RSS Feed for This PostCurrent Article

Αλλάζουν όλα στη διοίκηση εκπαίδευσης


ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κατάργηση των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών, εξορθολογισμό του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε ομάδες σχολείων και οργάνωση της αξιολόγησης από τις περιφερειακές διευθύνσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο εργασίας του υπουργείου Παιδείας για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η εισήγηση στάλθηκε στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), στο Σύλλογο Εργαζομένων και στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα παιδαγωγικά τμήματα όλων των πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Για την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει 40 διευθύνσεις και 148 τμήματα, προτείνεται η ενοποίηση και η κατάργηση υπηρεσιών και η ενίσχυση των διευθύνσεων στον επιτελικό, σχεδιαστικό και ελεγκτικό τους ρόλο, με παράλληλη αποκέντρωση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων τους. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποτελεί βασικό κύτταρο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, μέσω της μεταφοράς διαφόρων αρμοδιοτήτων, όπως η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων της εθνικής στρατηγικής για την επιμόρφωση, η οργάνωση και η στήριξη των διαδικασιών αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και η λήψη αποφάσεων για την ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, μεταφορά και μετατροπή σχολικών μονάδων.

Υπερβολικά μεγάλος θεωρείται ο αριθμός των 450 διευθύνσεων και γραφείων εκπαίδευσης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτόν, εντάσσεται στην εισήγηση του υπουργείου η κατάργηση των γραφείων και η σύσταση ενιαίας δομής και υπηρεσιακής λειτουργίας υποστήριξης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, θα μειωθούν τα ενοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν τις περιφερειακές υπηρεσίες ή θα συστεγαστούν όπου είναι δυνατό.

Η εισήγηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε ομάδες σχολείων, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενοποίηση – συγχώνευση σχολείων, εξορθολογισμό του ωραρίου των εκπαιδευτικών και ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής λογοδοσίας.
agelioforos.gr

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση