Archive for 2 Δεκεμβρίου, 2010

Βακτήριο με διαφορετικό DNA «δεν μοιάζει με τη ζωή όπως την ξέρουμε» »


Παράξενα πλάσματα κρύβονται στα νερά της αφιλόξενης Λίμνης Μόνο (Flickr>Bill Wight CA)
Ουάσινγκτον
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA τελικα δεν αφορά μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Είναι παρόλα αυτά σημαντική, καθώς αφορά την ανακάλυψη ενός μικροβίου που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό -και αυτή η παραξενιά του κάνει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής να φαίνεται ακόμα πιθανότερη

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της μελέτης πριν από τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae, βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη, τα βακτήρια όμως αφθονούν.

Το παράξενο με το νέο είδος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του.

«Η ζωή αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο» εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

To GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποεί και αρσενικό εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο αρσενικό, ή και τα δύο μαζί.

«Μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε.

«Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Ορκος-κατηγορώ από δύο φοιτητές στην Κρήτη »

Οπως υποστηρίζει ο πτυχιούχος πλέον Διονύσης Ξυδιάς, ο λόγος της αντίδρασής του ήταν το γεγονός ότι ορισμένοι καθηγητές του απέρριψαν, αν και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, την αίτηση να κάνει μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα

Ορκίζομαι να μη σέβομαι όσους δεν το αξίζουν… Κάπως έτσι ξεκίνησε να εκφωνεί τον όρκο του κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος είναι και αυτός που κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία (8.53) από τους υπόλοιπους φοιτητές όλων των τμημάτων της σχολής. Πριν μάλιστα ξεκινήσει τον όρκο του ο φοιτητής φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «ορισμένοι από τους καθηγητές μας δεν είναι ”πεφιλημένοι”, ούτε και ζητάμε την ευλογία τους».

Την ίδια στιγμή συμφοιτητές του σήκωσαν μέσα στην αίθουσα τελετών ένα πανό με άκρως ειρωνικό περιεχόμενο, που έγραφε «Ορκίζομαι να ζω στον μικρόκοσμό μου, να σκύβω το κεφάλι, να μη βγω ποτέ στον δρόμο, να δίνω το χέρι σε αυτούς που μου κόβουν τα φτερά. Εχω ακαδημαϊκό ήθος». Οπως ήταν φυσικό, η οργανωμένη αυτή αντίδραση των φοιτητών προκάλεσε εντύπωση στους παρευρισκόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στο Ιδρυμα για να παρακολουθήσουν την τελετή (γονείς, συγγενείς και φίλοι), οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν τους λόγους διαμαρτυρίας των νέων. Οπως τόνισε χθες στο «Εθνος» ο πτυχιούχος πλέον Διονύσης Ξυδιάς, ο λόγος της αντίδρασής του ήταν το γεγονός ότι ορισμένοι καθηγητές του απέρριψαν την αίτησή του να κάνει μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα, λόγω διαφορών στις πολιτικές τους αντιλήψεις.

«Στο μεταξύ εγώ έκανα αίτηση και έγινα δεκτός στο Τμήμα Μηχανολόγων στο ΕΜΠ για μεταπτυχιακό στη Ρομποτική, αλλά η απόρριψη αυτή με είχε προσβάλει» υπογραμμίζει ο Δ. Ξυδιάς και συμπληρώνει: «Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση τα προσωπικά συναισθήματα είναι το λιγότερο.

Ο στόχος της διαμαρτυρίας μου, την ημέρα της ορκωμοσίας, ήταν να πάψουν να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις μέσα στα ΑΕΙ. Θεωρούσα ότι το χρωστούσα σε αυτούς που μένουν πίσω. Ηταν χρέος μου».

Καθηγητής της σχολής τόνισε στο «Εθνος» ότι δεν γνωρίζει την αιτία της απόρριψης του φοιτητή για μεταπτυχιακό, αλλά όπως εκτίμησε πιθανόν να μην πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια. Απαντώντας σε αυτό ο Διονύσης Ξυδιάς τονίζει ότι «και εγώ και ο συμφοιτητής μου Γιάννης Πάσχος (ο οποίος κατείχε τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία -7.25) πληρούσαμε όλες τις προϋποθέσεις. Τα υπόλοιπα είναι ψέματα. Οι καθηγητές που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο είναι λίγοι, είναι όμως αυτοί που ασκούν εξουσία. Αυτούς λοιπόν τους καθηγητές ούτε τους σεβόμαστε ούτε θέλουμε την ευλογία τους».

Αντιδράσεις για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Διαμαρτυρία σήμερα από φοιτητές

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα φοιτητές πανεπιστημίων της Αθήνας ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Για τον ίδιο λόγο, αλλά και κατά του μνημονίου, έκαναν χθες πορεία στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Στο μεταξύ, έως και την ερχόμενη Δευτέρα δεκάδες τμήματα σε πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη εν όψει και της πορείας που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου στη μνήμη του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Χθες σε κατάληψη ήταν πέντε σχολές του ΕΜΠ και τρεις του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί έως και τη Δευτέρα. Πάντως, στα ΑΕΙ επικρατεί γενικός αναβρασμός, ενώ οι πρυτάνεις ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Κάθε πανεπιστήμιο διαμορφώνει τις θέσεις του και σε έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Δεκεμβρίου θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των προτάσεων που θα εισηγηθούν προς το υπουργείο Παιδείας.
ΕΘΝΟΣΟΝLINE
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

WikiLeaks: Νόμιμη η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων »

Εκπρόσωπος του WikiLeaks υποστηρίζει ότι η δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων δεν συνιστά παράνομη πράξη.

Η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον ιστότοπο WikiLeaks είναι απολύτως νόμιμη, υποστήριξε εκπρόσωπος του WikiLeaks.

Ο Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν οι αξιωματούχοι εξ’ ονόματος του λαού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών.

«Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται λίγο ταρακούνημα», δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

«Νομίζω γενικώς ότι όλες οι επικοινωνίες θα έπρεπε να είναι όσο γίνεται περισσότερο δημόσιες. Μπορεί να υπάρχει κάποια δικαιολογία για τη μυστικότητα, αλλά γενικώς μιλούμε για αξιωματούχους που λειτουργούν στο όνομα του λαού και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου που έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς με τα έγγραφα που αποκαλύπτει.

«Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες για να αποκαλυφθούν όλα.

«Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βαση μίας υγειούς δημοκρατίας», πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλάζουν όλα στη διοίκηση εκπαίδευσης »


ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κατάργηση των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών, εξορθολογισμό του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε ομάδες σχολείων και οργάνωση της αξιολόγησης από τις περιφερειακές διευθύνσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο εργασίας του υπουργείου Παιδείας για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η εισήγηση στάλθηκε στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), στο Σύλλογο Εργαζομένων και στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα παιδαγωγικά τμήματα όλων των πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Για την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει 40 διευθύνσεις και 148 τμήματα, προτείνεται η ενοποίηση και η κατάργηση υπηρεσιών και η ενίσχυση των διευθύνσεων στον επιτελικό, σχεδιαστικό και ελεγκτικό τους ρόλο, με παράλληλη αποκέντρωση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων τους. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποτελεί βασικό κύτταρο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, μέσω της μεταφοράς διαφόρων αρμοδιοτήτων, όπως η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων της εθνικής στρατηγικής για την επιμόρφωση, η οργάνωση και η στήριξη των διαδικασιών αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και η λήψη αποφάσεων για την ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, μεταφορά και μετατροπή σχολικών μονάδων.

Υπερβολικά μεγάλος θεωρείται ο αριθμός των 450 διευθύνσεων και γραφείων εκπαίδευσης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτόν, εντάσσεται στην εισήγηση του υπουργείου η κατάργηση των γραφείων και η σύσταση ενιαίας δομής και υπηρεσιακής λειτουργίας υποστήριξης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, θα μειωθούν τα ενοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν τις περιφερειακές υπηρεσίες ή θα συστεγαστούν όπου είναι δυνατό.

Η εισήγηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε ομάδες σχολείων, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενοποίηση – συγχώνευση σχολείων, εξορθολογισμό του ωραρίου των εκπαιδευτικών και ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής λογοδοσίας.
agelioforos.gr

Απαραίτητη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μετά τα 45 »



Όλοι όσοι είναι άνω των 45 ετών, θα πρέπει να παίρνουν μια μικρή καθημερινή δόση ασπιρίνης για να προστατευτούν από καρδιακές παθήσεις, αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως αυτού του εντέρου.

Αυτά αναφέρθηκαν από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με αυτούς, είναι απαραίτητη η λήψη 75 mg ασπιρίνης κάθε μέρα, για όλους τους μεσήλικες, αφού η χρήση της για 5 συναπτά έτη, έδειξε σημαντική (κατά ¼) μείωση της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά και ελάττωση κατά το 1/3 των θανάτων από την ασθένεια! Τα 75 mg που προτείνονται, είναι το ¼ του κλασικού χαπιού ασπιρίνης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, λένε οι ερευνητές, είναι σημαντικά λιγότερες από τα οφέλη και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Όμως έχει παρατηρηθεί σε μερικά άτομα ότι, μετά από ένα διάστημα καθημερινής χρήσης, υπάρχει μια μικρή προσαρμοστικότητα του οργανισμού στο φάρμακο, μειώνοντας τη δραστικότητα των παρενεργειών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ασπιρίνη αποτελεί σημαντικό προστατευτικό φάρμακο για την καρδιά, αλλά η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι έχει και άλλα, τεράστια, οφέλη πέρα από τα γνωστά. Τα αποτελέσματα θα μπορέσουν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι μια και ο καρκίνος του εντέρου είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, όπως άλλωστε και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο καθηγητής νευρολογίας Rothwell, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει εκτός των άλλων ότι, το παυσίπονο αυτό είναι μάλλον βέβαιο ότι μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό και από άλλες μορφές καρκίνου, εκτός αυτού του εντέρου, αφού μεταξύ όλων αυτών των ασθενειών υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία ανάπτυξης.

Επειδή ακόμα δεν έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες για την καθημερινή λήψη του φαρμάκου και τις αιμορραγικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, οι ειδικοί συνιστούν προς το παρόν, την καθημερινή χρήση της ασπιρίνης μόνο σε άτομα με ιστορικό επικίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου.

ΠΗΓΗ: CapitalHealth.gr

Η δική σας ιστορία στο Google »



Η μηχανή αναζήτησης Google προτείνει μία καινούρια υπηρεσία, την Google-Α Story.
Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε το έργο της αυτή η νέα υπηρεσία Google-Une histoire…
Κάθε χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του βίντεο βάσει των αποτελεσμάτων που δίνει η μηχανή αναζήτησης.

Αρκεί να εισάγει κάποιος μόνο μερικές λέξεις και να επιλέξει τις ιστοσελίδες που ταιριάζουν καλύτερα και που συστήνει το Google.

Η νέα υπηρεσία της Google αναλαμβάνει στη συνέχεια με βάση αυτά τα στοιχεία να “κατασκευάσει” μία ιστορία, ένα βίντεο… το οποίο στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
enet.gr

Η πρόταση του υπ. Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ »



Ρεπορτάζ:esos.gr
Συγχωνεύεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων προβλέπει κείμενο προτάσεων που , απέστειλε το υπ. Παιδείας σήμερα στις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), στον Σύλλογο Εργαζομένων και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα Παιδαγωγικά Τμήματα όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι την Παρασκευή, 10/12/2010.Ειδικότερα το κείμενο των προτάσεων του υπ. Παιδείας , έχει ως εξής:

Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης
Η υφιστάμενη κατάσταση
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αντανακλά τη γενικότερη εικόνα της δημόσιας διοίκησης, η οποία στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό και ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και από την αναποτελεσματικότητα και τις υψηλές περιφερειακές ανισότητες. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει, παρά τις όποιες θεσμικές βελτιώσεις, ένα συγκεντρωτικό σύστημα, αφού ελάχιστες ουσιαστικές αρμοδιότητες διοίκησης έχουν μεταφερθεί σε τοπικό-σχολικό επίπεδο. Η εκπαιδευτική πολιτική παράγεται μόνο στην κορυφή της πυραμίδας της διοίκησης (Υπουργείο). Πλήθος εγκυκλίων και νόμων ρυθμίζουν κυρίως κεντρικά και την παραμικρή λεπτομέρεια της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για την ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών και στερώντας το σύστημα από την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα μέσα σε ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι παραπάνω διαπιστώσεις ενισχύονται από τη δημιουργία ενός πληθωριστικού και πολύπλοκου συνόλου οργάνων και λειτουργιών με ιδιαίτερες δυσκολίες στην άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας και διαχείρισης.

Άλλα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η πλημμελής επικοινωνία, διασύνδεση και συντονισμός στο εσωτερικό του λόγω των πολλών επιπέδων διοίκησης, ο διεκπεραιωτικός ρόλος των στελεχών και ιδιαίτερα των διευθυντών των σχολικών μονάδων, το γεγονός ότι οι δεσμευτικές κεντρικές αποφάσεις λειτουργούν κάποιες φορές ως άλλοθι αδράνειας, καθώς και η περιορισμένη παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ…

“Σπίθα” ονομάζεται το κίνημα του Μίκη Θεοδωράκη »



Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα» ανακοίνωσε την Τετάρτη ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, στην ομιλία του, κάλεσε τους Έλληνες σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις».

Στην ομιλία του, που διήρκεσε 2,5 ώρες, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν αποσκοπεί να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Η NASA προαναγγέλλει σημαντικό εύρημα στην έρευνα για εξωγήινη ζωή »



Καλλιτεχνική αναπαράσταση πλανήτη σε άλλο άστρο
Πασαντίνα
Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει προκαλέσει στο Ίντερνετ αινιγματική ανακοίνωση της NASA για μία συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη όπου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλης σημασίας εύρημα για την έρευνα για εξωγήινη ζωή.

Η ανακοίνωση καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης (21:00 ώρα Ελλάδας) όπου η NASA θα κάνει δηλώσεις «για ένα εύρημα αστροβιολογίας που θα επηρεάσει την έρευνα για ενδείξεις εξωγήινης ζωής».

Αμέσως οι εικασίες άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, όπως ότι η NASA θα ανακοινώσει ότι ανακάλυψε ίχνη βιολογικής δραστηριότητας στον Τιτάνα ή κάποιον άλλο δορυφόρο του Κρόνου ή σε άλλο πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα.

Μία ματιά στα βιογραφικά των επιστημόνων (βιολόγοι και γεωλόγοι) που θα μιλήσουν δείχνει ότι ασχολούνται συστηματικά με τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ύπαρξης ζωής σε άλλα αστρικά συστήματα. Για παράδειγμα ένας από τους βιολόγους που θα μιλήσουν ερευνά το πώς θα μπορούσε να υπάρχει ζωή χωρίς νερό, άνθρακα και οξυγόνο, όπως συμβαίνει στη Γη.

Περισσότερο ψύχραιμοι σχολιαστές αναφέρουν ότι η NASA δεν θα ανακοινώσει ότι «ναι, βρέθηκε εξωγήινη ζωή» αλλά, προσθέτουν, η συνέντευξη ότι θα έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Newsroom ΔΟΛ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση