Archive for 7 Δεκεμβρίου, 2010

Στα 78 έτη ανέβηκε το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ε.Ε. »


Παχαίνει και μακροημερεύει ο Ευρωπαίος
Πάνω από το μισό πληθυσμό της Ευρώπης είναι παχύσαρκος
Κατά έξι χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των ετών 2007 – 1980, από τα 72 έτη πήγε στα 78, σύμφωνα με έρευνα την Κομισιόν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ με τίτλο «Η Υγεία με μία ματιά: Ευρώπη 2010».

Από την άλλη, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης είναι παχύσαρκος. Ένα στα επτά παιδιά στην Ε.Ε. είναι υπέρβαρο ενώ η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Σημαντική πτώση σημείωσαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο οι πρόωροι θάνατοι. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίστηκε στην Ιρλανδία που ξεπέρασε το 50%. Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι επίσης οι Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία (πτώση άνω του 30%).

Παρότι υπήρξε μείωση στον αριθμό των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, παραμένουν η «νούμερο ένα» αιτία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και «κρύβονται» πίσω από το 40% των θανάτων στην Ευρώπη το 2008.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση του τσιγάρου και της κατανάλωσης αλκοόλ σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν για την πτώση του αριθμού των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων.

Δεύτερη θανατηφόρα αιτία, ο καρκίνος που οφείλετε για το 26% των θανάτων που καταγράφηκαν το 2008. Ο καρκίνος είναι «ένοχος» για περισσότερους θανάτους ανδρών παρά γυναικών στην Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα καταγράφηκαν στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου αρκετοί άνδρες είναι καπνιστές.

Ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι αυτός τους στήθους. Αιτία που «κρύβεται» πίσω από το 31% των περιστατικών γυναικών που νοσούν από καρκίνο αλλά και το 17% των θανάτων. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, θετικό είναι ότι έχει μειωθεί ή έχει παραμείνει σταθερή στα ίδια επίπεδα η θνησιμότητα.

Σημαντική αύξηση όμως σημείωσαν τα κρούσματα AIDS, καθώς οι νέες διαγνώσεις ασθενών που νοσούν από τον ιό του HIV υπερδιπλασιάστηκαν. Η τάση αυτή καταγράφηκε πιο έντονα σε χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης του ιού, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η έρευνα της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ «βλέπει» επίσης ισχυρή σύνδεση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης της άνοιας και της γήρανσης του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ευρώπης ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μεταξύ των ετών 1995 – 2050 και θα αγγίξει τους 135 εκατ. κατοίκους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση και των κρουσμάτων άνοιας αλλά και του κόστους περίθαλψης που σχετίζεται με την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Τέλος, οι δαπάνες για την υγεία, των κρατών – μελών της Ε.Ε. αναλογούσαν το 2008 στο 8,3% του ΑΕΠ τους έναντι του 7,3% το 1998.
enet.gr

Πιστή στο ραντεβού η βροχή των αστεριών »


Ραντεβού με νέα βροχή των Διδυμίδων αστέρων, η οποία αναμένεται να είναι ορατή και από την Ελλάδα, έχουν δώσει οι αστρονόμοι για τη νύχτα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου. Το φαινόμενο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωση του γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα προς Τρίτη.

Οι Διδυμίδες, συνήθως εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου, και είναι μια βροχή αστεριών. Από τις περιοχές τις πόλης φαίνονται ότι πέφτουν με ρυθμό περίπου 50-60 την ώρα ενώ σε περιοχές εκτός κέντρου, με περιορισμένο φωτισμό ενδέχεται να παρατηρηθούν και 100-120 την ώρα.

Όσον αφορά στο όνομα τους, το έχουν πάρει από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου και φαίρονται να προέρχονται.
enet.gr

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ? »

Ήξερα ότι το νερό είναι σημαντικό, αλλά δεν ήξερα πότε πρέπει να το πίνω.

Μήπως ξέρετε;

Πίνοντας νερό στη σωστή ώρα

μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά στο ανθρώπινο σώμα:

2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα – βοηθά στην ενεργοποίηση εσωτερικών οργάνων

1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα – βοηθάει την πέψη

1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο – βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο – αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή

Παρακαλώ προωθείστε το σε ανθρώπους που νοιάζονται…

Εγώ το έκανα ήδη …!!!

Πατρίκιέ μου ιδού το κοινοβούλιό σας», του Γιώργου Μανιάτη »


Ο Στρώσιους Κανούτιους, ο μέγας σταυλίτης, ξύπνησε μ’ ένα άσχημο προαίσθημα. Τι θα γινόταν σήμερα; Μήπως οι ιθαγενείς, αυτοί οι ευγενείς και καθόλου απαιτητικοί άγριοι, προβάλουν αντιρρήσεις στα νέα μαντάτα;
Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό του Δεκεμβρίου και η υγρασία, διαπεραστική κι αποχαυνωτική συνάμα δυσκόλευε τις μετακινήσεις του μεσόκοπου Ρωμαίου. Αυτός έχοντας την τυπική όψη της γερασμένης εξουσίας –μαλλιά καλοχτενισμένα αλλά γκρίζα και μύτη προτεταμένη, λίγο γυριστή κι οπωσδήποτε έντονη. Το σώμα του στρογγυλεμένο από τις απολαυστικές ώρες των συμποσίων αλλά καλοδιατηρημένο από τα ιαματικά λουτρά, που επισκεπτόταν ετησίως. Τα λουτρά βρίσκονταν σε μια μικρή ελληνική κωμοπόλη, κέντρο ερωτικών συναντήσεων και χαρτοπαιξίας.
Ο Στρώσιους Κανούτιους φόρεσε τον χιτώνα του, χρώματος πορτοκαλί κοντά στο μουσταρδί, κι έριξε από πάνω μιαν υπέροχη χλαμύδα φερμένη από τη Συρία. Ο αμαξηλάτης του, ο οποίος ήτο νεότερός του, ευσταλής και αθλητικός –προσφάτως μάλιστα είχε διακριθεί σ’ εκείνο το άθλημα που οι Έλληνες, για λόγους ευεξήγητους, ονομάζουν Μαραθώνιο– κατέβασε προσεκτικά, μ’ εκείνη τη δουλικότητα που τελικά σκλαβώνει τον κάθε κύριο, τα δυο σκαλοπάτια του άρματος, ώστε να μπορέσει ο ευτραφής πατρίκιος να ανέβει. Το άρμα ξεκίνησε αλλά οι σκέψεις του Στρώσιους Κανούτιους στριφογύριζαν στο πολύπειρο κεφάλι του. Τι θα συναντούσε εκεί; Εκεί στη μεγάλη σύναξη των ευγενών αγρίων; Πόσο άγριοι θα ήταν; Πώς θα δέχονταν τα νέα της αυτοκρατορίας;
Είχε παλαιότερα ακούσει ότι κάποτε οι δυνατότεροι εκ των αγρίων –αυτοί που συσπείρωναν τη φυλή των μη προνομιούχων– είχαν μια περίεργη ονομασία. Σοσιαλιστές (από το λατινικό soccius; ή το αγγλικό Soccer; η φιλολογική επιστήμη δεν έχει ακόμη αποφανθεί με ακρίβεια). Τι ήταν άραγε αυτοί οι δυνατοί άγριοι; Μήπως κάτι σαν τους Οστρογότθους και τους Βησιγότθους που κατακυριεύουν τις δυτικές ρωμαϊκές επαρχίες; Ο Στρώσιους Κανούτιους άρχισε να φοβάται ότι η αποστολή του θα αποτύχει. Κι αν εξεγερθούν; Κι αν πουν όχι στα νέα μαντάτα; Στα παλαιά είχαν ομοθύμως συγκατανεύσει. Τώρα όμως;
Το τέθριππο ρωμαϊκό άρμα έφτασε μπροστά στο Μέγαρο των συνελεύσεων, όπου οι ευγενείς άγριοι συνεδρίαζαν τακτικά. Ο κάθιδρος από την αγωνία Στρώσιους κατέβηκε και με τα αργά βήματα, που χαρακτηρίζουν την εξουσία αλλά και το πάχος, βάδισε προς την είσοδο της μεγάλης αίθουσας. Ήταν διστακτικός και έτοιμος, ως έμπειρος ρωμαίος διπλωμάτης αλλά και κυρίαρχος, να διαπραγματευθεί, προς όφελος πάντοτε της αυτοκρατορίας. Τότε ακούστηκε η φωνή του μεγάλου τελετάρχη να λέει: «Πατρίκιέ μου ιδού το κοινοβούλιο σας». Ο Στρώσιους Κανούτιους χαμογέλασε με τρόπο σαρδόνιο. Τελικά οι ευγενείς άγριοι δεν ήταν καθόλου άγριοι. Ήταν απλώς συνηθισμένοι υπήκοοι!

ΠΗΓΗ: aristerovima.gr

Συνελήφθη ο Ασάντζ »


Τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, επιβεβαίωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Ασάντζ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του πελάτη του να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές. Εναντίον του Ασάντζ εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά από αίτημα της Σουηδίας, που κατηγορεί τον δημιουργό του Wikileaks για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.

Ο Ασάντζ, που εκτιμάται πως τις τελευταίες ημέρες διέμενε στη ΝΑ Αγγλία, αναμένεται να οδηγηθεί σε δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημα για έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάντζ αναμένεται να ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος, καθώς -όπως λένε οι νομικοί του εκπρόσωποι- είναι πιθανό αντί της Σουηδίας να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση από το Wikileaks διαβαθμισμένων τηλεγγραφημάτων από διάφορες πρεσβείες τους, καθώς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως ο λογαριασμός του wikileaks στο twitter έχει “σιγήσει” από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες περί σύλληψης του Ασάντζ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εκτιμώντας πως οι διώξεις υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Χθες, μια ελβετική τράπεζα στην οποία διατηρούσε καταθέσεις ο Ασάντζ έκλεισε το λογαριασμό με το επιχείρημα ότι ο δημιουργός του Wikileaks είχε δώσει πλαστά στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Paypal να σταματήσει την υποστήριξη τoυ Wikileaks, στερώντας στην υπηρεσία έναν εύκολο τρόπο χρηματοδότησής της μέσω του διαδικτύου, καθώς και η απόφαση της Amazon να διακόψει τη φιλοξενία υλικού του Wikileaks στους servers της υπηρεσίας cloud computing που η ίδια διαθέτει.

Η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ

Αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον ύποπτο για βιασμό Τζούλιαν Ασάντζ για λογαριασμό των σουηδικών αρχών.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, 39 ετών συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου σήμερα στις 9.30 π.μ.

Κατηγορείται από τις σουηδικές αρχές για μία υπόθεση παράνομου εξαναγκασμού, δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και μία υπόθεση βιασμού, οι οποίες όλες φέρεται ότι διεπράχθησαν τον Αύγουστο του 2010.

Ο Ασάντζ πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο της πόλης του Γουεστμίνστερ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Βρετανικής Υπηρεσίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η έκδοση του Τζ. Ασαντζ μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες καθώς κάθε αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον δικαστηρίου της Βρετανίας προκειμένου να εκδοθεί σε άλλο κράτος, έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί ζητώντας νέα ακρόαση των πλευρών. Στην περίπτωση που η απόφαση για την έκδοση ληφθεί τελικά, εξηγεί ο ίδιος, τότε ο κατηγορούμενος έχει περιθώριο επτά ημερών για να ασκήσει έφεση. Μέσω της διαδικασίας διαδοχικών εφέσεων, που κάθε φορά παραπέμπουν την υπόθεση και σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, η έκδοση του κατηγορούμενου μπορεί να καθυστερήσει για μήνες.
enet.gr

Νέο είδος βακτηρίου βρέθηκε να κατατρώει το ναυάγιο του Τιτανικού »


To βακτήριο εντοπίστηκε να ζει μέσα σε μικροσκοπικές οπές πάνω στη σκουριά (Πανεπιστήμιο Ντάλουσι)

Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίου, ικανό να τρέφεται με σκουριά, ανακαλύφθηκε να σιγοτρώει το ναυάγιο του Τιτανικού, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Το ασυνήθιστο μικρόβιο πήρε τo όνομα Halomonas titanicae, δηλαδή αλομονάδα του Τιτανικού.

Το H.titanicae είναι ένα από τα δεκάδες είδη μικροβίων -βακτήρια και μύκητες- που αποδομούν το σιδερένιο σκελετό του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου.

«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα διατηρούνταν για ακόμα 30 χρόνια» σχολίασε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταρρέει πολύ ταχύτερα από ό,τι τότε. Θα είναι ευχάριστο αν απομένουν 15 με 20 χρόνια. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς» συνέχισε.

Σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Κέντρο Επιστημών του Οντάριο, η Δρ Μαν εξέτασε δείγματα σκουριάς που συνέλεξε το 1991 το ρωσικό ρομποτικό βαθυσκάφος Mir-2.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό που υπήρχε στα δείγματα, οι ερευνητές αναγνώρισαν 27 είδη βακτηρίων, ανάμεσά τους το νέο είδος της οικογένειας Halomonadaceae.

Τα βακτήρια που τρώνε το οξείδιο του σιδήρου συγκεντρώνονται πάνω σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά μια πορώδη υφή και τη μετατρέπουν τελικά σε λεπτόκοκκη σκόνη. «Είναι μια φυσική διαδικασία που ανακυκλώνει τον σίδηρο και τον επιτρέπει στη φύση» εξηγεί η Δρ. Μαν.

Όπως φαίνεται, τα βακτήρια θα βρίσκονται στα μισά του δείπνου τους το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού έξω από τη Νέα Γη του Καναδά.

Η ανακάλυψη του Halomonas titanicae θα παρουσιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
Newsroom ΔΟΛ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:500 και πλεον εκπαιδευτικοί απέστειλαν Διδακτικά σενάρια! »

Ρεπορτάζ:esos.gr

Στο πλαίσιο του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης 506 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας απέστειλαν 569 σενάρια διδασκαλίας ανταποκρινόμενοι στην σχετική πρόσκληση καλών διδακτικών πρακτικών.

Τα σενάρια διδασκαλίας που θα επιλεγούν και θα αποτελέσουν μέρος του επιμορφωτικού υλικού του Μείζονος ΠΡογράμματος Επιμόρφωσης θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Τον Ιούλιο, τελικά, τα μηχανογραφικά »


Εντός του Ιουλίου -κι όχι το Μάρτιο- θα υποβάλουν και φέτος τα μηχανογραφικά τους δελτία οι υποψήφιοι προς εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως άφησε να εννοηθεί χθες η υπουργός Παιδείας.

Η προθεσμία που έχει δοθεί για διαβούλευση επί του θέματος λήγει αύριο και, όπως δήλωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Mega»: «Υπάρχουν επιχειρήματα που τα παιδιά ζητούν να κάνουν τα μηχανογραφικά τους το καλοκαίρι αν και υπήρχε διάθεση από εμάς να γίνουν το Μάρτιο. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αναστατώσουμε τους μαθητές.

Την Τετάρτη θα ακούσουμε τους μαθητές και τις προτάσεις τους και θα αποφασίσουμε για το χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού». Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση. «Σήμερα έχουμε 499 τμήματα. Εχει γίνει σε τέτοιο βαθμό η εξειδίκευση που κανείς δεν θα βρει ποτέ δουλειά?», τόνισε η υπουργός.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση