Archive for 10 Δεκεμβρίου, 2010

Το τρομερό μυστικό που αποκάλυψε το WikiLeaks »


Tου Πετρου Παπακωνσταντινου
Στις 21 Ιανουαρίου της χρονιάς που φεύγει, η Χίλαρι Κλίντον εκφώνησε στην Ουάσιγκτον σημαντική ομιλία για την ελευθερία στο Διαδίκτυο, που ερμηνεύθηκε ως έμμεση επίθεση εναντίον της Κίνας. Στον απόηχο της διένεξης ανάμεσα στην κινεζική κυβέρνηση και την Google, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εγκωμίασε «τα δίκτυα πληροφόρησης, που βοηθούν τους πολίτες αυταρχικών καθεστώτων να ανακαλύψουν καινούργιες αλήθειες και να καταστήσουν υπόλογες τις κυβερνήσεις τους». Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι λίγους μήνες αργότερα αυτά τα λόγια θα επέστρεφαν, ως δριμύ κατηγορώ, εναντίον της δικής της κυβέρνησης, ύστερα από τον καταιγισμό των διώξεων εναντίον του WikiLeaks και του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάντζ. Ακόμη και αν αποδειχθεί τελικά ότι ο 39χρονος Αυστραλός υπήρξε ένοχος σεξουαλικών αδικημάτων (πράγμα για το οποίο δικαιούται κανείς να αμφιβάλλει), είναι βέβαιο ότι τα αλυσιδωτά πλήγματα εναντίον του WikiLeaks από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο Ιντερνετ σαν την Amazon και από πιστωτικές φίρμες τύπου Vista, Mastercard και PayPal, αποτελούν πολιτικά κατευθυνόμενες απόπειρες στραγγαλισμού των κυβερνοπειρατών. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας εναντίον αντικαθεστωτικών -κρατική ασφάλεια, εθνική προδοσία- γίνονται η σημαία της ισχυρότερης δυτικής δημοκρατίας εναντίον του Ασάντζ, ο οποίος μάλιστα δεν είναι καν υπήκοος της χώρας που υποτίθεται ότι «προδίδει».

Αυτός ο ασύμμετρος πόλεμος τουλάχιστον τριών ισχυρών κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία) εναντίον ενός ανθρώπου αιτιολογείται με αφορισμούς τύπου «11η Σεπτεμβρίου της διπλωματίας». Μόνο που εδώ δεν συνετρίβησαν αεροπλάνα, δεν γκρεμίστηκαν ουρανοξύστες, δεν χάθηκαν αθώοι άνθρωποι. Το λεγόμενο Cablegate αφορά περίπου 250.000 έγγραφα αμερικανικών πρεσβειών, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει ούτε ένα «άκρως απόρρητο» (top secret) -αν και υπάρχουν περίπου 15.000 απόρρητα- και στα οποία έχουν μερική ή ολική πρόσβαση 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλά από αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα, αλλά κανένα από όσα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί δεν συνιστά βόμβα μεγατόνων. Και όπως σημειώνει η El Pais, τα βιβλία του Μπομπ Γόυντουγουρντ για τις κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα περιέχουν περισσότερες εμπιστευτικές πληροφορίες για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν από τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks.

Αποκόμματα εφημερίδων

Κατά τον Ουμπέρτο Εκο, τα τελευταία «επιβεβαιώνουν ότι κάθε φάκελος που φτιάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες οποιουδήποτε κράτους στηρίζεται κατά βάση σε αποκόμματα εφημερίδων». Οι αναφορές στον «φιλοαμερικανό, υπερκινητικό, αυταρχικό Σαρκοζί» και στο ρωσικό «παρακράτος», το μόνο που επιβεβαιώνουν, σχολιάζει ο Ιταλός συγγραφέας στη Liberation, είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες «δέχονται ως αλήθεια μόνο αυτό που αναγνωρίζουν. Το απόρρητο, υποτίθεται, τηλεγράφημα για τον Μπερλουσκόνι που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία από τη Ρώμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πιστό αντίγραφο σχετικού ρεπορτάζ του τελευταίου Newsweek».

Παλιότερες αποκαλύψεις, από τα Εγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι το Αμπού Γραΐμπ στο Ιράκ, έκαναν ζημιά στην Αμερική γιατί έφερναν στο φως τις πιο απεχθείς μορφές της φονικής της δύναμης. Αντίθετα, ο Τζούλιαν Ασάντζ προκάλεσε τεράστια ενόχληση γιατί αποκάλυψε την ολοένα και μεγαλύτερη (και βέβαια σχετική) … αδυναμία της! Ομολογίες παταγώδους αποτυχίας στο Αφγανιστάν, νευραλγικοί σύμμαχοι τόσο αξιόπιστοι όσο οι Σαουδάραβες, που παρακαλούν τους Αμερικανούς να «αποκεφαλίσουν» το Ιράν, ενώ ταυτόχρονα κάνουν τα στραβά μάτια στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, στρατηγικοί εταίροι σαν τους Γερμανούς, που ανυπομονούν να τους δουν να φεύγουν από τη χώρα τους. Από τον καιρό του Μακιαβέλι γνωρίζουμε ότι ο Ηγεμόνας μπορεί να ζήσει χωρίς να εμπνέει αγάπη, αλλά όχι όταν σταματήσει να εμπνέει φόβο. Οταν ο ιέραξ των νεοσυντηρητικών Τζον Μπόλτον κατηγόρησε τον Ομπάμα που δεν απέτρεψε τη διαρροή αυτού του τεράστιου εθνικού μυστικού της Αμερικής εννοούσε ακριβώς αυτό: Το μυστικό είναι ότι η μόνη υπερδύναμη δεν υπάρχει πια!

Για τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει άλλο ένα, πραγματικά πελώριο μυστικό, που δεν είναι βέβαιο ότι μπορούμε να το αντέξουμε: Η αποκάλυψη ότι ο κόσμος είναι περίπου όπως τον ξέρουμε! Με μικρούς, ανασφαλείς ηγέτες επικεφαλής μεγάλων δημοκρατιών, με θεοσεβούμενους σεΐχηδες που ξεφαντώνουν με σεξουαλικά όργια, με ένα κινεζικό οικονομικό θαύμα στηριγμένο σε «αυτοσχέδιους» κρατικούς προϋπολογισμούς και με αρχιαπατεώνες επικεφαλής μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων. Η απομάγευση του κόσμου φτάνει στο αποκορύφωμά της και δεν αφήνει χώρο για κρυμμένες αλήθειες, συνωμοσίες και αναπάντεχες καταστάσεις: Χάρη στην τρομακτική διάχυση των πληροφοριών, παρακολουθούμε κι εμείς αυτούς που μας παρακολουθούν, ξέρουμε περίπου τα ίδια με τους ειδικούς και το μόνο ερώτημα είναι αν μπορούμε να διαχειριστούμε την τόση γνώση.

Το WikiLeaks μάς έμαθε πάνω απ’ όλα ότι ο κόσμος είναι περίπου αυτός που ξέρουμε. Το ερώτημα που απομένει αναπάντητο είναι τι θα κάνουμε μ’ αυτόν τον κόσμο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/12/2010

Το μυστήριο της αντι-ύλης ετοιμάζονται να λύσουν επιστήμονες »

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη δημιουργία και τη σύλληψη ατόμων αντι-υδρογόνου, χάρη σε καινοτόμο μαγνητική παγίδα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της σύστασης της αντι-ύλης.

Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Η ανακοίνωση του ερευνητικού ινστιτούτου CERN ακολουθεί ανάλογη αποκάλυψη άλλης ομάδας Φυσικών στη Γενεύη, που εργάζονται παράλληλα με τους πρώτους στο ίδιο εργαστήριο.

«Χάρη στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους παραγωγής και συντόμως μελέτης του αντι-υδρογόνου, η αντι-ύλη δεν θα μπορεί πια να αποκρύπτει τις ιδιότητές της», λέει ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, μέλος της δεύτερης ομάδας Φυσικών.

Η αντι-ύλη (ή ουδέτερη ύλη) εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σε ίδιες ποσότητες όπως και η συμβατική ύλη, τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ πριν 13,7 δισ. χρόνια, ενώ την ύπαρξή της απέδειξε ο Αμερικανός Φυσικός Ντέιβιντ Αντερσον το 1932.

Ο διευθυντής το CERN Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό, χάρη στον επιταχυντή σωματιδίων LHC, που η λειτουργία της συσκευής θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2012, ένα χρόνο περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο υποδιευθυντής Σέρτζιο Μπερτολούτσι ανέφερε ότι το LHC αποκαλύπτει στους επιστήμονες νέα δεδομένα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για εντοπισμό, καταγραφή και ανάλυση της «σκοτεινής ύλης», από την οποία αποτελείται το 25% του Σύμπαντος.

Φυσικοί και Αστρονόμοι εκτιμούν ότι η «σκοτεινή ύλη», που λέγεται έτσι επειδή αντανακλά το φως καθιστάμενη αόρατη, μπορεί να ευθύνεται για τουλάχιστον μικρό ποσοστό της «χαμένης» αντι-ύλης, σωματίδια της οποίας καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο CERN το 2002.

Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να σχετίζεται με τη «σκοτεινή ενέργεια» από την οποία αποτελείται το 70% του Σύμπαντος, αφήνοντας μόλις 5% για τα ορατά μέρη του Σύμπαντος (γαλαξίες, άστρα και πλανήτες) που μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης από τη Γη.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας ανέφερε ότι ο δακτύλιος αποθήκευσης του CERN, γνωστός ως Antiproton Decelerator, συνέλαβε σημαντικό αριθμό ατόμων αντι-υδρογόνου εν πτήσει προς παγίδα σωματιδίων. Τον περασμένο μήνα, παράλληλο αλλά συμπληρωματικό πείραμα με όνομα ALPHA, οδήγησε στη σύλληψη 38 ατόμων αντι-υδρογόνου, τα οποία διατήρησε για λίγο χρόνο, επιτρέποντας την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Πλήρης ανατροπή των όρων ζωής με το Μνημόνιο που ανακοινώθηκε »


Πλήρης ανατροπή των όρων ζωής με το Μνημόνιο που ανακοινώθηκε Ιδού το μνημόσυνο Μικρότερες αποδοχές, ευκολότερες απολύσεις, χειρότερη περίθαλψη, ακριβότερα προϊόντα, λουκέτο σε ΔΕΚΟ και νέο Ασφαλιστικό Απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση, φωτογράφισε τις νέες μεταρρυθμίσεις για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και μετέθεσε για τον Ιανουάριο του 2011 την απόφαση της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Αστοχοι οι αστεϊσμοί του στις απαντήσεις του στο Κοινοβούλιο. Αδειασε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011, προβλέποντας ότι αυτό δεν θα γίνει πριν το 2012 ή το 2013. Για πραγματική ανάπτυξη, το 2020 και βλέπουμε. Ο κ. Ολι Ρεν χθες στη Βο ΣΕ μόνο τρεις ώρες και μέσα σε μια μουδιασμένη ατμόσφαιρα το υπουργικό συμβούλιο ανέτρεψε χθες όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν για δεκαετίες. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μεταξύ άλλων: Καθιερώνει τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, που ανοίγουν το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μειώνει τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, θεσπίζοντας μηνιαίο πλαφόν 4.000 ευρώ για 12 μήνες και μειώνοντας κατά 10% τους μισθούς πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

Πλήρες θέμα…

Πλανήτες από διαμάντια «βλέπουν» οι επιστήμονες »


Η ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη, πλούσιου σε άνθρακα, δίνει στους επιστήμονες την ελπίδα για την ανακάλυψη εκτάσεων φτιαγμένων από διαμάντια.
Ομάδα αμερικανών και Βρετανών αστρονόμων ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις άνθρακα. Οι επιστήμονες, υπό τον δρα Νίκου Μαντουσουντάν του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με “ολόκληρες εκτάσεις γης και βουνά φτιαγμένα από διαμάντια!”.

Η νέα ανακάλυψη, που χαρακτηρίστηκε σημαντικό αστρονομικό επίτευγμα, εγείρει επίσης νέα ερωτήματα για το σχηματισμό των πλανητών.

Αναλύσεις αστρονόμων της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας πλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη, έδειξαν ότι περιέχει άφθονο άνθρακα.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 500 εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα-ήλιους ωστόσο τα κατάλληλα όργανα και οι μέθοδοι για τη μέτρηση της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιράς τους, ανακαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα.

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης με την ονομασία Wasp 12b, είναι ο πρώτος που εντοπίστηκε να διαθέτει περισσότερο άνθρακα σε σχέση με οξυγόνο. Είναι ένας αέριος γίγαντας και αποτελείται κυρίως από υδρογόνο. Όμως ο πυρήνας του μπορεί να περιέχει κάποια μορφή διαμαντιών, γραφίτη και άλλα είδη άνθρακα, πιθανώς σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με τον Μαντουσουντάν, οι θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί εξωγήινοι κόσμοι στο γαλαξία μας, στους οποίους “ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι οι βράχοι από διαμάντια και γραφίτη. Αυτό σημαίνει ότι στα βουνά τους ένα μεγάλο τμήμα της μάζας τους, αντί για άλλα πετρώματα, θα αποτελείται από διαμάντια, ενώ μπορεί να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις διαμαντιών στο υπέδαφος, πολύ περισσότερες από ό,τι στη Γη”.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν σε ένα εξωπλανήτη δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο, τότε τα κοινά πετρώματα σε αυτόν είναι δυνατό να αποτελούνται από καθαρό άνθρακα σε μορφή διαμαντιών.

“Υπάρχουν πολλοί παράξενοι άλλοι κόσμοι εκεί έξω, πέρα ακόμα και από τη φαντασία των επιστημόνων”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαντουσουντάν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature”.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση