφαρμογή κρίνεται ιδανική για φοιτητές ιατρικής και φυσιοθεραπείας, γιατρούς και όσους άλλους ενδιαφέρονται για κατανόηση της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος.

ΙΩ.Ν. (Πηγή: http://googlesystem.blogspot.com, Daily Mail)

Απεργιακό δελτίο »

Συνεχίζεται το απεργιακό «τσουνάμι» που πλήττει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα τη χώρα. Έτσι, σήμερα θα ακινητοποιηθούν από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ) καθώς και τα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στον προαστιακό, όμως κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Απεργούν επίσης σήμερα και αύριο οι δημοσιογράφοι, ενώ και σήμερα πραγματοποιούν απεργία οι γιατροί του ΙΚΑ.

Παράλληλα, σήμερα θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να επικυρώσουν το απεργιακό πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας, το οποίο προβλέπει για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν από 9 π.μ. έως 9 μ.μ., ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου όλα τα μέσα θα έχουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα ακινητοποιηθούν λόγω 24ωρης απεργίας. Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου τα λεωφορεία θα κινηθούν από 9 π.μ. έως 9 μ.μ., ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα πράξουν. Τέλος, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Το ρολόι που δείχνει…το παγκόσμιο χρέος »

«Στο κόκκινο» βρίσκεται το χρέος της Ελλάδας όπως και των χωρών της Ε.Ε. και της βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με το ρολόι που μετράει το παγκόσμιο χρέος με το δευτερόλεπτο.

«Ο χρόνος είναι χρήμα». Κάπως έτσι σκέφτηκαν στο περιοδικό Economist και παρουσιάζουν το πρώτο ρολόι που δείχνει το δημόσιο χρέος παγκοσμίως να αυξάνεται λεπτό με το λεπτό.

Κάθε λεπτό το παγκόσμιο χρέος αυξάνει κατά χιλιάδες δολάρια. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Economist μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ακριβώς αυτή την αύξηση.

Η εικόνα βέβαια είναι μάλλον τρομακτική. Όλοι ξέρουμε για τα «φουσκωμένα» δημόσια ελλείμματα αλλά να βλέπεις το παγκόσμιο έλλειμμα να αυξάνεται με το δευτερόλεπτο σε κάνει να ξανασκεφτείς πολλά για την παγκόσμια οικονομική πολιτική.

«Κάθε λεπτό φαίνεται ότι κάποιος στον κόσμο χρεώνεται περισσότερα. Η ιδέα ενός ρολογιού του χρέους για κάθε έθνος είναι γνωστή σε όσους έχουν πάει στην πλατεία Τimes της Ν. Υόρκης όπου παρουσιάζεται το αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Economist.

Το ρολόι συνοδεύεται και από χάρτη που δείχνει αναλυτικά τα στοιχεία του δημοσίου χρέους κάθε χώρας.

Δείτε αναλυτικά το ρολόι του χρέους στην σελίδα του Economist
realnews.gr

Χωρίς κριτική σκέψη οι Ελληνες μαθητές »


Από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 65 χωρών στον διαγωνισμό PISA
Του Αποστολου Λακασα
Ενας στους πέντε Ελληνες μαθητές διαβάζοντας ένα κείμενο αδυνατεί να αναγνωρίσει το κύριο θέμα του, να εντοπίσει μία με σαφήνεια διατυπωμένη πληροφορία εντός του κειμένου, να κάνει μια απλή συσχέτιση ανάμεσα στις πληροφορίες του κειμένου και σε κοινές, καθημερινές γνώσεις. Αυτό προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των επιδόσεων Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA που διενεργήθηκε το 2009. Οι 15χρονοι μαθητές 65 χωρών εξετάστηκαν στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Ο διαγωνισμός διενεργείται ανά τριετία, και κάθε φορά από τον ΟΟΣΑ δίνεται βάρος σε μία μαθησιακή δεξιότητα. Φέτος ήταν η σειρά του αναγνωστικού εγγραμματισμού (κατανόηση κειμένου). Παρότι η Ελλάδα βελτίωσε τη μέση επίδοσή της σε σχέση με τον διαγωνισμό του 2006, αυτό δεν ανατρέπει την εικόνα, καθώς οι επιμέρους επιδόσεις των μαθητών στην ικανότητα να κατανοούν γραπτά κείμενα, να τα χρησιμοποιούν και να τα αξιοποιούν για την προσωπική τους γνωστική βελτίωση, δείχνουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πάσχει σοβαρά. Μάλιστα, οι χειρότερες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι στον εντοπισμό της πληροφορίας (δηλαδή, την κριτική σκέψη), και την κατανόηση κειμένων που περιέχουν βοηθητικά σχήματα, π.χ. κόμικς, χάρτες. Δηλαδή, σε μία εποχή που η απόκτηση πληροφοριών γίνεται από πολλές πηγές, τα Ελληνόπουλα παρουσιάζονται προσκολλημένα στην παραδοσιακή μορφή του βιβλίου, το οποίο μάλλον… παπαγαλίζουν. Ειδικότερα, με βάση τα επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στην κατηγορία της κατανόησης κειμένου προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Στη γενική κατηγορία της κατανόησης κειμένου στον διαγωνισμό του 2009 η Ελλάδα συγκέντρωσε 483 βαθμούς και βρέθηκε στην 31η θέση μεταξύ 65 χωρών. Στον διαγωνισμό του 2006 είχε 460 βαθμούς και ήταν στην 36η θέση μεταξύ 57 χωρών. Η ελληνική επίδοση βελτιώθηκε μόνο κατά 9 μονάδες συγκριτικά με τον διαγωνισμό του 2000 (ήταν 25η μεταξύ 31 χωρών), όταν και πάλι ο διαγωνισμός είχε δώσει βάρος στην κατανόηση κειμένου. Ομως, και τότε όπως και στον τελευταίο διαγωνισμό η Ελλάδα είναι στην ομάδα των χωρών που είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (493 βαθμοί το 2009).

– Ομως, το 21,3% των Ελλήνων μαθητών είχε επίδοση που δείχνει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση κειμένου. Συγκεκριμένα, βρέθηκε κάτω από το επίπεδο 2 (με ανώτατο επίπεδο το 6), το οποίο θεωρείται το κατώφλι για την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο το 18,8% των μαθητών είχαν επίδοση κάτω του 2.

– Στον αντίποδα, στα υψηλά επίπεδα 5 και 6 (δείχνουν τους άριστους μαθητές) βρέθηκε μόνο το 5% και 0,6% αντίστοιχα των Ελλήνων μαθητών, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 7,2% και 0,8% αντίστοιχα. Να σημειωθεί πάντως ότι σε τρεις χώρες -Τουρκία, Μεξικό και Χιλή- κανένας μαθητής δεν βρέθηκε στο ανώτατο επίπεδο 6.

– Οι περισσότεροι Ελληνες μαθητές κινούνται στη μετριότητα, καθώς στο επίπεδο 2 βρέθηκε το 24% και στο επίπεδο 3 το 28,9% των μαθητών.

– Ως προς τις πέντε υποκατηγορίες, η χειρότερη επίδοση των Ελλήνων μαθητών ήταν στον εντοπισμό των πληροφοριών που περιέχει το κείμενο. Πήραν 468 βαθμούς έναντι 495 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

– Εξίσου άσχημα πήγαν οι μαθητές στην κατανόηση μη συνεχών κειμένων (στα οποία παρεμβάλλονται βοηθητικά χάρτες, σχήματα, κόμικς κ.λπ.) όπου συγκέντρωσαν 472 έναντι 493 βαθμών του μέσου όρου.

– Πάλι χαμηλότερα -αλλά με μικρότερη απόκλιση- από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ήταν οι επιδόσεις στη σύνθεση και ερμηνεία κειμένου (484 βαθμοί έναντι 493), στην κατανόηση συνεχών κειμένων (χωρίς γραφικά κ.λπ.) με 487 βαθμούς έναντι 494 του μέσου όρου, και στην αξιολόγηση ενός κειμένου (489-494).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100057_17/12/2010_426092

Το εκκρεμές της Παιδείας »


ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ |
Πριν από λίγα μόνο χρόνια πιστεύαμε ότι το πανεπιστήμιο είναι το τελευταίο οχυρό που δεν έχει πέσει στα μάτια της κοινωνίας· έγινε όμως και αυτό· με καταλύτες κυρίως τους συκοφάντες του, που γιγαντώνουν την εξαίρεση και ελαχιστοποιούν τον κανόνα· αλλά και με μερικούς εκ των έσω που έχουν παρερμηνεύσει τον ρόλο τους.

Οχι βέβαια ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει προβλήματα.

Αντί όμως να εστιάζεται κάθε φορά η συζήτηση στα προβλήματα αυτά και να προσεγγίζεται η λύση τους, εμφανίζονται «λύσεις» της μορφής «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», ανατροπή δηλαδή στην ανατροπή· και τα προβλήματα εκκρεμούσαν εν αδρανεία και αδρανούσαν εν εκκρεμότητι.

Από την παντοδυναμία της έδρας λ.χ. ορθώς φθάσαμε στον Ν. 1268/82 που απελευθέρωσε τεράστιες ερευνητικές και εκπαιδευτικές δυνάμεις στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν κάθε σοβαρή αλλαγή δεν αντιμετωπίζονταν στη βάση μιας συνεκτικής προσαρμογής, αλλά εναλλάσσονταν με μορφή εκκρεμούς. Αύξηση- μείωση- αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στα συλλογικά όργανα, αύξηση- μείωση- αύξηση στα μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων, ανεξέλεγκτη έγκριση ίδρυσης νέων στενού γνωσιακού αντικειμένου Τμημάτων.

Και ενώ αναμένει κανείς από τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς σχεδιαστές, αν τους λάβουν υπόψη τους οι πρώτοι, να ισορροπήσουν τις παρεκκλίσεις, καινοτομούν συνήθως και δημιουργούνται νέα προσαρμοστικά προβλήματα που ικανοποιούν πάλι τη θεωρία του εκκρεμούς· με τη λύση να απέχει από την παγίωση μιας παράδοσης, ενός στόχου, ο οποίος θα μορφοποιεί την ταυτότητα του ελληνικού πανεπιστημίου και όχι τον μιμητισμό του· για να μην επηρεάζεται εύκολα από τις απροσδιόριστες «περιβαλλοντικές» επιδράσεις.

Ετσι φτάσαμε σήμερα να συζητούμε και να διαβουλευόμαστε αν λ.χ. ο πρύτανης θα διορίζεται και θα παύεται από ένα διορισμένο, εν πολλοίς εξωπανεπιστημιακό, Συμβούλιο!

Αν θα προωθηθεί π.χ. η διεπιστημονικότητα/διαθεματικότητα με τη γιγάντωση της σχολής και τη νανοποίηση των τμημάτων, σε μια εποχή όπου αναδύονται πρωτοπόρα γνωσιακά αντικείμενα τα οποία θα ασφυκτιούν μέσα στην αγκαλιά της πολυγνωσιακής σχολής, αντί η προώθηση αυτή να γίνει μέσα από τα προγράμματα σπουδών που θα ενσωματώνουν και στοιχεία ακαδημαϊκής διεπιστημονικότητας/διαθεματικότητας.

Δεν συζητούμε ωστόσο το αν η θεμιτή πανεπιστημιακή δημοκρατία θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Η τελευταία όμως διάζευξη πρέπει να είναι ο πυρήνας της συζήτησης, αλλά ίσως δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό. Και αντί το νοικοκύρεμα και η αποτελεσματικότητα των πανεπιστημίων, η ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων από τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα τους να είναι ο στόχος, υπάρχει ο φόβος ότι η προτεινόμενη στόχευση έχει δυσκολίες και εύλογα διερωτάται κανείς για το αν τελικά κάποιος άλλος είναι ο διεθνής στόχος.

Διότι η μαζικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που άρχισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφθασε σε «επικίνδυνα» υψηλό σημείο διεθνώς! Κάπως πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός αυτός και να μικρύνουν τα πανεπιστήμια! Γι΄ αυτό άλλες χώρες αυξάνουν υπέρογκα τα δίδακτρα και άλλες προτιμούν διαρθρωτικές αλλαγές, με πολλές όμως παρενέργειες. Η ευθύνη όλων μας λοιπόν είναι να αντιπαραθέσουμε τεκμηριωμένες και σοβαρές αντιπροτάσεις στο κείμενο διαβούλευσης, στην κρίσιμη αυτή καμπή για το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να εμπλουτισθεί ο προβληματισμός και οι δυνατές λύσεις, που πιθανόν να αναζητεί και η πολιτεία.

Διαφορετικά θα ξαναπαιχθεί το σενάριο του εκκρεμούς και η δημοκρατία, που κινείται μέσα στο πανεπιστήμιο από την ισορροπία έως την κακοποίησή της, θα κινδυνεύσει να «προσαρμοστεί» σε έναν νέο φιλελεύθερο θώκο, άγνωστο στα ελληνικά πανεπιστήμια, και να γίνει αγνώριστη· και αυτό πρέπει να προσεχθεί, γιατί η εξαίρεση θα γίνει κανόνας.

Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι γι΄ αυτό το πιθανό ενδεχόμενο και ο καθένας, εξουσιαστής και εξουσιαζόμενος, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη μερική κακολειτουργία των πανεπιστημίων και την ανατροπή των ονείρων του.

Ο κ. Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης είναι καθηγητής Γενετικής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

Αποψη: Προβάδισμα αγοριών στα μαθηματικά »


Της Βασως Χατζηνικητα*
Στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του PISA 2009, η ισότητα των φύλων, σε επίπεδο επιδόσεων, φαίνεται να έχει επιτευχθεί περισσότερο στις φυσικές επιστήμες και λιγότερο στην κατανόηση κειμένου και τα μαθηματικά. Συγκεκριμένα, οι διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην κατανόηση κειμένου (τα κορίτσια προηγούνται των αγοριών κατά 39 μονάδες) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στα μαθηματικά (12 μ. υπέρ των αγοριών) και τις φυσικές επιστήμες. Ειδικότερα, τα κορίτσια στην Ελλάδα εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερη μέση επίδοση από τα αγόρια και στις φυσικές επιστήμες (διαφορά 10 μ.).

Τα αγόρια αποκτούν το προβάδισμα στα μαθηματικά με τη μέση επίδοσή τους να είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερη έναντι αυτής των κοριτσιών (διαφορά 14 μ.). Οσον αφορά την κατανόηση κειμένου, στην οποία δόθηκε βάρος στον διαγωνισμό του 2009, οι διαφορές υπέρ των κοριτσιών παρατηρούνται και στην Ελλάδα (διαφορά 47 μ.). Μάλιστα, η διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων αυξάνεται περαιτέρω σε επιμέρους κλίμακες της κατανόησης κειμένου, και συγκεκριμένα σε αυτές που αφορούν τον «αναστοχασμό και αξιολόγηση» (διαφορά 57 μ.) και τα «συνεχή κείμενα» (διαφορά 51 μ.).

Επιπλέον, περισσότερα κορίτσια επιτυγχάνουν άριστες επιδόσεις (7,7% κορίτσια και 3,4% αγόρια βρέθηκαν στις κλίμακες 5 και 6), ενώ περισσότερα αγόρια εμφανίζουν περιορισμένες αναγνωστικές δεξιότητες και αδυνατούν να επιτύχουν στο βασικό επίπεδο του αναγνωστικού εγγραμματισμού (13,2% κορίτσια και 29,7% αγόρια κάτω από το επίπεδο 2).

Καθώς το ενδιαφέρον για την ανάγνωση και τη χρήση αποτελεσματικών μαθησιακών στρατηγικών συνδέονται με τις επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, η εξεύρεση τρόπων και η παροχή μέσων για την καλλιέργεια και την κατάκτησή τους από το μαθητικό πληθυσμό της Ελλάδας συνιστούν μια σημαντική πρόκληση για το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

*Εθνική διαχειρίστρια στο πρόγραμμα PISA και καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ερευνας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/12/2010_426090

Προωθούνται τα μεταλλαγμένα στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα »

Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενιδείου Ιδρύματος
Προωθούνται τα μεταλλαγμένα στην Διαδραστική ΄Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Στην διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε σχολεία αλλά και μεμονωμένους μαθητές και νέους, η τρίτη θεματική ενότητα αφορά στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

Στην υποενότητα με τίτλο «Η τροποποιημένη φύση» και ιδιαίτερα στις υποενότητες Γ12 «Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα» και Γ13 «Ασυνήθιστος κήπος» ο τρόπος με τον οποίο οι διοργανωτές της έκθεσης παρουσιάζουν (στους μαθητές και τους νέους που επισκέπτονται την έκθεση) τα «πλεονεκτήματα» και τα «οφέλη» που προκύπτουν από τη διάδοση και την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) είναι ιδιαίτερα αντιεπιστημονικός, αντιπαιδαγωγικός και αντικοινωνικός.

Συγκεκριμένα μέσα από τα εκθέματα, την προβολή «εκπαιδευτικού» βίντεο (όπου η υβριδοποίηση, η γενετική μηχανική και η καλλιέργεια in vitro παρουσιάζονται ως τρόποι βελτίωσης των φυτικών καλλιεργειών) αλλά και τις δραστηριότητες, τα πειράματα γενετικής τροποποίησης προϊόντων(ντομάτας) και τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές, η καλλιέργεια των ΓΤΟ, εξωραΐζεται και προβάλλεται ως το μέλλον της φυτικής παραγωγής και η πιθανή λύση του επισιτιστικού προβλήματος της ανθρωπότητας. Παράλληλα αμφισβητούνται οι δυνητικοί κίνδυνοι που η κατανάλωση ΓΤΟ προκαλούν στην υγεία των ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την υπολειτουργία και το μαρασμό στον οποίο και έχει καταδικάσει τα ΚΕΠΕ(Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), το Ευγενίδειο Ίδρυμα «διαπαιδαγωγεί» σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί στρεβλή περιβαλλοντική συνείδηση στην πολύ ευαίσθητη και εύπλαστη κοινωνική ομάδα της νεολαίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μήνα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να κάμψουν τις αντιστάσεις των αγροτών (προλειαίνοντας το έδαφος για την εισαγωγή μεταλλαγμένων στη χώρα μας) όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» . Συγχρόνως πιέσεις για την καλλιέργεια των ΓΤΟ ασκούν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ αλλά και κύκλοι της Ε.Ε με την προσπάθεια τροποποίησης της οδηγίας 2001/18/ΕΚ που αφορά στη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη της Ε. Ε να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτεια τους .

Στη σημερινή εποχή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τα πάντα ακόμα και το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα. Γι’αυτό πριν συσχετιστεί το κομμάτι αυτό της έκθεσης Ε&Τ , με τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων και με την συντονισμένη πίεση που δέχεται η χώρα μας στο να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ, οι υπεύθυνοι του Ευγενίδειου Ιδρύματος θα ήταν θετικό να είναι πιο προσεκτικοί και αμερόληπτοι σε σχέση με το ρόλο των ΓΤΟ. Η εξάπλωση και διάδοση των μεταλλαγμένων, ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αλλά και την ισορροπία των οικοσυστημάτων ολόκληρου του πλανήτη.

ΔΕΗ: 189 εκατομμύρια οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί »

Διευκρινίσεις σχετικά με ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος δίνει η Δ.Ε.Η.. Ειδικότερα, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο για ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει ότι:

– Η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ, ενώ, ειδικότερα για τους πελάτες της Χαμηλής και Μέσης Τάσης, η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει τα 104 εκατ. ευρώ

– Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια εσόδων (όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα), καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει ανεξόφλητο και μετά το πέρας εξαμήνου. Συγκεκριμένα, οι ανείσπρακτες οφειλές σε Χαμηλή Τάση (ΧΤ) και Μέση Τάση (ΜΤ) μετά το πέρας του εξαμήνου ως προς το σύνολο των εισπρακτέων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε περίπου 6%.

– Σημειώνεται ότι η εταιρεία προβαίνει στις αναγκαίες προβλέψεις σύμφωνα με τις αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις περιπτώσεις στις οποίες η εισπραξιμότητα κρίνεται επισφαλής. Η αύξηση των προβλέψεων στο 9μηνο 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αναφορικά με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών της ΧΤ και ΜΤ φθάνει τα 21 εκατ. ευρώ.
dete.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση